Dasna
Go
|
Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.
Mleko trzeba długo "prażyć" w piekarniku do złotego koloru (uzyskuje się tzw.priażene mleko,пряжене молоко ). Następnie schłodzić mleko do temperatury pokojowej i dołożyć śmietany lub śmietanki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Tak uzyskana riażankę schłodzić i używać do różnych potraw.
Produkty. 5 szklanek mleka 1 szklanka śmietany lub śmietanki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jeszcze w tradycyjnej kuchni ukraińskiej wyrabia się ser z siary (colostrum,молозиво. Ma on żółty kolor i słodkawy smak. Sprzedają go tez jako ser na słodko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nawet sobie nie mogę wyobrazić jak taka riażanka wygląda i smakuje...coś jak twarożek? Google też nie wiedzą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dasna, coś mi się przypomina, że moja Teściowa grzała mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewało to mleko (gęste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywała sernikiem...Sernik ten musiał gdzieś tak z dobę wisieć i z niego skapywała taka jakby woda, a z zawartości powstawał twaróg. Twaróg ten często solili i suszyli. Powstawał z niego taki biały, twardy i słony ser. Nam smakował. Moi starsi synowie jeszcze go wspominają - jaki to babcia dobry ser robiła...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Moja Babcia tak robiła twaróg. Rażianka jest rzadkiej konsystencji , nie mówiąc już o priażenym mleku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?
Nie , zgęszczone mleko to згущене молоко.I robią je z mleka albo w proszku albo pasteryzowanego z dodatkiem 12 % cukru. A riażanka to rzadsza konsystencja.Bez cukru. Forma napoju raczej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Mleko zagęszczone może także być bez cukru i może także być mleko zagęszczone z prażonego mleka. Wtedy ma kolor lekko brązowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
I co się robi z takiego gęstego mleka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Z mleka zgęszczonego robią kremy, dodają do ciast , do kawy. Ja jako dziecko wysysałam słodkie , jak ulepek z tubki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie? Tak wydaje mi się , ze to jest coś w typie tego mleka prażonego. To prażone to najlepiej wychodzi w piekarniku ale na wolnym ogniu dłuuuugo, dłuuuugo trzymane i nie dopuszczone do wrzenia to będzie to.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Chyba jeszcze z gęstego mleka robi się "krówki"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
E tam optymalne. To prędzej boże krówki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ciągutki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wyjmowacze protez.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.
Produkty. 5 szklanek mleka 1 szklanka śmietany lub śmietanki.
Z kwaśną śmietaną, to może taki naturalny jogurt?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|