Autor
|
Wtek: Niemowlaki i dzieci na żo (Przeczytany 630092 razy)
|
Radzio
Go
|
"W miejsce kropek wstaw sobie dowolne słowo"Admin Wstawiłem na razie jedno! Sobie.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Pare dni temu kolezanka z pracy poszla na urlop, bo jak sie okazalo byla w 6 miesiacu Kompletnie tego prawie do konca nie wiedzialem i widzialem, ale sobie przypomnialem, ze tak z miesiac-dwa temu pytala mnie o to jak uzupelnic niektore "wskazniki" zwlaszcza zelazo. Zdziwilem sie i po chwili rozmowy gapnalem sie, ze ona jest ....wegetarianka, co zreszta potwierdzila, ze od 7 lat . Wtedy sobie przypomnialem, ze rzeczywiscie, jak widzialem ja codziennie ze swoja druga psispsolka to te ich sniadanka to byly same 'zdrowe" salatki warzywne, owoce, chlebki, oliwa i jakies chude serki od czasu do czasu. Wczoraj sie dowiedzialem, ze poszla na urlop juz zeby w spokoju donosci, i sie zastanawialem, ze troche lipa dla dziecka, matka wariatka. Dzisiaj w rozmowie z kolezankami wyszlo, ze jednak juz nie jest wegetarianka Niektore "wskazniki" jej sie nie podobaly i nie mogla ich przywrocic do "norm" "zdrowa" suplementacja A pametam, ze wtedy nie wiedziac, ze jest w ciazy powiedzialem, jej "dziewczyno, zdrowie sobie zmarnujesz tymi wege durnotami, zacznij jesc mieso, jajka i samo ci sie ureguluje". Nie chciala uwierzyc,"bo cholesterol" ale teraz juz chyba wierzy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Vikii
Go
|
czy to możliwe, żeby dziecko nic nie piło w ciągu dnia oprócz piersi??? mój synek nie za bardzo lubi pić, czasami weźmie pare łyków wody, a czasami ja wypluwa , czy to normalne, aby prawie roczne dziecko tak mało piło płynów??? co zrobić aby to poprawić??? czy to jest ok?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Viki tak sobie wlasnie pomyslalam ze gdzies Dr. Kwasniewski pisze ze jesli organizm jest dobrze odżywiany to ma mniejsze zapotrzebowanie na plyny. Ale niech mnie jeszcze ktos poprawi
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ponoć organizm sam może wodę wytworzyć z wodoru, który jest w tłuszczu... (tak się dzieje u wielbłąda)
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nawet podają dokładnie ile wody powstaje w ustroju z kilograma tłuszczu, a ile z kilograma glukozy! Nawet to wiem, ale nie podaję, bo po co zabijać radość samodzielnego szukania? Ale skoro węglowodan ma cztery kcal/g, a tłuszcz dla uproszczenia osiem kcal/g to wychodzi, że wody z tłuszczu powstaje dwa razy więcej niż z węglowodanów, choć głupcy twierdzą, że węglowodany są lepsze bo mają RQ jeden, a tłuszcz 0,7. "Udawadniają", że węgiel z wodą lepiej wykorzystuje tlen, niż węgiel z wodorem... Taki chochoł we łbach niektórych wdrukowany jest...
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
Chciałbym potwierdzić. Zawsze wypijałem dwie, trzy filiżanki kawy, jedną lub dwie herbaty i w domu 1,5 litra wody mineralnej. Jakieś 3 tygodnie po przejściu na Dietę Optymalną zacząłem wypijać dwie filiżnaki kawy, jedną herbatę i to wszystko, wodę mineralną piję tylko jako zapitka do lekarstw, które jeszcze łykam, czyli w okolicach 0,25ml. Fakt jest taki, że dołączyłem 0,25ml czystego rosołu z 30 - 50g (w zależności od BTW dziennego) smalcu ale za to piję tylko jedną herbatę. Więc moje zapotrzebowanie na wodę zmniejszyło się o jakieś 1,25 litra dziennie. Na początku trochę się przestraszyłem, że mogę się odwodnić ale nic takiego nie nastąpiło, zgodnie z tym co pisał Dr Kwaśniewski w swoich publikacjach.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Rzuciłem okiem, ale na abstrakt. Zapowiada się ciekawie, ale teraz muszę iść na zakupy. RQ jest niezwykle istotnym wskaźnikiem metabolicznym, wielce niedocenianym przez fizjologów, a przecież: "podaj mi swoje RQ, a powiem ci kim jesteś". Im niższe RQ przy normalnym odżywianiu (nie głodówce) tym zdrowszy organizm, można stwierdzić w uproszczeniu. A teraz idę kupić mięso na ruszt...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ofiarę im złożyć...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W mięsnym, jak za "komuny" kupa złych i ochłapy, ale ja wczoraj zamówiłem, co trzeba. Jest odłożone, ale poczekam, jak "klientom" szał mięsnych zakupów przejdzie! I po co oni jedzą to mięso, co im szkodzi, a nie zdrowiuśkie 5*wio! Taka strata wartościowej żywności.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ale najważniejsze, że ksero "badania Rafalskiego" mam na biurku u siebie, a jeden z oryginałów w Ciechocinku, bo ponoć "żadnych badań nad Dietą Optymalną nie prowadzono"! Dałoby radę wrzucić skan na serwer?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, tego mi zrobić jeszcze nie wolno!
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Nawet to wiem, ale nie podaję, bo po co zabijać radość samodzielnego szukania? ... Wypada tylko podziękować! Więc, dziękuję!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czy mozna podawac dziecku 8m-cy flipsy-kukurydziane?(to bardzo fajny sposob nauki jedzenia.) Gdzies chyba raz przeczytalam wypowiedz Admina ale nie moge znalezc a mam w pamieci chodz juz nie jestem pewna ze lepsze dla dziecka bedzie podanie zwyklego cukru niz wlasnie pochodzacego z maki kukurydzianej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|