Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: ZAĆMA (Przeczytany 13595 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
ZAĆMA
« : 2012-05-20, 13:54:19 » |
|
http://www.stachurska.eu/?p=7137 : "ZAĆMA Witajcie optymalni! Mam wielki zgryz… Przed wielu laty okuliści zauważyli rozwijającą się u mnie zaćmę. Cztery lata temu zdecydowałam się na ustawienie się w kolejce do zabiegu usunięcia soczewek (w Elblągu czeka się na zabieg 3 lata). Z terminu w marcu ub. roku zrezygnowałam, bo strach mnie obleciał. Ale widzę coraz gorzej… (katarakta, to nie jedyny mój oczny problem), poszłam więc do okulisty, aby dowiedzieć się o stan rogówki i jak bardzo rozrośnięta jest zaćma (kontroluję ja co jakiś czas). A doktór mówi: niech pani nie zwleka tak z tą zaćmą, bo im szybciej się zabieg przeprowadza, tym jest bezpieczniejszy. Owszem, kiedyś czekało się „aż dojrzeje”, ale teraz jest całkiem odwrotnie. Nogi się pode mną ugięły, bo przecież chodzę do okulisty, a dotąd nikt mi o tym nie powiedział. A ja właśnie dlatego nie mogłam sie zdecydować na operację, bo boję się komplikacji a nie samego zabiegu. A mam powód by się bać – moja mama, po której odziedziczyłam wadę wzroku i mamy podobne problemy, po operacji zaćmy stopniowo, ale dość szybko straciła wzrok całkowicie. W każdym razie mam wyznaczoną datę zabiegu na 5 czerwca. Nie mogę jednak powiedzieć, że jestem spokojna – ciągle kłębią mi się pod czaszką myśli – co robić? Moje oczy nie są w dobrym stanie, a w najgorszym jest siatkówka ze zmianami degeneracyjnymi. Na forum portalu dr-kwasniewski.pl znalazłam wypowiedź dr Kwaśniewskiego, ale to za mało aby podjąć decyzję. Czy ktoś mógłby mi wskazać gdzie, do kogo się udać, aby mi doradził w tej sprawie? Czy jest optymalny okulista? A może inni lekarze optymalni mają obserwacje i doświadczenie w leczeniu pacjentów z zaćmą? To pilne! Pozdrawiam niedzielnie. ElaC http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1523.0 "
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: ZAĆMA
« Odpowiedz #1 : 2012-05-20, 14:03:46 » |
|
Teraz zaćmę ładnie robią, nie to co jeszcze kilka lat temu, to niech ElaC się nie boi, tylko idzie na ten zabieg i jak wszystko dobrze wyjdzie, to zapomni o zaćmie.
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
|
« Odpowiedz #2 : 2012-05-21, 09:31:00 » |
|
Zaćma dotyczy soczewki, a nie rogówki. Zabieg polega na usunięciu zmętniałej i wszczepieniu, po uprzednim USG ( określenie parametrów wszczepianej soczewki ). Jeżeli zdegenerowana siatkówka nie upośledzała całkowicie widzenia przed zaćmą, to widzenie po zabiegu powinno być takie samo, jak przed nim.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
« Odpowiedz #3 : 2012-05-21, 11:25:56 » |
|
Adamel, jak przed zaćmą, czy jak przed zabiegiem?
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
|
« Odpowiedz #4 : 2012-05-21, 12:30:32 » |
|
nie ma innego sposobu leczenia zaćmy jak zabieg chirurgiczny i zadna dieta nie pomoze , jesli wlasna soczewka zmętniala. Wiec tylko zabieg.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
« Odpowiedz #5 : 2012-05-21, 12:48:50 » |
|
nie ma innego sposobu leczenia zaćmy jak zabieg chirurgiczny i zadna dieta nie pomoze , jesli wlasna soczewka zmętniala. Wiec tylko zabieg.
mylisz sie, mozna sprobowac B.S.M. -u ktore to daje fenomenalne rezultaty w wielu dolegliwosciach,zywienie to tylko budulec i enercia dla ciala,a operacja to koniecznosc,podobnie jak przyjmowanie lekow
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
|
« Odpowiedz #6 : 2012-05-21, 13:08:31 » |
|
Adamel, jak przed zaćmą, czy jak przed zabiegiem?
