adampio
Gość
|
Salatka francuska
2 baklazany 2 cukinie ( wielkosci ogorka) 4 czerwone papryki 4 cebyle glowka czosnku ( niekoniecznie) pieczarki
Baklazana i cukinie kroimy (wzdluz) na paski o 1 cm grubosci, delikatnie solimu z kazdej strony i odkladamy na pol godziny Papryki dzielimy na pol Scinamy gore calego czosnku, kladziemy na folie, dolewamy do srodka glowki czosnku oleju z oliwki i solimy. Zawijamy folia aluminiowa Pieczarki robimy na brazowo
W pierwszej kolejnosci kladziemy cale cebyle bezposrednio na grillu, potrzebuja najwiecej czasu ( okolo 30 min ), czosnek tez okolo 30 min. Papryke przypalamy na kolor prawie czarny ( 5 min ) i wkladamy do worka foliowego, ktory zawiazujemy aby para pomogla zejsc skorce 5-10 min. Paski baklazana i cukini tez kladziemy na kilka minut na grilla i grillujemy 3-4 minuty na kazdej stronie.
Z papryki zdejmujemy dokladnie sama skorke i kroimy na odpowiednie kawalki ( jakie lubimy). To samo robimy z baklazanem i cukinia. Wkladamy pokrojone warzywa do miski na salatke. Czosnek po wystygnieciu wyciagamy zabek po zabku i dodajemy do miseczki. Cebule po wystygnieciu wyciskamy z lupiny i dzielimy na pasujace czesci.
Dresing jest najwazniejszy:
pol szklanki oleju z oliwek z pierwszego tliczenia wlewamy do malej miseczki, do oleju dodajemy sok z jednej cytryny i ubijamy trzepaczka az sos zmieni kolor i konsystencje. Musi byc bardzo gesty ( 20 sek). Nastepnie solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojony koperek, zmielony kminek rzymski, lub to co lubicie najbardziej
Teraz polewamy warzywa i mieszamy calosc. Odstawiamy na pol godziny. i gotowe.
Grillowane warzywa
4 marchwie 4 pietruszki seler 2 buraki 4 ziemniaki
marchwie dzielimy na 4 szt wzdluz i smarujemy oliwa z oliwek a nastepnie posypujemy kminkiem w ziarnach pietruszke kroimy wzdluz na 4 sztuki, smarujemy miodem i posypujemy mieta seler kroimy na slupki, smarujemy oliwa z cytryna buraki pokrojone w polplastry smarujemy oliwa Ziemniaki kroimy jak chipsy tylko troche grubiej mieszmy z olejem i posypujemy pokrojonym czosnkiem
Na tacke aluminiowa kladziemy wazywa grupami obok siebie, nie mieszajac. Wszystko przykrywamy i grillujemy okolo 45 min. Ja klade razem z miesem.
Tzatziki ( przepis oryginalny) Juz kiedys podawalem. W Polsce jesce nie jadlem tzatziki, ktore byly zrobione wg oryginalnego przepisu.
jeden caly "dlugi" ogorek pol litra yoghurtu greckiego 20% T ( jak nie ma to trzeba znalesc grecki jogurt 10% i dodac smietany kwasnej 30 % oliwa z oliwe mieta czosnek
1. obieramy ogorka ze skorki i ucieramy na tarce warzywnej. Solimy i pozostawiamy na sitku do odsaczenia 2 pol litra jogurtu , albo jak mowielm pol na pol ze smietana kwasna albo serkiem rikotta, mieszamy z dwiema lyzkami oliwy z oliwek 3. dodajemy 2-3 wycisniete zabki czosnku i 1-2 leki swiezej poszatkowanej miety 4. ogorki odciskamy w szmatce aby nie bylo prawie wody w nich i dodajemy do reszty. 5. wszysko dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i bilym pieprzem i dostawiamy do lodowki na min 2 godz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Bardzo fajne urozmaicenie do miÄs!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mi najbardziej odpowiada do grillowanego miÄsa sos tzatziki (robiÄ go z ukwaszonÄ
ĹmietanÄ
). Z pozostaĹymi saĹatkami jest moim zdaniem za duĹźo roboty...i chyba by mi nie smakowaĹo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Serwowalem francuska salatke wielu osobom i wszyscy byli nia zachwyceni. Fakt, jest przy niej troche roboty. Ale jest dobra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Z szybkich salatek proponuje: na dwie osoby: 2 pomidory cala cebula szklanka smietany kwasnej/gestej 30-38 %T pomidory kroimy na pol a nastepnie na talarki cebule na bardzo drobna kostke calosc mieszamy ze smietana i doprawiamy sola i pieprzem. Albo Pomidory obrane ze skorki pokrojone w gruba kostke , tak "bylejak", do tego tak samo pokrojone awokado i wszystko polewamy dresingiem zrobionym z oliwy z cytryna. Dobry jest jeszcze mus z baklazana z czosnkiem i oliwa albo taki sam mus z oliwek zielonych z czosnkiem Do mies zamiast musztardy polecam przecisniety przez sitko czosnek. Grillujemy 10 glowek (45 min ) w foli i jak jeszcze cieple przeciskamy przez sito. Nastepnie mieszamy z odrobina oleju z oliwek aby powstala konystencja miekkiego masla. Smarujemy upieczone mieso. Uwaga szybko sie po tym usypia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Jest jeszcze tabouleh, przepyszny arabski dodatek z pomidorow, naci pietruszki, burguru, soku z cytryny no i humus
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pomidory robiÄ podobnie. Obrane ze skorki (po sparzeniu) krojÄ w pĂłĹplasterki, zalewam gÄstÄ
ĹmietanÄ
i dodaje soli, pieprzu naturalnego i koniecznie pieprzu zioĹowego (dobry jest Galeo)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
ZrobiĹam dzisiaj pikantny sos chrzanowy do miÄsa z grilla. ZmieszaĹam ĹmietanÄ gÄstÄ
(miaĹam z PiÄ
tnicy 36% do deserĂłw) z chrzanem w proporcjach mniej wiÄcej 2:1. DodaĹam sok z cytryny (caĹej), sĂłl, cukier i sporo pieprzu czarnego - ĹwieĹźo zmielonego. Wszystkim u nas to smakowaĹo...bardziej niĹź sos tzatziki i byĹo gÄĹciejsze (konsystencja papki)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Ale do miÄsa z grilla muszÄ
byÄ mocne zÄby... chyba, Ĺźe jest mielone...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
MieliĹmy dzisiaj szaszĹyki z grilla i stwierdziĹam, Ĺźe pieczone w piekarniku w tĹuszczu sÄ
smaczniejsze, bardziej soczyste. MĂłj mÄ
Ĺź teĹź by6Ĺ podobnego zdania. Bez tego sosu chrzanowego to szaszĹyki byĹyby do ...chrzanu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
No to dzisiaj juĹź takich jeĹÄ nie bÄdÄ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
WĹaĹnie! Na dziĹ wystarczy, aby zachowaÄ umiar...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie wolno, bo rusztowane miÄso jest antydemokratyczne, sieje zwÄ
tpienie i sceptycyzm...! Â Â ...to raczej jest zaletÄ
...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
Nie w demokracji neoniewolniczej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Punkt widzenia zaleĹźy od punktu siedzenia...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Gość
|
A ja i tak uwaĹźam, Ĺźe kotlety "sojowe" sÄ
najzdrowsze z kotletĂłw!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pod warunkiem, Ĺźe siÄ ich nie je...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|