forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 08:29:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  śmietanka UHT
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 28 Do dou Drukuj
Autor Wtek: śmietanka UHT  (Przeczytany 325098 razy)
Dasna
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #80 : 2012-06-23, 09:03:14 »

 Laughing Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #81 : 2012-06-23, 09:39:20 »

Zamiast tego E300, można użyć E330.
Nie dość, że zetnie, to jeszcze wejdzie extra na cykl Krebsa.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #82 : 2012-06-23, 09:54:43 »

No dobra jeszcze dopiszę ciekawostkę.
Przy zbyt małej ilości jonów wapnia nie uzyska się prawidłowego skrzepu.
Odnośnie ekologii: na szkoleniu w Hiszpanii zwiedzaliśmy mleczarnię produkującą owcze sery.
Zauważyłem w magazynie wapno palone w workach. Od razu wiedziałem po co je mają, ale...
Zapytałem: dlaczego macie to wapno?
Odpowiedź: bo nie uzyskujemy prawidłowego skrzepu.
Zapytałem: dlaczego nie wapnujecie pastwisk?
Odpowiedź: bo w workach wychodzi taniej.
Szczeroty!  Shocked
I tak oto powstają "ekologiczne serki" z Hiszpanii...  Laughing Laughing Laughing

PS
Ale w większości mleczarni mają, tak na wszelki wypadek, czyli np: gdy robią skrzep z mleka z przerzutów.  Wink
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #83 : 2012-06-23, 09:58:55 »

Ech, Confused
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #84 : 2012-06-23, 10:01:46 »

Zamiast tego E300, można użyć E330.
Nie dość, że zetnie, to jeszcze wejdzie extra na cykl Krebsa.  Very Happy
No to ja padłam ofiara tej miejskiej legendy o rakotwórczości kwasku cytrynowego. Podobnie jak krzyczą , że karagen także jest rakotwórczy.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #85 : 2012-06-23, 10:02:50 »

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #86 : 2012-06-23, 10:03:39 »

Ignorancja jest łaską!   Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #87 : 2012-06-23, 10:05:02 »

A karą jest "wiedzieć" źle.  Wink
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #88 : 2012-06-23, 10:08:46 »

Lepiej jest "niewiedziec" niz wiedziec zle. Laughing
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #89 : 2012-06-23, 10:09:23 »

Czyli nie wszystkie E to Sodoma i Gomora , tylko które?

To tak samo jak z parabenami. Nie dowiedziono ich rakotwórczego wpływu , ale do działań marketingowych świetnie brzmi.
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #90 : 2012-06-23, 10:13:25 »

"Kwas cytrynowy jest ważny dla procesu chemicznego o nazwie cykl Krebsa, a słowo Krebs w języku niemieckim oznacza raka, więc zasugerowano, że to językowe nieporozumienie mogło być odpowiedzialne za fałszywe twierdzenia, że kwas cytrynowy jest rakotwórczy"
Nieznajomość języków obcych, jak widać, szkodzi.
Zapisane
piosza
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #91 : 2012-06-23, 10:17:19 »

Zamiast tego E300, można użyć E330.
Nie dość, że zetnie, to jeszcze wejdzie extra na cykl Krebsa.  Very Happy
No to ja padłam ofiara tej miejskiej legendy o rakotwórczości kwasku cytrynowego. Podobnie jak krzyczą , że karagen także jest rakotwórczy.
To jak ta owiana legendą mityczna baba z Hali Mirowskiej handlująca czarodziejską "ekośmietaną"  Laughing
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #92 : 2012-06-23, 10:22:59 »

Cytuj
więc zasugerowano, że to językowe nieporozumienie mogło być odpowiedzialne za fałszywe twierdzenia, że kwas cytrynowy jest rakotwórczy"

kto zasugerowal?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #93 : 2012-06-23, 10:30:01 »

To tak jak z cholesterolem, szkodzi i koniec. A wiarygodnych badań nie ma... Confused
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #94 : 2012-06-23, 11:14:44 »

A na czym polegała ta interwencja, jeśli można wiedzieć?


Masło w miejsce margaryny do sernika poleciłam.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #95 : 2012-06-23, 11:54:39 »

To była ostra interwencja... Evil or Very Mad Wink
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #96 : 2012-06-23, 13:35:32 »

A na czym polegała ta interwencja, jeśli można wiedzieć?


Masło w miejsce margaryny do sernika poleciłam.

