Autor
|
Wtek: śmietanka UHT (Przeczytany 325174 razy)
|
wisienka
Go
|
Smarowanie całego ciała oliwą jest najlepszym zabiegiem higienicznym po kąpieli. Reguluje florę bakteryjną, nadaje zapach chroniący przed pasożytami, odżywia bradytroficzne warstwy skóry - przywraca młodość skórze. PS jeśli komu oliwa "wysusza skórę", to marna jego przyszłość! Chodzi o oliwkę do ciała? taką np. dla niemowląt? Ja od czasu jak jestem na ŻO nie stosuje niczego do ciała, jedynie zwykły krem do twarzy z Ziaji za 5zł oraz krem do rąk bo jednak skóra sie wysusza przy używaniu detergentów podczas sprzątania czy prania w rękach.A jakoś nie potrafię się przyzwyczaić do używania rękawiczek gumowych... Mydło używam Arko,lubię je, ale często kupuje takie naturalne, u nas jest świetne w mydlarni "U Franciszka" w Katowicach i wybieram któreś z takich: http://www.mydlarnia.info/bajkowy-swiat-mydel-cat-144.aspxOstatnio miałam czekoladowe... matulu jaki zapach! aż miało się chęć je zjeść za każdym razem sobie inne kupuje.Ono jest w wielkich blokach i sprzedawca odkrawa na wagę ile sie chce.A jako dezodorantu od kilku lat używam kryształu ałunu i także tam kupiłam.Mam go już 3 lata, ale kończy mi się i niedługo znów sie tam zaopatrzę. http://www.mydlarnia.info/dezodorant---krysztal-alunu-w-sztyfcie-cat-230-id-853.aspxOd czasu jak jestem na ŻO mam ładna skórę , która przestała być wysuszona a na dodatek te mydła z mydlarni fajnie nawilżają ale fakt,że zimą przydałoby się smarować po kąpieli jakąś oliwką, bo w czasie tych mrozów skóra sie jednak troszkę wysusza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Oleum Olivarum - po łacinie, aby wątpliwości nie było.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Oliwka "Bambino" to moja ulubiona Używam zawsze po kapieli i w ciagu dnia, po myciu części ciała szczególnie wrażliwych na zbyt intensywny zapach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
"Bambino" jest dobra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
I tak oto od śmietanki uszatej... ups - uhatej doszliśmy do smarowania sie oliwą A na poważnie, to muszę spróbować ta oliwę po kąpieli.Stoi u mnie w lodówce i używam dosyć rzadko, jedynie do sałatki z pomidorów, bo wszelkie inne warzywa gotuję.A pomidory bardzo lubię i usmażone z jajecznicą i w sałatce a wtedy dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Oliwka jest fajna ale zapach taki sobie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
^ToM^
Go
|
Dzień dobry, ponieważ zużywamy ogromne ilości śmietany od kilkunastu lat to mogę się podzielić spostrzeżeniami. Zatem jeśli chodzi o śmietanę UHT czyli sterylizowaną to generalnie odradzam, bo jest wyjałowiona z większości mikrobów, które w niej powinny się znajdować bo przyczyniają się do lepszego wchłaniania przez organizm. Jednak wiem, że w wielu regionach kraju nie ma dostępu do innej śmietany niźli tylko UHT. Więc z braku laku... Jednak ważniejsze jest by zwracać uwagę na inny dodatek - karagen. Wyjątkowe paskudztwo dla optymalnych. Nie dość że powoduje iż śmietany nie daje się normalnie ukwasić to na domiar powoduje bóle brzucha (przynajmniej w moim przypadku). Zauważyłem, że śmietana zaprawiona karagenem zamiast się skwasić to "gnije" wydzielając straszliwy smród - co każdy może łatwo samemu sprawdzić. Prawdziwa śmietana zostawiona na dzień czy dwa poza lodówką się tylko skwasi i przyjemnie pachnie i smakuje. Natomiast ta z karagenem to masakra jakaś Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsza jest śmietana w butlach szklanych 0,5l z aluminiowym kapslem. W Bielsku-B jest taka dostępna powszechnie,np w sklepach PSS SPOŁEM. Produkcji OSM Wieprz. Ta firma robi też śmietanę w workach foliowych - równie dobra. Z innych, to OSM Radomsko - śmietana w białych buteleczkach z zółtymi nakrętkami 0,25l. Dobra jest też OSM Pszczyna w kubkach 0,2l a także 0,45l z pomarańczowymi przykrywkami. W Tesco jest też Milkiland 0,2 i 0,5l. Wszystkie te śmietany są pasteryzowane i tylko takich należy szukać. Cała reszta UHT jest z karagenem. Dotychczas nie spotkałem śmietany UHT bez karagenu. Zwrócić należy uwagę iż sterylizacja następuje w temp. ponad 100 st C a pasteryzacja 65-85 st C zwykle co ma znaczenie dla trwałości biologicznej takiego produktu. Pozdrawiam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie boisz się,że kontakt z plastikiem, folia nie jest "obojętny" chemicznie dla śmietanki którą pijasz? Homogenizowana śmietanka nada się....? Czy również odpada Mikroby nie lepiej z sera dostarczać....? Tyż pastyryzowany, chyba że z mlyka surowego Jak dla mnie zbyt wiele zabobonów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
