Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Katalonski omlet ziemniaczany (Przeczytany 15938 razy)
|
adampio
Go
|
Jest to potrawa, ktora w Katalonii jedza ludzie do wszystkiego i o kazdej porze dnia jako przystawka, do obiadu i jako przekaska.Jest super. W "optymalnych oczach" zastepuje kazda wersje weglowodanu. Jest lepsze od chleba!!! Zaczynajac robienie tortilli trzeba pomyslec o kilku rzeczach: - patelnia - talerz wiekszy od patelni, bo trzeba omleta przewrocic ( mozna tez zastosowac przykrywke do patelni- musi byc wieksza niz srednica pateni) Oryginalny przepis jest dla wikszej rodziny, 5-6 osob i jego baza jest 7-8 ziemniakow, czyli okolo 1,5 kgziemniakow. Ja podaje przepis na 3-4 osob. Przepis: 3-4 duze ziemniaki ( okolo 600 gr) jedna duza cebula ( okolo 120 -150 gr) 4-6n zabkow czosnku- moze byc wiecej jezeli lubicie 200 ml oleju z oliwek 3-4 jajka sol pieprz Sposob robienia: - cebule kroimy na pol i zdelmujemy "ubranie" a nastepnie kroimy na bardzo cienkie, jak najciensze talarki - czosnek ugniatamy nozem a nastenie kroimuý na grubsze kawalki - ziemniaki obieramy i szatkujemy na mandolinie. Jezeli nie macie mandoliny to trzeba ziemniaki pokroic w talarki jak najcieniej. Im ciensze tyl lepiej smakuje Na patelnie wlewamy polowe oleju i na bardzo rozgrzany olej wkladamy pijedynczo plasterki ziemniakow nie pozwalajac im sieskleic albi przysmazyc na chipsy. Zmniejszamy ogien i smazymy ziemniaki w dalszym ciagu nie pozwalajac im aby sie skleily albo "zchipsily", czyli co jakis czas miesszamy, przewracamy itd. Jak ziemniaki sa prawie gotowe, to powinno byc po okolo 10 min dodajemy czosnej i cebule i mieszamy wszystko, podrzucamy robimy wszystko aby masa nie stala sie jakas jedna wieka mazia, caloscia.Jezeli brakuje oleju to go wlasnie teraz dolewamy. Im mniej oleju tym szybciej przypalaja sie ziemniaki i cebula a tu nie o to chodzi. To ma byc soczyste w oliwe danie. I tak robimy przez jakies 10 min az cebula bedzie miekka. Wszystko solimy i dobrze pieprzymy, wszystko wg smaku i gustu, ktorego sie ponoc nie komentuje. Teraz wazne: znajdujemy wieksza miske do ktorej wbyjamy jajka i ubijamy je jak na omleta. Do tej wlasnie miski z jajkami wlewamy zawartosc patelni. Szybko mieszamy aby jajka zostaly dokladnie wymieszane z zawartoscia pateni i szybko przelewamy spowrotem na patelnie. Teraz smazymy. I tu jest wazna kwestia aby nie przypalic, czyli nie dac za duzego ognia, bo to musi sie sciac i zabrazowiec na srednio brazowy kolor. Jak juz to macie, a powinno to byc po okolo 10 min wowczas przykrywamy patenie wiekszym od pateni talerzem i zgrabnym ruchem odwracamy patenie aby zawartosc patelnii zistala na talerzu. Teraz ponownie zsuwamy zawartosc talerza na patelnie i w dalszym ciagu smazymy przez jakies 10 min. I gotowe. Brzmi to moze rozwiezle i trudno ale w gruncie rzeczy zajmuje tyle ile gotowanie ziemniakow + 10 min. Natomiats smak i zapach jest nie do opisania i dlatego proponuje sprobowac raz i zrobic "tortilla de Catalunia". Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj mam zamiar zrobić przerobioną wersję tego omleta... (proporcjonalnie mniej ziemniaków więcej żółtek) zamiast oliwki z oliwek dam na początek trochę gęsiego smalcu a pod koniec dodam masła (oliwkę mam w domu, ale nie lubię jej smaku - jedynie czasami używam ją do surówek... albo zewnętrznie ). Pokażę zdjęcie omleta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
BTW mi wyszło B 15, T 42, W 10 (4 żółtka, 1 białko, 40g ziemniaka, 20g tłuszczu, trochę cebuli i czosnku)...
