forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 15:35:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
660498 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Riażanka (Ряжанка)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Riażanka (Ряжанка)  (Przeczytany 13424 razy)
Dasna
Go


Email
Riażanka (Ряжанка)
« : 2012-06-06, 15:10:57 »

Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.

Mleko trzeba długo "prażyć" w piekarniku do złotego koloru (uzyskuje się tzw.priażene mleko,пряжене молоко ). Następnie schłodzić mleko do temperatury pokojowej i dołożyć śmietany lub śmietanki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Tak uzyskana riażankę schłodzić i używać do różnych potraw.

Produkty.
 5 szklanek mleka
1 szklanka śmietany lub śmietanki.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #1 : 2012-06-06, 15:18:24 »

Jeszcze w tradycyjnej kuchni ukraińskiej wyrabia się ser z siary (colostrum,молозиво. Ma on żółty kolor i słodkawy smak. Sprzedają go tez jako ser na słodko.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #2 : 2012-06-06, 15:40:00 »

Nawet sobie nie mogę wyobrazić jak taka riażanka wygląda i smakuje...coś jak twarożek? Google też nie wiedzą... Confused
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #3 : 2012-06-06, 16:10:08 »

Dasna, coś mi się przypomina, że moja Teściowa grzała mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewało to mleko  (gęste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywała sernikiem...Sernik ten musiał gdzieś tak z dobę wisieć i z niego skapywała taka jakby woda, a z zawartości powstawał twaróg. Twaróg ten często solili i suszyli. Powstawał z niego taki biały, twardy i słony ser. Nam smakował. Moi starsi synowie jeszcze go wspominają - jaki to babcia dobry ser robiła...
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #4 : 2012-06-06, 16:47:48 »

Moja Babcia tak robiła twaróg.
Rażianka jest rzadkiej konsystencji , nie mówiąc już o priażenym mleku.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #5 : 2012-06-06, 18:06:40 »

Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #6 : 2012-06-06, 18:13:59 »

Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?
Nie , zgęszczone mleko to згущене молоко.I robią je z mleka albo w proszku albo pasteryzowanego z dodatkiem 12 % cukru. A riażanka to rzadsza konsystencja.Bez cukru. Forma napoju raczej.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #7 : 2012-06-06, 18:24:39 »

Mleko zagęszczone może także być bez cukru i może także być mleko zagęszczone z prażonego mleka. Wtedy ma kolor lekko brązowy.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #8 : 2012-06-06, 18:26:07 »

I co się robi z takiego gęstego mleka?
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55924


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #9 : 2012-06-06, 18:26:34 »

Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie?  Very Happy
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #10 : 2012-06-06, 18:37:33 »

Z mleka zgęszczonego robią kremy, dodają do ciast , do kawy. Ja jako dziecko wysysałam słodkie , jak ulepek z tubki.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #11 : 2012-06-06, 18:39:56 »

Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie?  Very Happy
Tak wydaje mi się , ze to jest coś w typie tego mleka prażonego. To prażone to najlepiej wychodzi w piekarniku ale na wolnym ogniu dłuuuugo, dłuuuugo trzymane i nie dopuszczone do wrzenia to będzie to.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #12 : 2012-06-06, 18:53:35 »

Chyba jeszcze z gęstego mleka robi się "krówki"... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70528


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #13 : 2012-06-06, 19:00:36 »

...optymalne krówki oczywiście... Cool Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #14 : 2012-06-06, 19:02:53 »

E tam optymalne.  Confused
To prędzej boże krówki.  Wink
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #15 : 2012-06-06, 19:04:27 »

Ciągutki. Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55924


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #16 : 2012-06-06, 19:05:45 »

Mordoklejki Wink
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #17 : 2012-06-06, 19:06:59 »

Wyjmowacze protez. Mr. Green
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55924


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #18 : 2012-06-06, 19:08:30 »

 Laughing
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #19 : 2012-06-06, 22:37:48 »

Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.


Produkty.
 5 szklanek mleka
1 szklanka śmietany lub śmietanki.

Z kwaśną śmietaną, to może taki naturalny jogurt?  Rolling Eyes
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 19 zapytaniami.