forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 03:44:21

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia  (Przeczytany 62798 razy)
MariuszM
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #20 : 2012-04-18, 20:19:36 »

W internecie jest coraz więcej stron propagujących diety niskowęglowodanowe. Za granicami Polski, na zagranicznych forach, blogach jest wielu propagatorów diety tłuszczowej. Ciekawy blog, bardzo lubię czytać  wywody tego Pana
http://healthcorrelator.blogspot.com/2010/04/long-term-adherence-to-dr-kwasniewskis.html

W Polsce trendy stają się diety tłuszczowe.
Strony takie jak http://nowadebata.pl/ oczywiście Optymalni i SportAcademy Smile.Ta ostania mam nadzieję zdobędzie uznanie wśród braci sportowej,propagując zdrową dietę tłuszczową jak i węglowodanową.Czas pokaże.... Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #21 : 2012-04-18, 20:31:44 »

Ciekawe jak IŻiŻ wraz z PAN wytrzymuje ciśnienie, czując oddech "low carbowców" na plecach  Laughing Smile

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4329.msg162918#msg162918 -  widać, że ta zasłużona jednostka trzyma się mocno i bez zmian!  Laughing
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #22 : 2012-04-23, 08:49:51 »

PS
nie ma czegoś takiego jak "nasycone tłuszcze zwierzęce". Do terminologii medycznej ich szkodliwość weszła z uwagi na opaczne zrozumienie Wiedzy Dr-a Kwaśniewskiego, który stwierdził zgodnie z prawdą, że energetycznie najlepszymi tłuszczami są palnitynian i oleinian, choć w pracach popularnonaukowych nazawł je "zwierzęcymi tłuszczami nasyconymi", aby skierować uwagę krytykantów tam, gdzie można się łatwo wykazać, że się mylą.   Very Happy
Wiecie już skąd się wzięły "niezdrowe nasycone tłuszcze zwierzęce", których nie ma?  Laughing

Do Admina

Nie bardzo to rozumiem. Tablice polskie jak i jak n.p. te (chyba z USA): http://nutritiondata.self.com/foods-010000000000000000000.html do dziś podają występowanie tłuszczy nasyconych w produktach zwierzęcych. N.p.:

SMALEC:
(Lard)
http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/483/2
Total Fat 100g
Saturated Fat 39.2g  (tłuszcze nasycone)
Monounsaturated Fat 45.1g
Polyunsaturated Fat 11.2g

BOCZEK:
(Pork, cured, canadian-style bacon, unheated)
http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2208/2
Total Fat 45.0g
Saturated Fat 15.0g  (tłuszcze nasycone)
Monounsaturated Fat 20.0g
Polyunsaturated Fat 5.0g

Czy mógłbyś to wyjaśnić szerzej?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #23 : 2012-04-27, 07:33:00 »

Rozwiązałeś już tę "kwadraturę koła", czy dalej nic nie rozumiesz?
Jeśli nic nie rozumiesz dalej i muszę prowadzić cię za rączkę jak "ślepca", czego bardzo nie lubię, to napisz, mi z jakich nasyconych kwasów tłuszczowych skłądają się te "saturated fat" w lardzie i beconie.  Confused
Dla ułatwienia zwróć tylko uwagę na powyżej C-12.  Very Happy

Może wkrótce będziesz wielkim odkrywcą i zdemaskujesz hipokryzję "naukowców" w sprawie niezdrowych, roślinnych, nasyconych kwasów tłuszczowych... Laughing
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #24 : 2012-05-10, 07:37:38 »

Rozwiązałeś już tę "kwadraturę koła", czy dalej nic nie rozumiesz?
Jeśli nic nie rozumiesz dalej i muszę prowadzić cię za rączkę jak "ślepca", czego bardzo nie lubię, to napisz, mi z jakich nasyconych kwasów tłuszczowych skłądają się te "saturated fat" w lardzie i beconie.  Confused
Dla ułatwienia zwróć tylko uwagę na powyżej C-12.  Very Happy

Może wkrótce będziesz wielkim odkrywcą i zdemaskujesz hipokryzję "naukowców" w sprawie niezdrowych, roślinnych, nasyconych kwasów tłuszczowych... Laughing

W to nigdy nie wchodziłem. Nie jestem biochemikiem, dietetykiem ani nawet chemikiem czy chociażby nawet lekarzem. Mam wykształcenie techniczne w niewielkim stopniu związane z chemią a z biochemią nie związane w ogóle. Coś niecoś miałem o chemii organicznej ale to było ho-hoooo, albo jeszcze dawniej - w ogólniaku.

