Autor
|
Wtek: śmietanka UHT (Przeczytany 325682 razy)
|
Zyon
|
Znam kolesia, co schudl 10 kilo w 2 miesiace jak zaczal pic kawelke z maselke.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
Ale sie tylko odsmalcowal
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
ziuta
Jr. Member
wiadomoci: 598
|
Zyon, a mógłbyś napisać dokładnie, ile masła na ile kawy, no i te przyprawy jakie i czy tylko po szczypcie i w którym momencie je sypiesz. No i czy to masło się tak luźno rozpuszcza, czy jakoś je spieniasz? Szczerze mówiąc robiłam już próby picia kawy z masłem, ale ani smak, ani wygląd, ani obiecywany brak łaknienie u mnie nie wystąpił - wręcz przeciwnie ssało mnie z głodu dość szybko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
No problem, tylko ja parze w aeropressie, nie wiem jak to w zwyklej plujce wyjdzie Przewaznie miele 18-22 g kawy, czyli 4 glebokie lyzeczki albo 3-4 miarki od aeropressa. Cynamon( a raczej przyprawe z cynamonem, imborem etc) dodaje do zmielonej kawy i zaparzam z kawa a potem wyciskam. Dodaje tak na wyczucie, po prostu robie maly otwor w woreczku z przyprawa i tak "pykajac" palcem sypie. Masla wrzucam ok 1/5 kostki, chyba ze wezme duzy kubek to cwiartke daje. Mozna spieniaczem to potraktowac ale ja po prostu sobie mieszam caly czas lyzeczka, bo maslo sie zbiera na wierzchu. I nie pije tego absolutnie z jakichs tam wzgledow, bo sie jesc nie chce czy cos (mam znajoma, ktora sie "odchudza" pijac w kolko kawe) tylko dlatego, ze to ma po prostu genialny smak i uwielbiam ja pic
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Paweł
Go
|
Witam wszystkich serdecznie na forum. Słowem wstępu: wszystkim dziękuję za pomoc, wszystkich proszę o zrozumienie i każdego przepraszam za moje niedociągnięcia - dotyczy to nie tylko poniższej treści, ale całej mojej aktywności jako uczącego się optymalności Proszę o kilka słów wyjaśnienia w kwestii śmietany i śmietanki ponieważ na forum nie do końca wszystko jest jasne. http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4672.260"Śmietana ma dwa razy mniej cukru, który jest przerobiony na mleczan, a mleczan z fosforem to prawie ATP... Wink I do tego białko jest już zdenaturowane. Very Happy Ale to nie ma żadnego znaczenia dla upośledzonych skazą laktozową! Wink" http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4672.320"Bezpieczne jest wszystko, co ma powyżej 10% tłuszczu, lepiej kwaszone niż słodkie.(...)" W pierwszym cytacie wskazuje Pan wady śmietany (czyli produktu ukwaszonego) natomiast w drugim cytacie zaleca Pan wybór właśnie kwaszonych produktów a nie słodkich - jak to rozumieć? Dalej w kwestii śmietan i śmietanek: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4672.40"Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"! Confused Very Happy A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości". Wink Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa. Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej! Evil or Very Mad" http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4619.20"Karagen to polisacharyd uzyskiwany z glonów, rozkłądający się w jelitach do cukrów prostych. W zależności od tego kto bada, to jako E - 407 jest nawet rakotwórczy, ale już jako karagenina ponoć chroni przed rakiem i stymuluje układ immunologiczny. (...)" Pisze Pan w pierwszym cytacie o zaletach karagenu, ale w drugim cytacie pisze Pan, że karagen może być nawet rakotwórczy a właściwości zdrowotne może mieć w formie karageniny. Natomiast w śmietankach substancja ta występuje jako karagen a nie karagenina więc chyba nie jest dobrym pomysłem spożywanie śmietanki z karagenem? I ostatnia wątpliwość w związku z tymi śmietankami: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4672.20"No dobrze, napiszę prawdę. Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca. (...)" Czy to oznacza że jeśli mamy ochotę na słodkie produkty typu mleko lub śmietanka to lepiej wybierać produkty UHT a nie mleko z lodówki lub "prosto od krowy" i śmietankę słodką tez lepiej wybierać z UHT (są słodkie śmietanki 30% które nie są UHT - czy one są gorsze dla człowieka)? Czy jeśli w takim razie w ŻO zaleca się max 0,5 litra mleka lub śmietany na dobę to czy śmietanki w formie UHT można spożywać więcej? Jeśli tak to czy jest śmietanka UHT z karageniną a nie karagenem? Może Pan wskaże jakiego produktu Pan używa a tym samym który jest godny polecenia? Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
Pawle, przypominasz mi mnie samego, jeszcze sprzed roku, kiedy to chciałem się dowiedzieć o wszystkim jak najlepiej. A co do Twojej zagwozdki... Ja po prostu wolę w smaku śmietanę niż słodką śmietankę. Kupuję zawsze śmietanę 30% Presidenta, którą najbardziej jeść lubię. A mleko... mleko sobie odpuść...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
