forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-25, 05:54:02

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
660290 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Masa czekoladowa
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Masa czekoladowa  (Przeczytany 15194 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Masa czekoladowa
« : 2012-04-04, 21:05:09 »

Czekolada tym razem nie wyszła, ale masa czekoladowa owszem - http://www.stachurska.eu/?p=7434 . Sama żadnego mazurka tym razem nie robię, więc wyniosłam masę koleżance, u ktorej dostała (masa) wyrazy uznania Smile 
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #1 : 2012-04-05, 15:50:54 »

Czekolada tym razem nie wyszła, ale masa czekoladowa owszem - http://www.stachurska.eu/?p=7434 . Sama żadnego mazurka tym razem nie robię, więc wyniosłam masę koleżance, u ktorej dostała (masa) wyrazy uznania Smile 

Widzę, że na zdjęciu jest dość gęsta. Ja dałam ją do foremki i do lodówki, a po całkowitym zastygnięciu wyjęłam i pokroiłam. Oczywiście nie jest tak twarda jak tabliczka czekolady, raczej jak czekoladki. Oczywiście cukru (fruktozy) następnym razem dałabym o 1/2 mniej. Może problem tkwi w fruktozie i dlatego jest twardsza  Shocked
Znalazłam coś takiego jak kogo interesuje:
"Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym, że omija ona etap w metabolizmie glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę, który jest etapem regulacyjnym. To pozwala na "zalanie" przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i taką ich stymulację, że następuję wzmożona synteza kwasów tłuszczowych i wzmożone wydzielanie VLDL. To z kolei może zwiększać stężenie triacylogliceroli w surowicy krwi i zwiększać stężenie cholesterolu LDL.
W wątrobie, nerkach i jelicie występuje swoista kinaza- fruktokinaza, która katalizuję fosforylację fruktozy do fruktozo-1-fosforanu. Enzym ten nie działa na glukozę i - w odróżnieniu od glukokinazy jego aktywność nie ulega zmianie pod wpływem głodzenia albo insuliny; to wyjaśnia, dlaczego fruktoza znika z krwi chorych na cukrzycę z normalną szybkością...."
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #2 : 2012-04-05, 21:00:28 »

Moja w foremce oraz lodówce też była, ale z foremki do salaterki przełożyłam ją łyżeczką Smile 

Będzie następna próba.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70488


Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #3 : 2012-04-05, 21:23:33 »

Ponoć do trzech razy sztuka... Cool
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #4 : 2012-04-05, 22:23:26 »

Jo, jestem przygotowana Smile 
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #5 : 2012-04-06, 07:27:08 »


"Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym, że omija ona etap w metabolizmie glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę, który jest etapem regulacyjnym. To pozwala na "zalanie" przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i taką ich stymulację, że następuję wzmożona synteza kwasów tłuszczowych i wzmożone wydzielanie VLDL. To z kolei może zwiększać stężenie triacylogliceroli w surowicy krwi i zwiększać stężenie cholesterolu LDL.
W wątrobie, nerkach i jelicie występuje swoista kinaza- fruktokinaza, która katalizuję fosforylację fruktozy do fruktozo-1-fosforanu. Enzym ten nie działa na glukozę i - w odróżnieniu od glukokinazy jego aktywność nie ulega zmianie pod wpływem głodzenia albo insuliny; to wyjaśnia, dlaczego fruktoza znika z krwi chorych na cukrzycę z normalną szybkością...."


Na tej zasadzie miód jest naukowo zdrowy dla serca, a fruktoza najlepszym źródłem energii dla niego, więc o co chodzi w tym cytacie i czyj to cytat, bo najwyraźniej autor tej wypowiedzi nie zna stanowiska na ten temat współczesnej nauki medycznej lansowanej przez wiodące uniwersytety amerykańskie, a tym bardziej stanowiska IŻiŻ, które jest zawsze tożsame z osiągnięciami amerykańskich naukowców! 

Kto więc śmie wypisywać takie brednie?  Shocked
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #6 : 2012-04-06, 08:39:27 »

Odpowiem sobie sam - Harper!  Sad
W Harperze jest wyjątkowo dużo błędnych i sprzecznych wniosków wysnuwanych przez autorów  niestety.
Harper powinien być wycofany z literatury biochemicznej, ponieważ ukierunkowywuje i skazuje przyszłych "biochemików" na bezmyślność i cytowanie cudzych błędów niestety.