W zasadzie jak przed zaćmą.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
|
« Odpowiedz #7 : 2012-05-21, 16:27:13 » |
|
mylisz sie, mozna sprobowac B.S.M. -u ktore to daje fenomenalne rezultaty w wielu dolegliwosciach,zywienie to tylko budulec i enercia dla ciala,a operacja to koniecznosc,podobnie jak przyjmowanie lekow Malo wiesz na ten temat. Pewnych rzeczy nie da sie cofnac.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
« Odpowiedz #8 : 2012-05-21, 16:51:30 » |
|
a moze Elohim dałby rade...? A moze jest juz zbyt pozno na 'cuda' ?! Zawsze warto ...zawsze... Tylko,kt 'wyjscie' jest wlaściwe? Cytujac klasyka!
|
|
|
|
|
|
|
|
ElaC
Go
|
|
« Odpowiedz #10 : 2012-05-22, 09:46:29 » |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Moje problemy okulistyczne to degeneracja siatkówki (wysoka krótkowzroczność obu oczu), przewlekłe suche zapalenie rogówki i spojówek (Zespół Sjogrena) i zaćma. Można powiedzieć, że siła złego... Dodam, że Zespół Sjogrena to podła choroba, oprócz dolegliwości związanych z suchością, pozbawia sił i to jest najgorsze. Zresztą nie do końca wiadomo, czy ten Sjogren u mnie to już wszystko, czy ma jakąś parę. Diagnostyka, jak to u nas, niedokończona, ale trwa "obserwacja w kierunku choroby tkanki łącznej". Na diecie optymalnej (stosuję od świąt Bożego Narodzenia) moje zdrowie się poprawiło o tyle, że nie zapadam na infekcje dróg oddechowych. Przez kilka lat to był mój koszmar, a ostatnie 3 lata to już praktycznie nigdy nie byłam zdrowa. Można sobie wyobrazić ile zjadłam leków - antybiotyków, przeciwbólowych, przeciwzapalnych i do tego środki nasenne. Nie miałam już siły chodzić. Czułam, że moje życie jest zagrożone. Zrezygnowałam z pracy zawodowej, bo nie dawałam czasem rady posiedzieć nawet przy komputerze, nie mówiąc już o jeżdżeniu do redakcji. Coraz częściej, z wielkim wysiłkiem pracowałam w domu. Pracę zakończyłam z końcem grudnia 2011 r. i teraz odpoczywam i stosuję dieteędr Kwaśniewskiego. Nie chorowałam ani razu na drogi oddechowe! Dr Nizioł mówi, że dzięki ŻO moje śluzówki są lepiej odżywione (wit. A) a tym samym organizm jest lepiej chroniony przed infekcjami. To już bardzo dużo, bo odstawiłam wszystkie prochy, a po prądach selektywnych (turnus w AURZE w Jastrzębiej Górze na początku maja br.) odpuściłam także lek podnoszący ciśnienie i wspomagający pracę serca. I jest w porządku, narazie nie potrzebowałam go (chociaż trzymam pod ręką ). I to by było na tyle Jeśli ktoś miałby dla mnie jakieś pomocne informacje i spostrzeżenia, będę wdzięczna. Pozdrawiam. ElaC.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
« Odpowiedz #11 : 2012-05-22, 09:59:47 » |
|
Trzeba zrobić fachowo zaćmę, a reszta powinna się stopniowo poprawiać pod wpływem poprawnego odżywiania.
|
|
|
|
|
|
|
ElaC
Go
|
|
« Odpowiedz #12 : 2012-05-22, 16:49:44 » |
|
No tak, teraz zaćma. Jestem w lepszej formie niż parę miesięcy wcześniej, więc trzymam się nadziei, że wszystko dobrze pójdzie. Dzięki za dobre słowo
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|