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #25 : 2012-05-10, 07:51:44 »

Problem w tym, że do tego nie trzeba mieć żadnej wiedzy!
Znaczy przepraszam - trzeba z matematyki wiedzieć co to jest "zbiór wspólny".
W polskiej szkole podstawowej uczą o tym chyba w trzeciej klasie?
Pewien laureat konkursu kuratoryjnego z matmy mówi mi, że na "chmurkach" go tego uczyli już w zerówce...
Jedna chmurka była niebieska, druga czerwona - jak jedno naszło częściowo na drugie, to "część wspólna" wyszła na fioletowo...  Wink Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #26 : 2012-05-10, 09:35:53 »

Pewien laureat konkursu kuratoryjnego z matmy mówi mi, że na "chmurkach" go tego uczyli już w zerówce...

Ale teraz dzięki kolejnej "reformie", ponoć w zerówce nie wolno uczyć...  Shocked
Dzieci mają się tylko bawić.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #27 : 2012-05-10, 09:52:30 »

Decydenci chcą dzieci wychować na własny wzór... Confused
Zapisane

adamel
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #28 : 2012-05-10, 11:02:46 »

Wracając do wykresów podanych przez "Stat" - pozycja Francji czy Szwajcarii zupełnie mnie nie dziwi, ale co do krajów skandynawskich - przez wiele lat podawano, że dieta tych nacji jest wręcz beztłuszczowa ( w Szwecji np nie istnieje podobno coś takiego, jak smalec?). Podobno ostatnio dieta wysoko tłuszczowa jest tam trendy, ale to "ostanio" musi trwać tam już od wielu lat, skoro można było opracować takie tabele.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #29 : 2012-05-10, 11:20:02 »

A Dr Kwaśniewski pisze o bardzo zdrowej diecie wysokowęglowodanowej opartej na białku zwierzęcym, ale ...  Wink
Powtarzać nie będę, bo to nudne.  Confused
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #30 : 2012-05-10, 15:43:34 »

A Dr Kwaśniewski pisze o bardzo zdrowej diecie wysokowęglowodanowej opartej na białku zwierzęcym, ale ...  Wink
Powtarzać nie będę, bo to nudne.  Confused
No właśnie. Dieta japońska rulez  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #31 : 2012-05-10, 15:49:20 »

Właśnie, choć niektórzy myślą, że chodzi o jedzenie ryżu i zdrowych "tłustych" ryb morskich, ale ci co potrafią szukać, to wiedzą, że chodzi o proporcję BWT około 1:3-4:0,5 dla normalnej osoby.
Węglowodanów i białka na takiej diecie można spożywać znacznie więcej i zamienne, ale jest to ściśle uzależniomne od wydatku energetycznego. W tej diecie zwiększenie ilości tłuszczu prowadzi wprost na dietę korytkową typu McD ze wszelkimi jej konsekwencjami, łącznie z cukrzycą typ II, choć jeszcze nie tak dawno "naukowcy" twierdzili, że żółci nie mają genów cukrzycy typ II.  Cola i McD jak widać, po epidemii cukrzycy w Chinach, Japonii czy Korei uruchomi nawet te geny, których "naukowo" nie ma.  Wink Laughing Laughing Laughing
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #32 : 2012-05-10, 16:17:59 »

Właśnie, choć niektórzy myślą, że chodzi o jedzenie ryżu i zdrowych "tłustych" ryb morskich, ale ci co potrafią szukać, to wiedzą, że chodzi o proporcję BWT około 1:3-4:0,5 dla normalnej osoby.
Węglowodanów i białka na takiej diecie można spożywać znacznie więcej, ale jest to ściśle uzależniomne od wydatku energetycznego. W tej diecie zwiększenie ilości tłuszczu prowadzi wprost na dietę korytkową typu McD ze wszelkimi jej konsekwencjami, łącznie z cukrzycą typ II, choć jeszcze nie tak dawno "naukowcy" twierdzili, że żółci nie mają genów cukrzycy typ II.  Cola i McD jak widać, po epidemii cukrzycy w Chinach, Japonii czy Korei uruchomi nawet te geny, których "naukowo" nie ma.  Wink Laughing Laughing Laughing
Naprawdę twierdzono kiedyś, że rasa żółta nie ma genów cukrzycy?  Surprised Ludzie z tytułami profesora?  Surprised
Z drugiej strony Chińczykom,  Japończykom i Koreańczykom wciąż jeszcze zostało wiele do "nadrobienia" . Liczba otyłych (BMI pow. 30) nie przekracza tu jeszcze 5%.
http://www.sante.public.lu/publications/maladies-traitements/obesite/obesite-economie-prevention-objectif-sante/obesite-economie-prevention-objectif-sante-en.pdf
str. 67 tego ciekawego raportu.

