Autor
|
Wtek: Niemowlaki i dzieci na żo (Przeczytany 626305 razy)
|
administ
Go
|
To zależy do jakiej diety i roli przygotowujesz dziecko w przyszłości. Jeśli ma trafić w ręce "służby zdrowia" od najmłodszych lat - to jak najbardziej można!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Rozumiem
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Pytam bo na forum widzialam wypowiedzi "lekarki" ktora polecala flipsy a gdzie indziej pisal Admin (jak dobrze pamietam bo tego nie moge znalezc) ze maka kukurydziana nie jest dobra dla dzieci
Moze te flipsy byly przyczyna tej alergii?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Lekarka nie jest przedstawicielką zaleceń Diety Optymalnej dr Kwaśniewskiego. Ona wprowadzała swoje odmienne zalecenia. Na Forum był też (ponoć) lekarz z nickiem "gryzzli" i jego zaleceniami też nie warto się kierować. Dieta Optymalna jest jedna. U mnie na spotkaniu Optymalnych też były osoby, które zaczęły stosować przeróbki DO i na zdrowie im to nie wyszło... teraz chcą wrócić do Źródła...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A to grizzli mial jakies zalecenia oprocz tych, ze trzeba isc do "fachowcow" coby "wieko za szybko nie opadlo" ?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Ponoć rozprowadzał jakieś suplementy czy drogie leki ale nie jestem pewna ile w tym jest prawdy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na DD o tym pisali...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Musialem przeoczyc, bo nie kojarze.
W kazdym razie u miska zastanawialo mnie to, ze co innego pisal tuta a tam zaczal cos innego, glownie o tym "tuscu" co "siem od niego tyje/nie tyje" Pamietam jego pierwsze wypowiedzi tutaj a tam to jakos tak wyszlo 180 stopni w druga strone.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
No faktycznie namierzylem reklame miska suplementow firmy nutrilite
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
friga
Go
|
Pytam z ciekawosci bo szukam przyczyny uczulenia u mojego synka:)i eliminuje wszytskie pokarmy po kolei Poki co wszystko ladnie znikło:)Obeszlo sie bez masci Elidel , ale dieta mamy jest pod kontrola
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to świetnie! GRATULACJE!
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Adminie to możne być chwilowe:( bo mam tylko pewne przypuszczenia chodź skora wygląda rewelacyjne jak nigdy dotąd.
A mogło zniknąć?przez weryfikacje diety?Z biochemicznego pkt widzenia?Czy dobrze tylko działają domowe emolienty?
A czy czasem Pan nie pisał kiedyś że uczulenia biorą się ze źle strawionego białka u mamy?Pytam w celu dalszych obserwacji i układania mojej diety.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie mam pewności i nie chcę źle radzić, dlatego przyjmuję, że etiologia nie jest do końca wyjaśniona, bo różnie bywa, w różnych przypadkach! Wiem zaś, że do łagodzenia objawów elidel najsposobniejszy i maści na lanolinie. Odczulanie ponoć też czasem daje dobre efekty.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Rozumiem, dziękuje za odpowiedz, zobaczę czy stan ten będzie się dłużej utrzymywał.-mam taka nadzieje Może AZS zostało w tym przypadku pomylone ze zwykłą wysypką
Napewno lepiej jest karmić niż przejść na Nutramigen- więcej korzyści mimo wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Oby się nie powtórzyło, bo to strasznie uciążliwa dolegliwość u dzieci! Trzeba też pilnować, aby nie zapocić skóry, bo przepocenie zaraz zaostrza AZS.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A i jeszcze mi się przypomniało - przy AZS - kąpać rzadko i w chłodnej wodzie. Tak doświadczone babcie twierdzą.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Dziękuje, będę robić wszystko aby utrzymać bieżący stan
A zdarza się AZS u dzieci optymalnych? Gdyż jeszcze sobie myślę że skoro Pan pisze że etiologia nie jest znana to może chemia w jedzeniu mogłaby być przyczyną?
