renia
|
Taką kupowałam: http://www.zmsniezka.pl/sklep,view,smietanka_naturalna_36_400g ale z hurtowni i musiałam kupować więcej sztuk (na ogół 6 albo . Zanim ją zużyłam to ona już gęstniała i robiłam z niej masło aby się nie zmarnowała...teraz mi się nie chce... Miałam ją nawet u siebie w sklepie, ale zero zainteresowania ze strony klientów...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Napisałam 8 i zamknęłam nawias a wyszło " "
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
z takim gorzkawym posmakiem... Pewnie krowiny skarmili brukwią lub rzepą. Krowom mlecznym się tych pasz nie podaje.
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
To zależy do czego i jaki efekt się chce osiągnąć, bo każda na wady i zalety, zależnie od kryterium. Ale "hanniusie" mogą przyjąć, że tylko od baby z hali mirowskiej jest godna wydania "zetów" To niezmiernie interesująca sprawa! Czy mógłby Pan może podzielić się z nami swoją wiedzą na ten temat albo udzielić jakiś praktycznych wskazówek tak, że nawet prości i niewykształceni ludzie, do których osobiście się sam zaliczam, mogli zdobyć ogólny obraz sytuacji "na froncie śmietankowo-śmietanowym" ? Myślę, że sporo forumowiczów z pewnością chciałoby pogłębić znajomość tych zagadnień.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ceny na stronie, to ceny hurtowe?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Sądzę, że to są ceny hurtowe. Na nabiale jest bardzo niska marża - ok. 10 %. Jeśli ktoś składa duże zamówienia to oni na ogół dają upust...Ceny w nabiale są bardzo ruchome w jedną i drugą stronę. Dzisiaj zamówiłam sobie od nich śmietankę 36% i twaróg. W hutrowni jednak nie wiedzieli jaka teraz będzie aktualna cena, bo rzadko oni mają zamówienia na takie wyroby. Dokładnie to ja się dowiem w poniedziałek...
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Francja-elegancja, no prawie tak, jeżeli chodzi o cenę tych jajek 0 czy tam 1.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Czy mógłby Pan może podzielić się z nami swoją wiedzą na ten temat albo udzielić jakiś praktycznych wskazówek ... Może Pani prof. Cichosz coś zechce napisać na łamach Miesięcznika Optymalni, bo prosiłem, aby się Redakcja skontaktowała w tej sprawie. O właściwościach prozdrowotnych przetworów mlecznych można samodzielnie poszukać sobie w necie. Jest bardzo dużo pdf-ów z Katedr Mleczarstwa.
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
Czy mógłby Pan może podzielić się z nami swoją wiedzą na ten temat albo udzielić jakiś praktycznych wskazówek ... Może Pani prof. Cichosz coś zechce napisać na łamach Miesięcznika Optymalni, bo prosiłem, aby się Redakcja skontaktowała w tej sprawie. O właściwościach prozdrowotnych przetworów mlecznych można samodzielnie poszukać sobie w necie. Jest bardzo dużo pdf-ów z Katedr Mleczarstwa. Ok!
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Ja śmietankę 30% staram sie kupować tylko tą w woreczkach, z krótkim terminem przydatności.UHT kupuje tylko do lodów - tą 36%.Staram sie unikać UHT z tego powodu,że zawsze jest w niej karagen... Jeszcze nie spotkałam śmietanki uhatej bez karagenu...
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"! A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości". Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa. Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej!
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"! A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości". Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa. Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej! Good to know Kolejny mit obalony!
|
|
|
|
|
|
|
Stefan
Go
|
A czy mleko UHT ma podobne właściwości? Najbadziej znane UHT to Łaciate, w pracy widziałem takie przypadki, kiedy ktoś zostawił otwarte w upalny piątek na stole, a w poniedziałek sprawdzali czy się jeszcze nadaje do picia i nadawało! Tylko w kawie czasami się warzyło.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja właśnie łaciatą najczęściej kupuję...jest taka równomiernie rzadka - bez gęstych "kluchów" jak np. w Łowickiej.
|
|
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
A czy mleko UHT ma podobne właściwości? Najbadziej znane UHT to Łaciate, w pracy widziałem takie przypadki, kiedy ktoś zostawił otwarte w upalny piątek na stole, a w poniedziałek sprawdzali czy się jeszcze nadaje do picia i nadawało! Tylko w kawie czasami się warzyło.
Pytanie ciekawe ale mało praktyczne, dlatego że na ŻO mleka się po prostu nie pije. 90% to woda. Szkoda kasy. Lepiej mieć to samo skoncentrowane w serach czy tłustej śmietanie. Na ŻO nie je się też chleba i nie pije Coca-coli. Pytania i rozważania dot. różnych własności tych produktów są oczwiście intelektualnie ciekawe, acz dla "praktyków" po prostu mało istotne.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A czy mleko UHT ma podobne właściwości? Mleka słodkiego, każdego należy unikać, ponieważ jest szkodliwe dla zdrowia. Ale ostatecznie można, nie więcej niż 0,5l/D dla przeciętnej osoby. Lepiej, aby było zsiadłe.
|
|
|
|
|
|
|
Stefan
Go
|
A jeżeli jest kwaśne albo zsiadłe?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A jeśli jest kwaśne, czyli zsiadłe, to jest probiotyczne. I bardzo zdrowe z młodymi ziemniakami i koperkiem, ale na diecie wysokowęglowodanowej!
|
|
|
|
|
|
|
|