Wyjaśniam: u zdrowej osoby na diecie niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, czyli na Diecie Optymalnej zwanej przez niektórych Dietą Kwaśniewskiego, fruktoza zamieniana jest na glukozę dzięki izomerazie przy dużym stężeniu cytozolowym cytrynianu i ATP lub gliceraldehyd i fosfodihydroksyaceton z których może powstać G3P, który jest wykorzystywany głównie, albo do glukoneogenezy, a jeśli wchodzi do cyklu Krebsa - do syntezy tłuszczy zapasowych, lub na glicerynian służący do syntezy seryny lub glicerol wykorzystywany do wiązania wolnych kwasów tłuszczowych w triacyloglicerole.

W Harperze opisano zaś typowy syndrom diety korytkowej (B:T:W =20%+40%+40%), który nigdy nie występuje u zdrowej osoby, a jest charakterystyczny dla syndromu metabolicznego: otyłości bogatych, insulinooporności, cukrzycy typ II.
Nasilenie zamiany fruktozy na tłuszcz jest uzależnione głównie od proporcji między GSO.
Na diecie wysokowęglowodanowej, energetycznie zaś korzystniej jest jeść fruktozę, ponieważ szybciej i łatwiej zamieniana jest na tłuszcz energrtyczny, dlatego właśnie niektórym badaczom wyszło, że 'miód jest dobry na serce", a także, że "cukier krzepi".
 I jest to też prawdą.
Very Happy

* - cytowanie tekstu bez podania autora - Tomasz Kwaśniewski - lub tego linka, jest zabronione.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #7 : 2012-04-06, 10:12:04 »

Nie omieszkam wspomniec o autorze w ciekawostkach. Very Happy Wiedzy nigdy dosc... prawdziwej a nie naciaganej (bledne wnioski) czytaj szkodliwosc tluszczy nasyconych vs zdrowa fruktoza Evil or Very Mad
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #8 : 2012-04-06, 11:11:38 »

Z fruktozy powstają właśnie głównie "niezdrowe" tłuszcze nastcone, których nadmiar jest odkładany w słoninie, o czym pisze Harprerk charakteryzując syndrom metaboliczny, a nie prawidłowe przemiany metaboliczne. Czyli fruktoza zwiększa wydzielanie VLDL (frakcja B-100), który po rozpakowaniu z trójglicerydów na obwodzie (głównie w tkance adipocytowej), zamienia się na LDL.
Przypominam, że chylomikrony (frakcja B-48) mają dodatkowy ogonek białkowy, zabezpieczający przed wychwytywaniem w wątrobie i adipocytach, który odrywa się po wypakowaniu z tłuszczu pokarmowego na obwodzie z przeznaczeniem na utleienie i dopietro w takiej formie jest rozpoznawany przez hepatocytowe receptory LDL jako remnant, czyki szczątek do wchłonięcia*.

Dlatego "od tuscu siem nie tyje"  drogie dobredzieci i nie tylko. Wink (pokarmowego).

* - cytowanie tekstu bez podania autora - Tomasz Kwaśniewski - lub tego linka, jest zabronione.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #9 : 2012-04-06, 11:33:54 »

 Shocked - co mnie dzisiaj naszło!  Shocked
Przepraszam, więcej nie będę w najbliższym czasie, bo idą Święta!  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #10 : 2012-04-06, 11:42:22 »

Właśnie to chciałem napisać,ale wyjął mi to Pan z ust.  Laughing Laughing Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #11 : 2012-04-06, 14:05:34 »

Albo jeszcze troszkę napiszę cytując Harpreka, bo sobie coś przypomnieć musiałem: s.166 tab. 15-2 - "Heksozy mające znaczenie fizjlogiczne - cukier - D-fruktoza, źródło - miód, hydrolizat sacharozy i inuliny, znaczenie biochemiczne - w wątrobie i jelitach przekształca się w glukozę i tak zużywa ją organizm." Wytrawny biochemik dopisze, że przy użyciu izomerazy, powinien jeszcze dodać stężenia hormonów stymulujących i antagonistycznych, aby informacja była pełniejsza, ale przecie to nie doktorat!  Wink
Czy to jest jasne? W normalnym organizmie, przy zwyczajowym spożyciu, fruktoza zamienia się na glukozę.
Tak też jest na Diecie Optymalnej.