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Pytam bo na forum widzialam wypowiedzi "lekarki" ktora polecala flipsy a gdzie indziej pisal Admin (jak dobrze pamietam bo tego nie moge znalezc) ze maka kukurydziana nie jest dobra dla dzieci
Moze te flipsy byly przyczyna tej alergii?
friga, ja bym dziecku żadnych "flipsów" czy innych wynalazków nie dawała... Gdzieś kiedyś słyszałam,że podobno do niektórych produktów takich jak chrupki kukurydziane czy te chlebki typu "Wasa" czy jak one się tam zwą, że dodaje się do nich jakiegoś kleju czy cuś, żeby sie to do kupy trzymało wszystko... nie wiem ile w tym prawdy, ale wiedząc jakie świństwa są dodawane do żywności ( sól drogowa, ostrzykiwanie mięsa itp ) już mnie nic nie zdziwi, nawet klej... Rozumiem,że chcesz aby maluch uczył się samodzielnie coś tak chrupać z rączki.Więc ja na Twoim miejscu, upiekłabym najzwyklejsze kruche ciasteczka, nawet takie nie optymalne, tyle że cukru dałabym tylko odrobinkę a zamiast tylko samych żółtek dołożyłabym 1-2 całe jaja, żeby białko mocniej związało ciasto i żeby nie było takie kruche.Możesz sobie zważyć wszystkie składniki, użyć do wykrawania tylko jednej foremki,żeby były wszystkie tej samej wielkości, zważyć ciasteczko, obliczyć BTW jednej szt. i będziesz wiedziała ile możesz dziennie dziecku podać w ramach uzupełnienia W no i do pochrupania Odczulanie ponoć też czasem daje dobre efekty.
Daje, daje... mnie dało pozytywny efekt.Nie wiem jak u dzieci ale myślę,że podobnie no i wiadomo,że każdy jest inny... Zanim zaczęłam stosować ŻO, odczulałam sie przez niecałe 3 lata, głównie chodziło mi o pozbycie sie astmy, która według mojego alergologa była spowodowana alergią.Astma po odczulaniu mi nie ustąpiła niestety, a na tym mi najbardziej zależało, dopiero po zastosowaniu ŻO i prądów zniknęła.Ale za to uczulenie faktycznie sie zmniejszyło i to po jakichś 6-7 miesiącach leczenia.W testach wyszła mi największa alergia na kurz, pleśnie i futro kotów - nie mogłam nawet przebywać w pomieszczeniu gdzie był kot, bo zaraz miałam pełny nos, zaczynało sie napadowe kichanie, drapanie w gardle, łzawienie oczu i na koniec atak astmy.Po odczulaniu alergie zmniejszyły sie o połowę chociaż najsilniej nadal reagowałam na koty.Dopiero ŻO dopełniło reszty Tego roku latem zrobiłam sobie test na kota jak byłam u mojego wujka na wsi, wzięłam na ręce małego kociaka , typowo podwórkowego dachowca,czyli brudnego i zakurzonego ( o to mi chodziło ).Trzymałam go na rękach ponad godzinę i nic.Ale fakt,że później trochę zaczęło mnie kręcić w nosie, ale na tym sie skończyło.Umyłam ręce i nie prowokowałam już więcej mojego organizmu.Wcześniej taka bliskość z kocim futrem i kurzem była niemożliwa.Aha i przy okazji jeszcze jedna ciekawa sprawa, jak tylko zmniejszyłam ilość tłuszczu ( muszę jeść od 150 wzwyż ) to po kilku dniach wróciła nocna astma.Zrobiłam sobie taki eksperyment.Jak tylko dołożyłam tłuszczu, po astmie ani śladu. friga, będzie dobrze.Postaw przede wszystkim na tłuszcz i żółtka.Najlepiej nie dawaj dziecku żadnych sklepowych wynalazków tylko jak już to sama mu przygotuj ,taka moja rada
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Niemożliwe! Chrupki i płatki śniadaniowe, to najzdrowsze z możliwych śniadań, a jak jeszcze Wasa z pomidorkiem, sałatką i cebulką - to naukowo samo zdrowie jest! Tylko bez czerwonego mięsa i niezdrowych tłuszczy, nasyconych, zwierzęcych, bo bardzo rakotwórcze są!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Oj! Zapomniałem dopisać, że naukowo zdrowe są tylko nasycone tłuszcze roślinne trans, bo dużo niklu zawierają! A uczulenie na nikiel da się też leczyć! I to do końca życia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|