|
administ
Go
|
Czyli ta propaganda Teresy to "walka z wietrakami" jest?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale przecież wszyscy są piękni, mądrzy i bogaci, to jaka to niesprawiedliwość jest?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
jpionka
Go
|
Witam Szanowne Grono Optymalnych...
ponieważ nie ma odpowiedniego miejsca na przywitanie , czynię to w tym temacie i przy okazji wklejam alternatywny przepis na cynaderki zapożyczony z innego forum. Robiłem wg. tego przepisu dwukrotnie i uważam ,że warto go wypróbować.
A oto i przepis... Cynaderki
Produkty na 1 osobę:
- Po 1,5 nerki wieprzowej - ocet winny, sok z cytryny - 0,5 płaskiej łyżeczki mąki krupczatki - masło sklarowane lub smalec - 2 łyżki gęstej, 30% śmietany - 0,5 średniej cebuli - sproszkowane suszone grzyby - 0,5 ząbka czosnku - sól, zielenina, pieprz
Przygotowanie:
- nerki opłukać i przekroić wzdłuż - wyciąć całe białe ze środka (ma zostać jednolite, różowe mięsko) - wymoczyć 1/2h kilkukrotnie zmieniając wodę - skropić dobrze octem winnym i sokiem z cytryny, pozostawić na dalsze 1/2h - opłukać - włożyć na 1/2 minuty do wrzątku (duża woda) - odcedzić i osuszyć
Wykonanie:
- pokroić w skośne paski - oprószyć minimalnie krupczatką ( można ją również pominąć w zamian dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany ) - szybko obsmażyć partiami na sklarowanym maśle - dodać bardzo gęstej śmietany, usmażonej wcześniej cebuli, proszku grzybowego i dusić nie dłużej niż 10min. Na końcu wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku. Ja praktycznie po obsmażeniu wszystko mieszam, przykrywam pokrywką i samo dochodzi te 10 min. w rondlu po wyłączeniu już grzania. - przed podaniem solimy i posypujemy zieleniną (koperkiem lub natką) oraz pieprzem
Uwaga: należy bardzo uważać z obróbką cieplną. Wydłużenie poszczególnych faz spowoduje stwardnienie nerek i konieczność bardzo długiego duszenia. Ale to już będzie nie to samo danie. Czasy podane przeze mnie gwarantują miękkość i soczystość potrawy.
pozdrawiam i smacznego
Ps. Potrawy nie bilansowałem , Ktoś może to uczynić . Przepis podałem ze względu na sposób obróbki termicznej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Witaj "jpionka". Przepis na pewno warty jest wypróbowania...muszę jakoś się przemóc do tych cynaderek. Może jeszcze zostaną one moim daniem nr 1...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Bez pracy nie ma ko...korzyści...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A na surowo i bez płukania nie łaska?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Wątroba wypłukana i wymoczona została, zgodnie z "sztuką kulinarną"(mleko lub woda).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
Raz w życiu wiele, wiele lat temu jadłem cynadry - w knajpie, ale to było po piwie (dużym) Nawet mnie do nich nie ciągnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo trzeba spróbować nerki cielęce! Są superrrr! Nerki koniecznie kupować tylko z tłuszczem okołonerkowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
temida135
Go
|
Właśnie mam zamówione nereczki cielęce,które robię według przepisu nr 292 " Cynaderki cielęce w sosie pomidorowym" K.K 700 przepisów Polecam to danie jest przepyszne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|