Autor
|
Wtek: śmietanka UHT (Przeczytany 325277 razy)
|
renia
|
Świetna jest ta Profesor Cichosz...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Pani prof. G. Cichosz pisze tak: Proces pasteryzacji a nawet sterylizacji UHT powoduje straty 30-35% witamin, ale wyłącznie tych rozpuszczalnych w wodzie. Tak niskie straty witamin możliwe są dzięki odpowiedniej aparaturze, umożliwiającej obróbkę termiczną bez dostępu światła i tlenu dodatkowo w bardzo krótkim czasie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – znacznie cenniejsze dla naszego zdrowia – są termostabilne i zachowują wysoką aktywność niezależnie od obróbki termicznej. Niestety, wszystkie witaminy i inne związki biologicznie aktywne ulegają biodegradacji podczas długotrwałego magazynowania mleka UHT, nawet w temperaturach chłodniczych. Praktycznie po 2 miesiącach magazynowania w temp 4 C w mleku UHT nie stwierdza się obecności związków biologicznie aktywnych. Ustaliłam to w badaniach, które przeprowadziłam wspólnie z prof. Hanną Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w 2003 roku. W większości krajów UE z tego właśnie powodu przydatność do spożycia mleka UHT jest znacznie krótsza niż w Polsce i wynosi 2 miesiące. Wynika z tego, że po 2 miesiącach od momentu produkcji śmietanka UHT dostarczyć może co najwyżej trochę pustych kalorii...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Napisz maila do Pani prof. Cichosz. Możliwie,że Ci odpowie lub nakieruje he he
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
Napisz maila do Pani prof. Cichosz. Możliwie,że Ci odpowie lub nakieruje he he Dobry pomysł. 多谢。
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że Admin kiedyś pisał, że śmietanka UTH wcale nie jest taka zła, jak to ludzie gadają... No własnie. I dlatego chcę się upewnić. Bo ludzie to "różne rzeczy gadają". A mi jest potrzebna wiedza a nie domysły Musisz cierpliwie poczekać na opinię Admina, gdyż na razie tutaj On nie zagląda... No dobrze, napiszę prawdę. Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca. PS tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Renia ta buźka " "- to znaczy, że nie pijasz uhatego, czy, że to co napisałem jest "neutral"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to świetnie, niech uhate będzie "szkodliwe"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
No dobrze, napiszę prawdę. Produkty mleczne poddane procesowi UHT (mleko, śmietanka, śmietana) są prozdrowotne, ponieważ zawatra w nich laktoza zamienia się w laktulozę - cukier niewchłanialny, który powoduje wiele korzystnych zmian, szczególnie w jelicie grubym, stymulując przemianę jonów amonowych w amoniak niewchłanialny, a nawet ponoć zmniejsza jego stężenie we krwi! Dzięki temu laktuloza odciąża wątrobę i nerki, a do tego ma właściwiści hydrofilne, czyli zmiękcza stolec ułatwiając jego wydalanie, a w większych dawkach jest przeczyszczająca. PS tylko nie rozgłaszajcie tego zbyt po necie, bo lepiej dla nas, aby uhate było "szkodliwe"! Jestem Panu niezwykle wdzięczny za te uwagi! Dobrze wiedzieć, że jednak nie trzeba się żegnać ze śmietanką UHT.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dal mnie to tez cenne info.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krobert
Go
|
A jeśli ma się do wyboru śmietankę: UHT, zwykłą nie UHT ze sklepu i od dostawcy "z wiejskiego chowu", to którą wersję najlepiej preferować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
To zależy do czego i jaki efekt się chce osiągnąć, bo każda na wady i zalety, zależnie od kryterium. Ale "hanniusie" mogą przyjąć, że tylko od baby z hali mirowskiej jest godna wydania "zetów"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ja wybieram pasteryzowaną śmietankę w 70-80 C ;15s czy jakoś tak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krobert
Go
|
To zależy do czego i jaki efekt się chce osiągnąć, bo każda na wady i zalety, zależnie od kryterium. Ale "hanniusie" mogą przyjąć, że tylko od baby z hali mirowskiej jest godna wydania "zetów" Do zwykłego codziennego spożywania na ŻO. Próbowałem wcześniej przeskanować forum pod kątem kluczy "od baby z targu" i niektóre opnie są sprzeczne. Mam dostęp do produktów ze wsi (jaja, ser, śmietana) i z przeświadczenia, że takie właśnie najlepsze, przerzuciłem się praktycznie na to "organiczne" źródło. Choć tego co powyżej wynika, że wcale niekoniecznie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Od "baby" ciężko jest kupić słodką śmietankę. Zbierają ją kilka dni i jadą z nią na targ...nawet chłodnie dużo nie pomogą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Kupiłam kiedyś śmietankę wiejską z takim gorzkawym posmakiem... nie mam zaufania. Trzeba by było mieć stałego, sprawdzonego dostawcę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|