Autor
|
Wtek: śmietanka UHT (Przeczytany 324974 razy)
|
piosza
Go
|
Chciałbym dowiedzieć czegoś więcej na temat śmietanki UHT z punktu widzenia ŻO. Czy rzeczywiście może być szkodliwa, a jeśli tak to dlaczego? Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować. Uprzejmie proszę o konkretne, rzeczowe odpowiedzi - "to the point", jak mawiają Anglicy. Z góry dziękuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Czytałem gdzieś , ze szczury karmione tym "darem" natury traciły sierść. Nie kupuję!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
A czy Pan Admin mógłby podzielić się swoją Wiedzą?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować.
Co to za "dziki" kraj?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Mieszkam w miejscu, w którym nie ma dostępu do innego typu śmietnaki jak UHT. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście warto ją kupować.
Co to za "dziki" kraj? Teoretycznie nie taki dziki, bo ma "5000 lat ciągłości historyczno-kulturalnej", jest to ponoć obecna "fabryka świata" i na dodatek ma to wkrótce być "przyszłe supermocarstwo". Ze zdobyciem dobrej jakości smalcu, bekonu, jaj i mięsa (za wyjątkiem wędlin) nie mam większych problemów. Co do żółtych serów, to są dostępne dobre importowane z Nowej Zelandii i Europy Zach. Niestety śmietanka i nabiał jakoś tutaj nigdy się nie przyjęły Śmietanka 38% (import z N. Zelandii) dostępna jest, ale tylko UHT (o białym serze nie wspominam, miejscowi w ogóle nie wiedzą, że coś takiego istnieje). Dlatego się zastanawiam, na czym konkretnie, z punktu widzenia ŻO, polega "zło" UHT.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Czytałem gdzieś , ze szczury karmione tym "darem" natury traciły sierść. Nie kupuję!
Przypuszczam, że człowiek karmiony wyłącznie śmietanką, i to nawet najlepszą, też szybko by się nabawił różnych problemów. Białka bardzo mało. Węglowodanów również. Gwarantowana ostra ketoza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB. Zresztą jak wszytsko z długim terminem przydatności, co powinno znaleźć się w lodówce a stoi na półce należy unikać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB. Zresztą jak wszytsko z długim terminem przydatności, co powinno znaleźć się w lodówce a stoi na półce należy unikać.
Stoi=3-6 miesięcy a "normalnie psuje się w takich warunkach w 1 dzień piosza twaróg sobie odpuść jak ciężki do dostania jest. Zółtka, sery żółte wartościowsze są.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Sama w sobie- nie. Wydaje się mnie,że UHT ma niską WB.
No własnie. Taki "nabiałowy smalec"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły Musisz cierpliwie poczekać na opinię Admina, gdyż na razie tutaj On nie zagląda...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja do kawy używam śmietankę pasteryzowaną (30% UHT)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Ja do kawy używam śmietankę pasteryzowaną (30% UHT)...
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, pasteryzacja a UHT (ultra-high temperaure processing), która jest właściwie rodzajem sterylizacji, to nie jest dokładnie to samo. Pasteryzacja przebiega w temp. 70-100 st. Celsjusza. Natomiast UHT - 130-150. Skutki dla tak obrabianego produkty też są zapewne różne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
No własnie. Taki "nabiałowy smalec"
Możliwie , choć czy porównanie adekwatne do mocy/słabości smalcu.... Smalec wieprzowy w warunkach chłodniczych jest stabilny oksydacyjnie przez 12 m-cy,jednak w wyższych temp jego stabilność jest mniejsza. http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20050-060.pdfNie wiem jest jak jest z substancjami zawatymi w produktach UHT pod względem aktywności biologicznej w organizmie? Czy posiadają dalej 100% powera?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja do kawy używam ¶mietankę pasteryzowan± (30% UHT)...
Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, pasteryzacja a UHT (ultra-high temperaure processing), która jest wła¶ciwie rodzajem sterylizacji, to nie jest dokładnie to samo. Pasteryzacja przebiega w temp. 70-100 st. Celsjusza. Natomiast UHT - 130-150. Skutki dla tak obrabianego produkty też s± zapewne różne. Tak UHT jest rodzajem pasteryzacji, która trwa znacznie krócej i w znacznie wyższej temperaturze niż tradycyjna np. pasteryzacja przetworów owocowych...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
Ciekawy artykuł. Choć z drugiej strony.... Jak dodała Teresa Krystman, spółdzielnia zleciła Instytutowi Żywności i Żywienia w Warszawie badania....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Na pewno śmietanka świeża bez UHT jest zdrowsza. Czasami taką kupuję ,ale muszę ją zamawiać w hurtowni...częściej idę na łatwiznę i kupuję w kartoniku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Pani prof. G. Cichosz pisze tak: Proces pasteryzacji a nawet sterylizacji UHT powoduje straty 30-35% witamin, ale wyłącznie tych rozpuszczalnych w wodzie. Tak niskie straty witamin możliwe są dzięki odpowiedniej aparaturze, umożliwiającej obróbkę termiczną bez dostępu światła i tlenu dodatkowo w bardzo krótkim czasie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – znacznie cenniejsze dla naszego zdrowia – są termostabilne i zachowują wysoką aktywność niezależnie od obróbki termicznej. Niestety, wszystkie witaminy i inne związki biologicznie aktywne ulegają biodegradacji podczas długotrwałego magazynowania mleka UHT, nawet w temperaturach chłodniczych. Praktycznie po 2 miesiącach magazynowania w temp 4 C w mleku UHT nie stwierdza się obecności związków biologicznie aktywnych. Ustaliłam to w badaniach, które przeprowadziłam wspólnie z prof. Hanną Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w 2003 roku. W większości krajów UE z tego właśnie powodu przydatność do spożycia mleka UHT jest znacznie krótsza niż w Polsce i wynosi 2 miesiące.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|