forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-27, 10:47:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669773 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Grillowane warzywa
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Grillowane warzywa  (Przeczytany 17100 razy)
adampio
Gość


Email
Grillowane warzywa
« : 2012-05-01, 11:43:11 »

Salatka francuska

2 baklazany
2 cukinie ( wielkosci ogorka)
4 czerwone papryki
4 cebyle
glowka czosnku ( niekoniecznie)
pieczarki

Baklazana i cukinie kroimy (wzdluz) na paski o 1 cm grubosci, delikatnie solimu z kazdej strony i odkladamy na pol godziny
Papryki dzielimy na pol
Scinamy gore calego czosnku, kladziemy na folie, dolewamy do srodka glowki czosnku oleju z oliwki i solimy. Zawijamy folia aluminiowa
Pieczarki robimy na brazowo

W pierwszej kolejnosci kladziemy cale cebyle bezposrednio na grillu, potrzebuja najwiecej czasu ( okolo 30 min ), czosnek  tez okolo 30 min.
Papryke przypalamy na kolor prawie czarny ( 5 min )  i wkladamy do worka foliowego, ktory zawiazujemy aby para pomogla zejsc skorce 5-10 min.
Paski baklazana i cukini tez kladziemy na kilka minut na grilla i grillujemy 3-4 minuty na kazdej stronie.

Z papryki zdejmujemy dokladnie sama skorke i kroimy na odpowiednie kawalki ( jakie lubimy). To samo robimy z baklazanem i cukinia. Wkladamy pokrojone warzywa do miski na salatke.
Czosnek po wystygnieciu wyciagamy zabek po zabku i dodajemy do miseczki.
Cebule po wystygnieciu wyciskamy z lupiny i dzielimy na pasujace czesci.

Dresing jest najwazniejszy:

pol szklanki oleju z oliwek z pierwszego tliczenia wlewamy do malej miseczki, do oleju dodajemy sok z jednej cytryny i ubijamy trzepaczka az sos zmieni kolor i konsystencje. Musi byc bardzo gesty ( 20 sek). Nastepnie solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojony koperek, zmielony kminek rzymski, lub to co lubicie najbardziej

Teraz polewamy warzywa i mieszamy calosc. Odstawiamy na pol godziny. i gotowe.


Grillowane warzywa

4 marchwie
4 pietruszki
seler
2 buraki
4 ziemniaki

marchwie dzielimy na 4 szt wzdluz i smarujemy oliwa z oliwek a nastepnie posypujemy kminkiem w ziarnach
pietruszke kroimy wzdluz na 4 sztuki, smarujemy miodem i posypujemy mieta
seler kroimy na slupki, smarujemy oliwa z cytryna
buraki pokrojone w polplastry smarujemy oliwa
Ziemniaki kroimy jak chipsy tylko troche grubiej mieszmy z olejem i posypujemy pokrojonym czosnkiem

Na tacke aluminiowa kladziemy wazywa grupami obok siebie, nie mieszajac. Wszystko przykrywamy i grillujemy okolo 45 min. Ja klade razem z miesem.

Tzatziki ( przepis oryginalny) Juz kiedys podawalem. W Polsce jesce nie jadlem tzatziki, ktore byly zrobione wg oryginalnego przepisu.

jeden caly "dlugi" ogorek
pol litra yoghurtu greckiego 20% T ( jak nie ma to trzeba znalesc grecki jogurt 10% i dodac smietany kwasnej 30 %
oliwa z oliwe
mieta
czosnek

1. obieramy ogorka ze skorki i ucieramy na tarce warzywnej. Solimy i pozostawiamy na sitku do odsaczenia
2 pol litra jogurtu , albo jak mowielm pol na pol ze smietana kwasna albo serkiem rikotta, mieszamy z dwiema lyzkami oliwy z oliwek
3. dodajemy 2-3 wycisniete zabki czosnku i 1-2 leki swiezej poszatkowanej miety
4. ogorki odciskamy w szmatce aby nie bylo prawie wody w nich i dodajemy do reszty.
5. wszysko dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i bilym pieprzem i dostawiamy do lodowki na min 2 godz.


Zapisane
administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #1 : 2012-05-01, 11:52:07 »

Bardzo fajne urozmaicenie do mięs!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #2 : 2012-05-01, 12:02:43 »

Mi najbardziej odpowiada do grillowanego mięsa sos tzatziki (robię go z ukwaszoną śmietaną). Z pozostałymi sałatkami jest moim zdaniem za dużo roboty...i chyba by mi nie smakowało... Cool
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #3 : 2012-05-01, 12:09:59 »

Serwowalem francuska salatke wielu osobom i wszyscy byli nia zachwyceni.
Fakt, jest przy niej troche roboty. Ale jest dobra. Very Happy
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #4 : 2012-05-01, 12:17:49 »

Z szybkich salatek proponuje:

na dwie osoby:

2 pomidory
cala cebula
szklanka smietany kwasnej/gestej 30-38 %T

pomidory kroimy na pol a nastepnie na talarki
cebule na bardzo drobna kostke
calosc mieszamy ze smietana i doprawiamy sola i pieprzem.