Największe, nomen omen, postępy notują Amerykanie, co wkrótce może mieć interesujące konsekwencje dla ich polityki zagranicznej:
http://www.huffingtonpost.com/2010/10/19/americans-getting-too-fat_n_768144.html
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #33 : 2012-05-10, 16:31:36 »

Dr Kwaśniewski jest suuuuuuuuper Very Happy
Ludzie nie znają tego co napisał, a jeśli, to jedynie z książki Dieta Optymalna...   Confused
A to tylko "jedna stona medalu".
O "inetrnecie" nie wspominam, bo ci co krytykują Dra przeważnie nawet Diety Optymalnej nie czytali, jeno hanniusiowopodobne wynurzenia typu "zaszkodziła" reguła, formuła, gramuła czy inna  pierduła...  Wink  Very Happy

PS
teksty młodszego Kwaśniewskiego, czyli " na dzień dzisiejszy, mojej skromnej osoby"  Wink są zaś kompletnie niezrozumiałe dla normalnych ludzi, ale czy muszą być?  Cool
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #34 : 2012-05-10, 16:40:21 »

Wracając jeszcze do Azji Wschodniej, to co prawda w otyłości mają jeszcze spore zaległości, ale wysuwają się na czele, jeśli chodzi o cukrzycę.http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8069431.stm
  Chiny odniosły na tym polu spektakularny sukces dościgając USA pod względem odsetka chorych na cukrzycę: http://news.bbc.co.uk/2/hi/8587032.stm
Korea Płd. też nie ustępuje tutaj ani USA ani ChRL: http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2007/02/26/2007022661025.html
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #35 : 2012-05-10, 17:52:26 »

Tutaj mam dane z 2010 roku. Takie Chiny są dobrym rynkiem zbytu dla koncernów farmaceutycznych (spożywczych też). Dlatego tak dbają o "profilaktykę" cukrzycy... Confused

http://kopalniawiedzy.pl/Chiny-Panstwo-Srodka-cukrzyca-diabetycy-tryb-zycia-dieta-aktywnosc-fizyczna-wzrost-ekonomiczny-test-tolerancji-glukozy,10042
Zapisane

Stat
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #36 : 2012-05-10, 23:55:35 »

Wygląda mi na to, że na epidemię cukrzycy, oprócz właściwego BTW, wpływ także mają toksyny zawarte w pożywieniu. Ale to tylko taka moja nie udowodniona hipoteza. Trzeba by odkopać gdzieś dane i sprawdzić.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #37 : 2012-05-11, 00:07:00 »

SPROSTOWANIE
... oprócz właściwego BTW ...

Chciałem powiedzieć "oprócz niewłaściwego BTW"
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #38 : 2012-05-11, 07:07:44 »

Wygląda mi na to, że na epidemię cukrzycy, oprócz właściwego BTW, wpływ także mają toksyny zawarte w pożywieniu.

Właściwe BTW powoduje epidemię cukrzycy, natomiast "toksyny" są dla naiwnych ludzi, aby się wiecznie czyścili z czegoś czego nie ma.
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: Badania epidemiologiczne (i inne) dotyczące żywienia
« Odpowiedz #39 : 2012-05-11, 07:57:50 »

Wygląda mi na to, że na epidemię cukrzycy, oprócz właściwego BTW, wpływ także mają toksyny zawarte w pożywieniu.

Właściwe BTW powoduje epidemię cukrzycy, natomiast "toksyny" są dla naiwnych ludzi, aby się wiecznie czyścili z czegoś czego nie ma.

Czyli ta cała akcja odnośnie ekologicznej żywności jest też bez sensu? - ii np. mięso zwierząt karmionych antybiotykami, arszenikiem i inną chemią możemy sobie bez żadnej szkody spokojnie jeść?
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 20 zapytaniami.