administ
Go
|
To chyba na kefirach, ale dawno było, to nie pamiętam...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
O nawet nie wiedzialem, ze to bylo powiazane Pamietam, ze byly tez zielone kapsle, z bezbarwnym srebrnym paskiem przez srodek Ta może była słodka Znalazłem dzisiaj trochę staroci u Teściów na stryszku, min. rolki taśmy z tej folii, po wycięciu kapsli. Podobno te taśmy służyły jako łańcuchy na podwórzowe choinki
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No faktycznie byly takie "lancuchy" z tego i mialo to swoj urok.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
chill
Go
|
Na "zabawach choinkowych" w przedszkolu takie mieliśmy A wiejska to różnie chyba , bo ja teraz mam dostęp do takiej i jest jak to powiedziec mniej trafnie na oko taka 20 tka może + - kilka % A tamtego lata miałem ze wsi ze wschodu , to była gęstsza takie już pół masło , mało trzeba było tego zjeść..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wiejska śmietana może mieć powyżej 40 % tłuszczu
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wiejska śmietana może mieć powyżej 40 % tłuszczu Tak mnie się wydawało Zastanawiam się jakie są powody nieobecności w handlu śmetan(ek) np.52 % tłuszczu, jak mają na wyspach...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba troska o nasze zdrowie...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka Wiem. Pobierają 2 - 3 łyżki z 9-procentowej, a mogliby łyżeczką z 52-procentowej, ale czy by im przed zużyciem nie zakwitła?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak się promuje 9 % to 52 % może być straszne niezorientowanym Ale ekonomiczne dla myślących 2-3 łyżki, zamiast kubeczka Wiem. Pobierają 2 - 3 łyżki z 9-procentowej, a mogliby łyżeczką z 52-procentowej, ale czy by im przed zużyciem nie zakwitła? Fakt. Oglądałem kilka razy program tej Angielki, Nigella jakaśtam, ładna jak na Brytyjkę, okrąglutka, wiesz na pewno. Ona się nie cacka z tłuszczem i używa właśnie takich śmietan, masła, łoju... Musi mieć dobrego lekarza
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Oglądałem kilka razy program tej Angielki, Nigella jakaśtam, ładna jak na Brytyjkę, okrąglutka, wiesz na pewno. Ona się nie cacka z tłuszczem i używa właśnie takich śmietan, masła, łoju... Musi mieć dobrego lekarza Wyrozumiałego prędzej
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wszystkie dzieci wiedzą, że niskotłuszczowe mleczne szkodzą. Pytanie, od jakiego pułapu są niskotłuszczowoszkodliwe? Nie zawsze mam dostęp do 36% śmietanki, a 38% to w ogóle rarytas. Często muszę jeść 22% śmietanę, bo nic innego nie ma. Przysłowiowy strzał w żołądek czy bez przesady?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bezpieczne jest wszystko, co ma powyżej 10% tłuszczu, lepiej kwaszone niż słodkie. Im niższy % tłuszczu , tym wyższy udział białka i cukru w proporcji - tym gorsza i bardziej "tucząca śmietanka", o czym wiedzą rotorzy. W śmietance 30 i 36% jest 0% cukru, ale w śmietance 18% jest cukru już około 3,5%, a w 12% około 4%. Białko ze śmietanki praktycznie w całości można liczyć jako cukier, więc w takiej śmietance dla przykładu 8% jest: białka 3g, tłuszczu 8g i cukru 4g, jeśli zsumujemy cukier z białkiem to wychodzi bardzo miażdżycorodna i tucząca proporcja T:W - 1:0,8! Kwaszanie szczepami mlecznymi powoduje spadek zawartości cukru nie więcej niż 50%.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
... Białko ze śmietanki praktycznie w całości można liczyć jako cukier...
Dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Śmietanka 22% będzie miała tak ze 3% laktozy, jakby co.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dlaczego?
Bo nie wszystko jest aż tak proste, jak opisał Dr Kwaśniewski. Dlatego jednym się udaje, a inny mają pecha... Dlatego jedni leczą Dietą Optymalną, a inni "czarną kroplą".
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Śmietanka 22% będzie miała tak ze 3% laktozy, jakby co. W mojej śniadaniowej, ale śmietanie 22% jest 2,9.
|
|
|
|
|
|
|
|