^ToM^
Go
|
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski). To nie jest kategoryczny sąd - bez przesady, ale tylko moja opinia z lat praktyki. Ktoś inny ma prawo uważać inaczej Ja po prostu wolę naturalne produkty bez ulepszaczy. Po prostu, śmietana nie "ulepszana" cieplnie jest wygodniejsza w praktyce, gdyż nie psuje się a tylko kwaśnieje - co jest zaletą, jak ktoś lubi kwaśną śmietanę. Natomiast do UHT mam głównie takie "ale" że nie spotkałem nigdy jej bez karagenu. Jeżeli znasz markę takie UHT bez karagenu to proszę o info. UHT w kartonikach jest wygodna w podróży bo nie wymaga lodówki - taką widzę jej główną zaletę Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
^ToM^
Go
|
Nie boisz się,że kontakt z plastikiem, folia nie jest "obojętny" chemicznie dla śmietanki którą pijasz? Homogenizowana śmietanka nada się....? Czy również odpada Mikroby nie lepiej z sera dostarczać....? Tyż pastyryzowany, chyba że z mlyka surowego Jak dla mnie zbyt wiele zabobonów. Zabobonów w tym żadnych nie ma. Przeczytaj sobie na czym polega sterylizacja czyli UHT. Plastik z pewnością nie jest zajebisty do jedzenia, stąd ja najchętniej biorę tę w butli szklanej. Bo szkło jest pewnie mniej szkodliwe Homogenizowana - oczywiście. Jednak homogenizowane są najczęściej te 12%, 18% i 22%. Z tych sam kupuję 18% Zott - w mojej ocenie najlepsza na rynku jaką próbowałem. Sama homogenizacja nie ma większego wpływu na stan produktu. To tylko mechaniczne rozbijanie struktury tłuszczów na mniejsze cząstki. Pozdrawiam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
piosza
Go
|
i tylko takich należy szukać.
Może zanim zaczniesz formułować tego typu kategoryczne sądy, przeczytaj, co na ten temat napisał w tym wątku admin tego forum (Tomasz Kwaśniewski). To nie jest kategoryczny sąd - bez przesady, ale tylko moja opinia z lat praktyki. Ktoś inny ma prawo uważać inaczej Ja po prostu wolę naturalne produkty bez ulepszaczy. Po prostu, śmietana nie "ulepszana" cieplnie jest wygodniejsza w praktyce, gdyż nie psuje się a tylko kwaśnieje - co jest zaletą, jak ktoś lubi kwaśną śmietanę. Natomiast do UHT mam głównie takie "ale" że nie spotkałem nigdy jej bez karagenu. Jeżeli znasz markę takie UHT bez karagenu to proszę o info. UHT w kartonikach jest wygodna w podróży bo nie wymaga lodówki - taką widzę jej główną zaletę Pozdrawiam Czasem kupuję tą (nie mieszkam w Polsce): http://www.pritchitts.com/products-international/dairy-cream/millac-dairy-whipping-cream-europeNa opakowaniu pisze, że nie zawiera żadnych stabilizatorów. Rozumiem więc, że karagenu też. Oczywiście nie mam podręcznego laboratorium, żeby to zweryfikować.... My przyjemny smak i niespodziewanie lekką konsystencję, w wyższych temperaturach tłuszcz prawie w ogóle nie oddziela się . Pijam również od czasu do czasu śmietanki 36% stabilizowane karagenem (import z N. Zelandii) i żadnych problemów z tego tytułu do tej pory nie miałem. To że UHTe produkty nie zawierają żadnej flory bakteryjnej (po to właśnie się je sterylizuje - żeby nie skisły!), nie jest żadną tragedią, jeśli spożywa się regularnie dobre żółte sery.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
karagen posiada wlasciwosci pro zdrowotne rowniez (hpv i inne wirusy) o UHT i pasteryzacji Pani prof Cichosz moglaby powiedziec. Lub na stronie pttz.org
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
piosza
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie trzeba aż tak wylewnie dziękować...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stefan
Go
|
To jak jest w końcu z tym karagenem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
No jak to jak? Dla tych co mają nie jadać śmietanki jest bardzo szkodliwy. Bo śmietanka nie jest dla każdego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|