I po co robić ludziom z mózgu maselnicę?  Shocked
Do wypieków, każda gospodyni przecież "wie", że jedynie margaryna się nadaje!  Confused
I niech tak zostanie.  Very Happy
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #97 : 2012-06-23, 23:03:23 »

Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"!  Confused Very Happy
A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości".  Wink
Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa.
Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej!  Evil or Very Mad

O! tego nie wiedziałam i starałam sie unikać tego nieszczęsnego karagenu... bardzo mi to ułatwia sprawę ,że nie muszę tak często śmiagać do nas na giełdę po tą śmietankę w woreczkach, zwłaszcza teraz w upale jak szybko kwaśnieje a mnie akurat zależy na słodkiej.No to od teraz kupuje spokojnie tę w kartonikach uhatą z karagenem Very Happy


A na czym polegała ta interwencja, jeśli można wiedzieć?


Masło w miejsce margaryny do sernika poleciłam.

I po co robić ludziom z mózgu maselnicę?  Shocked
Do wypieków, każda gospodyni przecież "wie", że jedynie margaryna się nadaje!  Confused
I niech tak zostanie.  Very Happy

Do czego nadaje się margaryna najlepiej wiedział mój Ś.P. dziadek od strony mamy, rodowity Ślązak, który nie przepadał za chlebem, kluskami śląskimi ani żadnymi innymi, makaronami czy warzywkami, który od 14 roku życia pracował na kopalni i dożył 82 lat nie mając nawet pojęcia że istnieją takie choroby ja miażdżyca czy inne problemy sercowo- krążeniowe.Mój dziadek uznawał jedynie mięsko, jaja które wręcz uwielbiał, tłuszczyk zwierzęcy pod wszelką postacią jedynie z wykluczeniem wszelkich produktów mlecznych a zwłaszcza samego mleka bo miał jego nietolerancję.Więc całe życie jadał wyłącznie jajka - potrafił "na spokojnie" zjeść jajecznicę z 12 jaj!  Shocked wszelkie mięsa, słoninkę jego ukochaną , masełeczko ukochane, goloneczkę ukochaną Wink a natomiast kiedy pojawiły sie u schyłku jego życia dziwadła tłuszczowe o nazwie margaryna na chleb, stwierdził,że "to to" sie do jedzenia nie nadaje, bo dziwnie smakuje ale za to bardzo mu pomaga jak go kości bolą i sobie te "rojmatyki" ( czyt. bóle reumatyczne ) smaruje tą "maryną" ( czyt. margaryną ) i tylko jako "szmarowidło" ( czyt.maść do smarowania ) sie ta "maryna" nadaje Wink Dziadek nigdy nie był otyły, był niewysoki i bardzo krępy, miał wielkie spracowane ręce i wielkie dłonie , słynął w okolicy z siły ( był nie do pokonania "na rękę" ) ,nigdy niczego się nie bał i był zdrowy jak przysłowiowy koń.Nigdy na nic nie chorował, w szpitalu był tylko raz bo miał przepuklinę.Zmarł w wieku 82 lat - zasnął w łóżku... zapaść... całe życie miał niskie ciśnienie.Do końca miał świetną pamięć, nie miał miażdżycy ani demencji starczej, do końca pełen wigoru i chęci do życia, do końca zdrowy... jedynie czasem bolały go kości i jak to mawiał - że gnaty go bolą... ale całe życie unikał wszelkich węgli bo to takie niejadalne dla niego było, nic tylko to mięsko, jajeczka i słoninka ... Tak byłam wychowana, moja mama tak była wychowana chociaż jadła więcej węgli niż jej ojciec, ja tak samo.( zwłaszcza w czasach komuny, kiedy mięso było na kartki ) Ale zawsze wiedziałam,że trzeba jeść masło, słoninę ,jaja i mięsko.To była podstawa naszego żywienia.No niestety z dodatkiem sporej ilości węgli.Ale co do margaryny dziadek miał racje i nigdy nikt w naszej rodzinie nie zapadł na histerie "antymasłową" a "promargarynową" ') Dziadek był bardzo mądrym człowiekiem.
I dlatego każda mądra mama, powinna uczyć swoje dzieci,że  - "maryna to się jedynie jako świetne szmarowidło na rojmatyki nadaje" Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #98 : 2012-06-24, 08:06:43 »

Smarowanie całego ciała oliwą jest najlepszym zabiegiem higienicznym po kąpieli.
Reguluje florę bakteryjną, nadaje zapach chroniący przed pasożytami, odżywia bradytroficzne warstwy skóry - przywraca młodość skórze.

