Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Riażanka (Ряжанка) (Przeczytany 15601 razy)
|
adamel
Go
|
Dasna, coś mi się przypomina, że moja Teściowa grzała mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewało to mleko (gęste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywała sernikiem...Sernik ten musiał gdzieś tak z dobę wisieć i z niego skapywała taka jakby woda, a z zawartości powstawał twaróg. Twaróg ten często solili i suszyli. Powstawał z niego taki biały, twardy i słony ser. Nam smakował. Moi starsi synowie jeszcze go wspominają - jaki to babcia dobry ser robiła...
Nie całą dobę, tylko kilka godzin, a następnie było toto prasowane między dwiema deseczkami, połączonymi drewnianym "skrętem" w postaci śruby. Z tego sernika nie skapywała woda tylko serwatka ( któż pamięta, co to takiego? ). Dzisiaj serwatka to odpad nie nadający się do niczego, a kiedyś spożywano to jako lek na "katzenjammer" ( Witkacy nazywał to "glątwą")
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dokładnie tak jak piszesz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Parę lat temu dostałam taki duży uprasowany od mamy koleżanki. Cała firma miała co jeść przez dwa dni Był wielkości dużej tortownicy (średnica) i wysoki ze 4 cm.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Smakował Ci?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Serwatkę też na bazar ukraińskich sprzedają.
Ale mnie zaciekawił ten ser z colostrum, Muszę poszukać, popytać.
W Kazachstanie siarę dzielą na : czarną, żółtą i biała i nazywa się "уыз". Tam jedzą ją z gotowanym mięsem i uważana jest za przysmak. Tez robią z niej ser.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Smakował Ci? Jo Wszystkim smakował.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ser i serniki łączą Optymalnych i nieoptymalnych...wszystkim smakuje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|