*jak najlepiej i jak najwięcej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Cześć No, chłopie, ale naplątałeś! Po pierwsze nie łapiesz ironii, której pełno w tych wypowiedziach Po drugie więcej zdrowego rozsądku. Po trzecie myśl samodzielnie, a nie zarzucasz takimi tasiemcami, prosząc o odpowiedź. Ok. Śmietana ma mniej cukru, bo jest ukwaszona, chyba, że dodadzą w mleczarni. A na diecie niskowęglowodanowej cukier się szczególnie kontroluje. Śmietanki więc spożywany mniej, limitująca jest ilość cukru. Karagen i karagenina do znalezienia w Wiki, to wielocukry z wodorostów, nie ma się co przejmować. A czy wybierać produkty z karageniną czy UHT to już rozsądek powinien zadziałać, że jak najmniej przetworzone, w miarę możliwości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Paweł
Go
|
anakin: za jakiś czas też będę widział swoje dzisiejsze postępowanie w takiej perspektywie Gavroche: ironię dostrzegam, uczę się (i myślę ) sam, nie oczekuję żeby wszystko zostało wyłożone mi przed nos na talerzu, jednak panująca na forum ironia trochę zamazuje (dla początkującego) wartościowe informacje. Wiem, że najważniejsze jest ograniczenie cukrów ale w śmietance UHT laktoza (cukier) zamieniona jest w laktulozę (cukier nie wchłanialny). Pomijając subiektywne kwestie smakowe, co jest właściwsze: - śmietana (ukwaszony produkt) - śmietanka uht (słodki produkt ale a porównaniu ze śmietanką nie uht zawarty cukier występuje w niewchłanialnej formie czyli produkt jest prozdrowotny)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Laktulozą zajmują się bakterie w jelitkowie, sporo z niej wyciskając i nie cała przecież laktoza "znika". A żeby było śmieszniej, białko ze śmietanki liczymy jak cukier Nie ma "właściwszych" produktów. Są dobre lub nie dla Ciebie, a to do sprawdzenia samodzielnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Witaj Pawle. Ironia wynika z tego, że tak naprawdę nikt nie wie kto jest kto. To pewien fortel.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Gavroche: ironię dostrzegam, uczę się (i myślę ) sam, nie oczekuję żeby wszystko zostało wyłożone mi przed nos na talerzu, jednak panująca na forum ironia trochę zamazuje (dla początkującego) wartościowe informacje.
To taki wentyl bezpieczeństwa, aby "nowi" sobie krzywdy nie zrobili. Niezdecydowania/wahający się zarzucili pomysł (za)stosowania ŻO
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Dokladnie, a jak kto sztywniak, ponurak, nadety i no-llife to wtedy wedruje na dobredzieci, tam ludzie zyja internetami, spiskami, sa smiertelnie powazni i nie zauwazyliby ironii nawet jakby ich w rzyc kopnela
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
Według najnowszych, dzisiejszych danych właśnie, że można. I należy tak robić! Specjalnie oddzieliłem. Łatwiej wyrwać z kontekstu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Paweł
Go
|
Ironia - fajna rzecz jeśli... stosowana w "optymalnych" ilościach zarówno niedobór (ponurak sztywniak itd.), jak i nadmiar jest szkodliwy i krzywdę może zrobić (zwłaszcza początkującemu, który "łaknie" wiedzy" ) Karagen = wielocukry, więc należy uwzględnić go w ilości węglowodanów (podobnie jak białko ze śmietanki) - tylko czy ktoś wie ile jest karagenu na 100 g. produktu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ironia - fajna rzecz jeśli... stosowana w "optymalnych" ilościach zarówno niedobór (ponurak sztywniak itd.), jak i nadmiar jest szkodliwy i krzywdę może zrobić (zwłaszcza początkującemu, który "łaknie" wiedzy" ) Karagen = wielocukry, więc należy uwzględnić go w ilości węglowodanów (podobnie jak białko ze śmietanki) - tylko czy ktoś wie ile jest karagenu na 100 g. produktu? Jeśli jesteś na coś chory, to musisz liczyć, nie ma rady, ale idź do lekarza optymalnego, on Ci powie co robić. Jeśliś zdrowy, to dla Ciebie ŻO, a tu się nie liczy, tylko je. Mariusz mi kiedyś podał bardzo fajną definicję ŻO: "Węgle do 100, a reszta do syta". Działa do dziś
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Paweł
Go
|
Ale "reszta" w odpowiedniej proporcji ma się rozumieć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale "reszta" w odpowiedniej proporcji ma się rozumieć? Ma się rozumieć. Jak będziesz jadł zalecane produkty: żółtka, szpik, boczek, słoninę, masło i śmietanę, to odpowiednia proporcja sama się wyrobi. Jeżeli używasz innych produktów, to użyj przestrzeni między uszami i dotłuść je do pierwozoru. Czemu początkujący zajmują się karagenem, nie mając odpowiedniego oglądu całej sytuacji? Ludzki umysł działa jak rzeźbiarz, sądzisz, że najpierw się rzeźbi zmarszczki mimiczne czy ogólną, z grubsza ciosaną bryłę postaci?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ironia - fajna rzecz jeśli... stosowana w "optymalnych" ilościach zarówno niedobór (ponurak sztywniak itd.), jak i nadmiar jest szkodliwy i krzywdę może zrobić (zwłaszcza początkującemu, który "łaknie" wiedzy" ) Karagen = wielocukry, więc należy uwzględnić go w ilości węglowodanów (podobnie jak białko ze śmietanki) - tylko czy ktoś wie ile jest karagenu na 100 g. produktu? Ależ Pawle, poniższa(jak Ty to widzisz , jeżeli powyżej to powyższa) ironia odnosi się do Szefa i datowana jest względem Jego występku. Czyli czerwcem 2012, a Ciebie- zdaje się- na tym świecie jeszcze nie było. Nadmiarowego omijaj jeżeli się da ominąć. Sam Cię odszuka i ładnie przywita, zauważyłeś. A przy okazji wybada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|