PS
jeśli komu oliwa "wysusza skórę", to marna jego przyszłość!  Wink
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: śmietanka UHT
« Odpowiedz #99 : 2012-06-24, 08:58:36 »

Akurat karagen jest bardzo dobrym immunostymulatorem, a nie "trucizną"!  Confused Very Happy
A do tego ponoć łagodzi przypadłości żołądkowo-jeltowe z racji swojej "kiślowatości".  Wink
Śmietanka uhata jest naprawdę zdrowa.
Lepsza niż "ekologiczna" od baby spod hali mirowskiej!  Evil or Very Mad

O! tego nie wiedziałam i starałam sie unikać tego nieszczęsnego karagenu... bardzo mi to ułatwia sprawę ,że nie muszę tak często śmiagać do nas na giełdę po tą śmietankę w woreczkach, zwłaszcza teraz w upale jak szybko kwaśnieje a mnie akurat zależy na słodkiej.No to od teraz kupuje spokojnie tę w kartonikach uhatą z karagenem Very Happy


A na czym polegała ta interwencja, jeśli można wiedzieć?


Masło w miejsce margaryny do sernika poleciłam.

I po co robić ludziom z mózgu maselnicę?  Shocked
Do wypieków, każda gospodyni przecież "wie", że jedynie margaryna się nadaje!  Confused
I niech tak zostanie.  Very Happy

Do czego nadaje się margaryna najlepiej wiedział mój Ś.P. dziadek od strony mamy, rodowity Ślązak, który nie przepadał za chlebem, kluskami śląskimi ani żadnymi innymi, makaronami czy warzywkami, który od 14 roku życia pracował na kopalni i dożył 82 lat nie mając nawet pojęcia że istnieją takie choroby ja miażdżyca czy inne problemy sercowo- krążeniowe.Mój dziadek uznawał jedynie mięsko, jaja które wręcz uwielbiał, tłuszczyk zwierzęcy pod wszelką postacią jedynie z wykluczeniem wszelkich produktów mlecznych a zwłaszcza samego mleka bo miał jego nietolerancję.Więc całe życie jadał wyłącznie jajka - potrafił "na spokojnie" zjeść jajecznicę z 12 jaj!  Shocked wszelkie mięsa, słoninkę jego ukochaną , masełeczko ukochane, goloneczkę ukochaną Wink a natomiast kiedy pojawiły sie u schyłku jego życia dziwadła tłuszczowe o nazwie margaryna na chleb, stwierdził,że "to to" sie do jedzenia nie nadaje, bo dziwnie smakuje ale za to bardzo mu pomaga jak go kości bolą i sobie te "rojmatyki" ( czyt. bóle reumatyczne ) smaruje tą "maryną" ( czyt. margaryną ) i tylko jako "szmarowidło" ( czyt.maść do smarowania ) sie ta "maryna" nadaje Wink Dziadek nigdy nie był otyły, był niewysoki i bardzo krępy, miał wielkie spracowane ręce i wielkie dłonie , słynął w okolicy z siły ( był nie do pokonania "na rękę" ) ,nigdy niczego się nie bał i był zdrowy jak przysłowiowy koń.Nigdy na nic nie chorował, w szpitalu był tylko raz bo miał przepuklinę.Zmarł w wieku 82 lat - zasnął w łóżku... zapaść... całe życie miał niskie ciśnienie.Do końca miał świetną pamięć, nie miał miażdżycy ani demencji starczej, do końca pełen wigoru i chęci do życia, do końca zdrowy... jedynie czasem bolały go kości i jak to mawiał - że gnaty go bolą... ale całe życie unikał wszelkich węgli bo to takie niejadalne dla niego było, nic tylko to mięsko, jajeczka i słoninka ... Tak byłam wychowana, moja mama tak była wychowana chociaż jadła więcej węgli niż jej ojciec, ja tak samo.( zwłaszcza w czasach komuny, kiedy mięso było na kartki ) Ale zawsze wiedziałam,że trzeba jeść masło, słoninę ,jaja i mięsko.To była podstawa naszego żywienia.No niestety z dodatkiem sporej ilości węgli.Ale co do margaryny dziadek miał racje i nigdy nikt w naszej rodzinie nie zapadł na histerie "antymasłową" a "promargarynową" ') Dziadek był bardzo mądrym człowiekiem.
I dlatego każda mądra mama, powinna uczyć swoje dzieci,że  - "maryna to się jedynie jako świetne szmarowidło na rojmatyki nadaje" Very Happy


dziadek wiedzial co dobre i wartosciowe - itak powinno byc,umrzec w podeszlym wieku ze starosci a nie w chorobie , a w zyciu zajmowac sie pozyteczna praca i tym co sie lubi , a nie ,,leczeniem,, chorob ,,nieuleczalnych,,  Smile
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 28 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.