Albo

Pomidory obrane ze skorki pokrojone w gruba kostke , tak "bylejak", do tego tak samo pokrojone awokado i wszystko polewamy dresingiem zrobionym z oliwy z cytryna.

Dobry jest jeszcze mus z baklazana z czosnkiem i oliwa
albo taki sam mus z oliwek zielonych z czosnkiem

Do mies zamiast musztardy polecam przecisniety przez sitko czosnek. Grillujemy 10 glowek (45 min ) w foli i jak jeszcze cieple przeciskamy przez sito. Nastepnie mieszamy z odrobina oleju z oliwek aby powstala konystencja miekkiego masla. Smarujemy upieczone mieso. Uwaga szybko sie po tym usypia. Laughing
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #5 : 2012-05-01, 12:19:44 »

Jest jeszcze tabouleh, przepyszny arabski dodatek z pomidorow, naci pietruszki, burguru, soku z cytryny

no i humus Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #6 : 2012-05-01, 12:36:58 »

Pomidory robię podobnie. Obrane ze skorki (po sparzeniu) kroję w półplasterki, zalewam gęstą śmietaną i dodaje soli, pieprzu naturalnego i koniecznie pieprzu ziołowego (dobry jest Galeo)... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #7 : 2012-05-01, 14:24:09 »

Bardzo dobra jest biała kiełbasa z grilla (dzisiaj jadłam ją pierwszy raz z grilla), jeśli ją się najpierw przez 5 minut gotuje...pewnie dużo jeszcze zależy od jakości wyrobu...sos tzatziki do tego i "niebo w gębie"... Cool Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #8 : 2012-05-03, 14:57:22 »

Zrobiłam dzisiaj  pikantny sos chrzanowy do mięsa z grilla. Zmieszałam śmietanę gęstą (miałam z Piątnicy 36% do deserĂłw) z chrzanem w proporcjach mniej więcej 2:1. Dodałam sok z cytryny (całej), sĂłl, cukier i sporo pieprzu czarnego - świeĹźo zmielonego. Wszystkim u nas to smakowało...bardziej niĹź sos tzatziki i było gęściejsze (konsystencja papki)...
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #9 : 2012-05-03, 15:00:58 »

Do papki teĹź zębĂłw nie trzeba...  Wink Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #10 : 2012-05-03, 15:03:19 »

Ale do mięsa z grilla muszą być mocne zęby... Rolling Eyes chyba, że jest mielone... Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #11 : 2012-05-03, 15:06:35 »

Mieliśmy dzisiaj szaszłyki z grilla i stwierdziłam, że pieczone w piekarniku w tłuszczu są smaczniejsze, bardziej soczyste. Mój mąż też by6ł podobnego zdania. Bez tego sosu chrzanowego to szaszłyki byłyby do ...chrzanu... Laughing
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #12 : 2012-05-03, 15:08:36 »

A kto takie niezdrowe i rakotwórcze strawy jada?  Shocked
Nie wolno, bo rusztowane mięso jest antydemokratyczne, sieje zwątpienie i sceptycyzm...!  Confused  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #13 : 2012-05-03, 15:13:19 »

No to dzisiaj juĹź takich jeść nie będę...  Neutral
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #14 : 2012-05-03, 15:17:05 »

Właśnie!
Na dziś wystarczy, aby zachować umiar...  Wink Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #15 : 2012-05-03, 15:23:26 »


Nie wolno, bo rusztowane mięso jest antydemokratyczne, sieje zwątpienie i sceptycyzm...!  Confused  Wink

...to raczej jest zaletą... Rolling Eyes
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #16 : 2012-05-03, 15:24:52 »

Nie w demokracji neoniewolniczej!  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #17 : 2012-05-03, 15:26:01 »

Punkt widzenia zaleĹźy od punktu siedzenia... Rolling Eyes
Zapisane

administ
Gość


Email
Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #18 : 2012-05-03, 15:30:54 »

A ja i tak uwaĹźam, Ĺźe kotlety "sojowe" są najzdrowsze z kotletĂłw!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72247


Odp: Grillowane warzywa
« Odpowiedz #19 : 2012-05-03, 15:32:22 »

Pod warunkiem, że się ich nie je... Cool
Zapisane

Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.