|
|
Gwidon
Go
|
od dawna robie sobie takie zarcie,to jedno z moich ulubionych,z tym ze zamiast cebuli daje kapuste kiszona i odpowiednia przyprawe konieczna do takich rzeczy czyli boczek wedzony, ziemniaki i kapusta kiszona-wszystko w plasterkach pieczone w naczyniu zaroodpornym okolo 50 min. z wlaczonym wiatrakiem w 200st.C albo na ognisku w specjalnym garcu NIEBO W GEBIE
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W gotowym daniu jest 81,4g białka, 290g tłuszczu i 278g węglowodanów.
W 100g potrawy jest 3,8g białka, 13,5g tłuszczu i 12,9g węglowodanów.
Czyli B:T:W wynosi 1: 3,6 : 3,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Proporcja jak u Ponomarenki, czyli mojego Teścia! Sporadycznie ostatecznie, czemu nie. A tych pyr nie można zmniejszyć o połowę? Jeszcze pod koniec dodałbym i wymieszał rozbełtanych kilka jaj, tak aby związały potrawę, to może wyszłoby coś optymalnego. Szklanka śmitany i koperek do tego zbilansowałyby potrawę perfekcyjnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
zeczywiscie- toz to ,,koryto,, ja to robie zachowujac proporcje-z odpowiednia iloacia smalcu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dlatego ważne jest wyliczenie i podawanie proporcji. Rzut oka i od razu widać, że niejadalne!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Proporcja jak u Ponomarenki, czyli mojego Teścia! Sporadycznie ostatecznie, czemu nie. A tych pyr nie można zmniejszyć o połowę? Jeszcze pod koniec dodałbym i wymieszał rozbełtanych kilka jaj, tak aby związały potrawę, to może wyszłoby coś optymalnego. Szklanka śmitany i koperek do tego zbilansowałyby potrawę perfekcyjnie. Pewnie, że można...ale można i tak, traktując to danie jako dodatek np. do jaj czy kotletów z karkówki...Ja eksperymentowałam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja eksperymentowałam... Eksperymentalnie wyszło!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
i zdjęcia ładne!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Zdjęcia bardzo ładne, a danie jest propozycją uzupełnienia dobowej dawki węglowodanów, z dodatkiem tłuszczu aby za dużo nie zjeść i krzywdy sobie nie narobić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Zdrowy sobie nie zaszkodzi, ale jak taki cukrzyk typu II by się najadł czegoś takiego, (bo wyczytał na Forum, że "można" ) to chyba cukier by miał ze 250mg% po godzinie! To dopiero ze strachu naćpałby się "insuliny", albo nałykał jakiej innej tabletki antycukrowej. A jak Dieta Optymalna by mu "zaszkodziła" I aby nie było żadnych wątpliwości: chorym osobom, stosującym Dietę Optymalną w celach leczniczych - takich potraw jeść NIE WOLNO!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zdrowy sobie nie zaszkodzi, ale jak taki cukrzyk typu II by się najadł czegoś takiego, (bo wyczytał na Forum, że "można" ) to chyba cukier by miał ze 250mg% po godzinie! To dopiero ze strachu naćpałby się "insuliny", albo nałykał jakiej innej tabletki antycukrowej. A jak Dieta Optymalna by mu "zaszkodziła" I aby nie było żadnych wątpliwości: chorym osobom, stosującym Dietę Optymalną w celach leczniczych - takich potraw jeść NIE WOLNO! Ja ją specjalnie zrobiłam na przestrogę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
i zdjęcia ładne! Te z potrawami czy te wyżej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Przyznam się bez bicia, że ja sama tych ziemniaków nie obierałam i wzięłam je wszystkie jak już były pokrojone (są to młode ziemniaki). Też wiedziałam, że ich jest za dużo. Jeszcze ser utarty w pierwszej wersji planowałam dać na górę. Myślę, że za drugim podejściem ta potrawa będzie znacznie ciekawsza i w optymalnych proporcjach, tak, że będzie mogła stanowić samodzielne danie. Trochę czasu mi wczoraj brakowało i tak to wyszło...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|