Autor
|
Wtek: Nabiał (Przeczytany 317846 razy)
|
Zyon
|
Zajrzałem właśnie na DD i tam JW upiera się z tymi niedoborami na ŻO. Cenię wiele tekstów pana Witolda, ale Ty jesteś długo "na Kwasniewskim" biegasz, piszesz z sensem, poczucie humoru też jest oznaką zdrowia, więc o co kaman? Ja już długo na LC, są też wieloletni weganie i ani widu, ani słychu tych niedoborów no pamietam post JW w temacie pt "Dieta optymalna" o tym, ze w tluszczach brakuje wielu rzeczy wiec trzeba wiecej bialka...tez mnie to ciekawi
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Zajrzałem właśnie na DD i tam JW upiera się z tymi niedoborami na ŻO. Cenię wiele tekstów pana Witolda, ale Ty jesteś długo "na Kwasniewskim" biegasz, piszesz z sensem, poczucie humoru też jest oznaką zdrowia, więc o co kaman? Ja już długo na LC, są też wieloletni weganie i ani widu, ani słychu tych niedoborów no pamietam post JW w temacie pt "Dieta optymalna" o tym, ze w tluszczach brakuje wielu rzeczy wiec trzeba wiecej bialka...tez mnie to ciekawi Otóż to, jednak jadam trochę wartościowych węgli... Admin nie podjął tematu, szkoda. Ale jak mi przez 11 lat nic nie zabrakło, to może i następne dam radę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Adminie, jak będziesz miał chwilę, rozjaśnisz problem? Dzisiaj, ktoś przyniósł młodego wróbelka z pytaniem o opiekę i tak mi się przypomniało... Kiedy miałem praktykę na studiach w Zoo Wrocław, Antonii Gucwiński wielokrotnie podkreślał, by ptakom w ogóle nie podawać mlecznych, bo nawet niewielkie ilości laktozy, krążą i krążą i rozwalają nerki. Z braku odpowiednich enzymów u ptaków. Specjalista od ptaków z warszawskiego zoo, Andrzej Kruszewicz, ma swoją słynną mieszankę opartą na twarogu i mleku w proszku... Ja przy wychowie ptaków asekuracynie stosuję żółtko i owady, ale może niesłusznie? Co myślisz na ten temat?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
W młodym okresie żółtko gotowane na twardo jest uniwersalne i bezpieczne dla każdego młodego ptaka, czy ssaka. W słodkim (świeżym) skrzepie kazeinowym jest jeszcze około 3% laktozy, po odciśnięciu serwatki ilość spada znacząco a z czasem zawartość cukru spada logarytmicznie wraz ze spadkiem pH, a jeśli w szczepionce są bakterie szlaku ketolazowego, to praktycznie potrafią całą laktozę rozłożyć do mleczanu i octanu. Łatwo to poznać organoleptycznie. Na ptakach zaś nie znam się aż tak dobrze, aby radzić z dużym prawdopodobieństwem trafności...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
W młodym okresie żółtko gotowane na twardo jest uniwersalne i bezpieczne dla każdego młodego ptaka, czy ssaka. W słodkim (świeżym) skrzepie kazeinowym jest jeszcze około 3% laktozy, po odciśnięciu serwatki ilość spada znacząco a z czasem zawartość cukru spada logarytmicznie wraz ze spadkiem pH, a jeśli w szczepionce są bakterie szlaku ketolazowego, to praktycznie potrafią całą laktozę rozłożyć do mleczanu i octanu. Łatwo to poznać organoleptycznie. Na ptakach zaś nie znam się aż tak dobrze, aby radzić z dużym prawdopodobieństwem trafności... Dzięki. Właśnie, też ptaki trochę po macoszemu... Z tą laktozą rozwalającą nerki, to może być tak, jak z fruktozą we krwi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiem zaś, że nabiał jest wskazany i nieszkodliwy dla kur wiosek, a nawet dobrze wpływa na niesnosc zdrowotność i skład zoltka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A do tego ostre slonce i wzrok nie ten, co dawniej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jakie tam kompleksy, na zgrabne nogi mi się zaraz wyostrza...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziś na śniadanie po drodze zdobyłem tylko serek wiejski i śmietankę. Pytanie do Admina: W środowisku osiłków i dietetyków z bożej łaski, panuje opinia, że serek wiejski jest gorszy od twarogu ze względu na skład aminokwasowy. Jak to się ma do stanu faktycznego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie znam składu aminokwasowego serka wiejskiego, ale mawia się, że skrzep kazeinowy ma zawsze mało cystyny i cysteiny, ale za to ma dużo metioniny, która mając tylko jeden kodon rozpoczyna w rybosomie praktycznie każdą translację białka, co podnosi wartość biologiczną twarogu. Do tego przez transsulfurylację (przeniesienie siarki z metioniny na serynę - powstaje "brakująca" cystyna, więc "wady" twarogu są wysoce problematyczne... Ale jak się zmiesza twaróg z żółtkiem, to na bank powstaje pełnowartościowa mieszanka. Dlatego placki serowo-jajeczne są idealne na podkład pod masło i wędlinę. Biada tym, co mlecznych jeść nie mogą!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie znam składu aminokwasowego serka wiejskiego, ale mawia się, że skrzep kazeinowy ma zawsze mało cystyny i cysteiny, ale za to ma dużo metioniny, która mając tylko jeden kodon rozpoczyna w rybosomie praktycznie każdą translację białka, co podnosi wartość biologiczną twarogu. Do tego przez transsulfurylację (przeniesienie siarki z metioniny na serynę - powstaje "brakująca" cystyna, więc "wady" twarogu są wysoce problematyczne... Ale jak się zmiesza twaróg z żółtkiem, to na bank powstaje pełnowartościowa mieszanka. Dlatego placki serowo-jajeczne są idealne na podkład pod masło i wędlinę. Biada tym, co mlecznych jeść nie mogą! Świetnie. A jaką proporcję rekomendujesz? Na 100 g twarogu 2-4 żółtka, by wszystko zagrało?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
a np zamiast pszennej maki mozna dac ziemniaczana? czy chodzi o klej?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Można, ale trochę martwego błonnika by się skądś zdało...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Placki to dla dzieci To wspaniałe, wcale nie przesadzam, bo Twój Ojciec dał ludziom tanie i smaczne lekarstwo. Po tym, jak dzisiaj widziałem w aptece ilość leków na jedną osobę, kostka twarogu, paczka jaj i tacka wątroby, brzmią jak poezja
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|