Jest to potrawa dość pracochłonna (zajęła mi 45 minut - bez czasu pieczenia)
ale na tyle atrakcyjna i smaczne, że warto raz na jakiś czas uraczyć nią gości lub rodzinę.
Składniki:
1,2 kg pieczarek ( u mnie to było 12 dużych sztuk)
700g mięsa mielonego (dałam samo wieprzowe)
120g smalcu (do pieczenia)
1 cebula (100g)
4 żółtka i jedno białko
30g bułki tartej
ser 70g
Trochę na tych zdjęciach te pieczarki przypominają ciastka...
Cztery kapelusze pieczarek nadziewane mięsem mielonym panierowałam
w jajku i w bułce tartej (dla próby), ale specjalnej różnicy nie było ani w wyglądzie ani w smaku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/343524da1d8b88a6.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/34ec0b6d75848e2d.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c005e9cbf71f88e.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c67125a047117b39.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb8b43bc83845643.htmlPieczarki umyć, odsączyć wodę (ja ich nie obieram) obciąć im całkowicie nóżki i lekko wydrążyć
(łyżeczką) wnętrze kapeluszy z blaszek. Wszystkie ścinki z pieczarek (wraz z nóżkami) posiekać
drobno i dodać do mielonego. Cebulę drobno posiekać i również dodać do mięsa. Także tartą
bułkę i jaja. Przyprawić (dobrze smakują pikantne). Osobno jeszcze posolić i popieprzyć
kapelusze pieczarek - głównie wewnątrz. Nałożyć mięso w papelusze i ułożyć je w brytfannie
z rozpuszczonym smalcem.
Piec około 50 minut (zależy od piekarnika) początkowo (ok.20minut) pod przykryciem
a nastepnie odkryte, aby woda z pieczarek odparowała. Jak już się zarumienią (na jasny brąz)
wyjąć je i posypać utartym na grubych oczkach serem i jeszcze zapiec ok. 10 minut
- do rozpuszczenia sera.
Można podawać je z ketchupem.
Ja podałam je z sałatką jarzynową
z gotowanych jarzyn z jajami i majonezem.
Rodzinka była mile zaskoczona...
B:T:W wynosi 1 : 2,15 : 0,35
W 100g potrawy jest B 8g T 17,2g W 3g