Dalej cytat: "Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie znaczniej szybciej aniżeli glukoza. Jest to spowodowane tym..." pochodzi z poddziału zatytułowanego: SPOŻYCIE DUŻYCH ILOŚCI FRUKTOZY MA GŁĘBOKIE KONSEKWENCJE METABOLICZNE - czyli, przy normalnym spożyciu, a nie patologicznym zachodzi proces: "fruktoza w wątrobie i jelitach przekształca się w glukozę i tak zużywa ją organizm".
Czyli ktoś kto cytuje: "Fruktoza ulega glikolizie w wątrobie ... jest zwykłym manipulantem, ponieważ nie dodaje, że cytat dotyczy patologii!
I to byłoby na tyle.
Dlatego lepiej myśleć samodzielnie, a nie wierzyć zmanipulowanym cytatom.  Very Happy
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #12 : 2012-04-06, 14:53:58 »

Z tym się zgodzę, lepiej zaufać sobie niż naukowym wywodom   Very Happy a ja wiem, że w mniejszych niż optymalnych ilościach fruktoza jest lepsza, a dlaczego to nie wiem i mnie to w sposób naukowy za bardzo nie interesuje, nie znam się na biochemii.  A najlepiej w ogóle nie stosować ani fruktozy, ani glukozy to będzie się zdrowym. Gdyby wszyscy używali tyle co ja cukru czy fruktozy to przemysł już dawno by splajtował.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #13 : 2012-04-06, 14:58:21 »

A ja się muszę przeprosić z Harperem. To dobry podręcznik, ale jednak nie dla wszystkich.  Very Happy

PS
cukier nie krzepi, a zdrowe serce nie chodzi na fruktozie - tak dla ścisłości.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #14 : 2012-04-07, 06:11:11 »

Zgoda!
To dotyczy wielu naukowo-medycznych sugestii. No, ale ziemia też zmieniała swój kształt na przestrzeni dziejów.  Smile

... ponieważ nie dodaje, że cytat dotyczy patologii!
I to byłoby na tyle.



A to jest stareńki przykład "naukowych" patologii. Wink
 
Cytuj z: z dowcipu nieznanego humorysty
...
-Po oderwaniu szóstej nogi, badana Suzi ... ogłuchła!
wnioski:
- Narząd słuchu u pchły znajduje się w kończynie!!!










Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #15 : 2014-03-22, 13:15:26 »

Odpowiem sobie sam - Harper!  Sad
W Harperze jest wyjątkowo dużo błędnych i sprzecznych wniosków wysnuwanych przez autorów  niestety.
Harper powinien być wycofany z literatury biochemicznej, ponieważ ukierunkowywuje i skazuje przyszłych "biochemików" na bezmyślność i cytowanie cudzych błędów niestety.


Wyjaśniam: u zdrowej osoby na diecie niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, czyli na Diecie Optymalnej zwanej przez niektórych Dietą Kwaśniewskiego, fruktoza zamieniana jest na glukozę dzięki izomerazie przy dużym stężeniu cytozolowym cytrynianu i ATP lub gliceraldehyd i fosfodihydroksyaceton z których może powstać G3P, który jest wykorzystywany głównie, albo do glukoneogenezy, a jeśli wchodzi do cyklu Krebsa - do syntezy tłuszczy zapasowych, lub na glicerynian służący do syntezy seryny lub glicerol wykorzystywany do wiązania wolnych kwasów tłuszczowych w triacyloglicerole.

W Harperze opisano zaś typowy syndrom diety korytkowej (B:T:W =20%+40%+40%), który nigdy nie występuje u zdrowej osoby, a jest charakterystyczny dla syndromu metabolicznego: otyłości bogatych, insulinooporności, cukrzycy typ II.
Nasilenie zamiany fruktozy na tłuszcz jest uzależnione głównie od proporcji między GSO.
Na diecie wysokowęglowodanowej, energetycznie zaś korzystniej jest jeść fruktozę, ponieważ szybciej i łatwiej zamieniana jest na tłuszcz energrtyczny, dlatego właśnie niektórym badaczom wyszło, że 'miód jest dobry na serce", a także, że "cukier krzepi".
 I jest to też prawdą.
Very Happy

* - cytowanie tekstu bez podania autora - Tomasz Kwaśniewski - lub tego linka, jest zabronione.
Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Masa czekoladowa
« Odpowiedz #16 : 2014-03-22, 17:46:38 »

A ja się muszę przeprosić z Harperem. To dobry podręcznik, ale jednak nie dla wszystkich.  Very Happy

PS
cukier nie krzepi, a zdrowe serce nie chodzi na fruktozie - tak dla ścisłości.

Very Happy Wink
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 19 zapytaniami.