forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 02:25:47

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Riażanka (Ряжанка)
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Riażanka (Ряжанка)  (Przeczytany 15601 razy)
adamel
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #20 : 2012-06-06, 22:56:36 »

Dasna, coś mi się przypomina, że moja Teściowa grzała mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewało to mleko  (gęste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywała sernikiem...Sernik ten musiał gdzieś tak z dobę wisieć i z niego skapywała taka jakby woda, a z zawartości powstawał twaróg. Twaróg ten często solili i suszyli. Powstawał z niego taki biały, twardy i słony ser. Nam smakował. Moi starsi synowie jeszcze go wspominają - jaki to babcia dobry ser robiła...
   Nie całą dobę, tylko kilka godzin, a następnie było toto prasowane między dwiema deseczkami, połączonymi drewnianym "skrętem" w postaci śruby. Z tego sernika nie skapywała woda tylko serwatka ( któż pamięta, co to takiego? ). Dzisiaj serwatka to odpad nie nadający się do niczego, a kiedyś spożywano to jako lek na "katzenjammer" ( Witkacy nazywał to "glątwą")
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #21 : 2012-06-06, 23:06:23 »

Dokładnie tak jak piszesz... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #22 : 2012-06-06, 23:10:06 »

Parę lat temu dostałam taki duży uprasowany od mamy koleżanki. Cała firma miała co jeść przez dwa dni Smile  Był wielkości dużej tortownicy (średnica) i wysoki ze 4 cm.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #23 : 2012-06-06, 23:20:43 »

Smakował Ci?  Rolling Eyes
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #24 : 2012-06-07, 11:00:53 »

Serwatkę też na bazar ukraińskich sprzedają.

Ale mnie zaciekawił ten ser z colostrum, Muszę poszukać, popytać.

W Kazachstanie siarę dzielą na : czarną, żółtą i biała i nazywa się "уыз". Tam jedzą ją z gotowanym mięsem i uważana jest za przysmak. Tez robią z niej ser.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #25 : 2012-06-07, 13:03:18 »

Smakował Ci?  Rolling Eyes


Jo Smile  Wszystkim smakował.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Riażanka (Ряжанка)
« Odpowiedz #26 : 2012-06-07, 13:12:17 »

Ser i serniki łączą Optymalnych i nieoptymalnych...wszystkim smakuje... Very Happy
Zapisane

Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 20 zapytaniami.