B:T:W wynosi 1 : 2,8 : 6,6
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie, to nie to Nie odwrocilas, nie przylozylas sie. Mial byc smazony po obu stronach i widze, ze ziemniaki sa grube!!! Be Zrobie wideo po powrocie do domu. To nie jest tortilla, to jest omlet z ziemniakiem Nie, to nie o to chodzilo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
BTW mi wyszło B 15, T 42, W 10 (4 żółtka, 1 białko, 40g ziemniaka, 20g tłuszczu, trochę cebuli i czosnku)...
B:T:W wynosi 1 : 2,8 : 6,6
4 zoltka, jedno jajko, 400 gr ziemniaka i 20 gr tluszczu? Na te porcje ziemniakow potrzeba 150 gr tluszczu i trzy cale jajka!!! Ameryke juz odkryli. Tortilla to Hiszpanski przysmak narodowy, oni wiedza najlepiej jak go zrobic. Wyobraz sobie jak bedzie smakowal zurek w formie hiszpanskiej Oleju z oliwek w tym daniu sie nie wyczuje, zimniaki, cebula i czosnek dokladnie "zabijaja" jego smak. Sprobuj zrobic wg przepisu a nie pozalujesz. Czesto jest tak, ze sie zmienia przepis i mowi : a co w tym takiego dobrego? Zrob wg przepisu a nie bedziesz zalowala!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie, to nie to Nie odwrocilas, nie przylozylas sie. Mial byc smazony po obu stronach i widze, ze ziemniaki sa grube!!! Be Zrobie wideo po powrocie do domu. To nie jest tortilla, to jest omlet z ziemniakiem Nie, to nie o to chodzilo. Nie obrażaj mnie... ziemniaki są cienkie jak papier (było tylko pół małego ziemniaczka 40g) Piekłam go pod przykryciem i nie trzeba było obracać bo cały był dość podsmażony (ścięty). A do wybełtanych jajek wrzuciłam zawartość patelni (zarumienione), wymieszałam i z powrotem na patelnię. A po oby stronach to trzeba smażyć gdy jest on robiony z takiej dużej ilości składników jak podałeś... i pisałam, że jest w wersji przerobionej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
BTW mi wyszło B 15, T 42, W 10 (4 żółtka, 1 białko, 40g ziemniaka, 20g tłuszczu, trochę cebuli i czosnku)...
B:T:W wynosi 1 : 2,8 : 6,6
4 zoltka, jedno jajko, 400 gr ziemniaka i 20 gr tluszczu? Na te porcje ziemniakow potrzeba 150 gr tluszczu i trzy cale jajka!!! Ameryke juz odkryli. Tortilla to Hiszpanski przysmak narodowy, oni wiedza najlepiej jak go zrobic. Wyobraz sobie jak bedzie smakowal zurek w formie hiszpanskiej Oleju z oliwek w tym daniu sie nie wyczuje, zimniaki, cebula i czosnek dokladnie "zabijaja" jego smak. Sprobuj zrobic wg przepisu a nie pozalujesz. Czesto jest tak, ze sie zmienia przepis i mowi : a co w tym takiego dobrego? Zrob wg przepisu a nie bedziesz zalowala!!! E tam...już nie chcę...a tłuszczu dałam mało, bo w tych upałach jem go mniej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Eeeee... zrobiłam błąd w BTW dobrze liczyłam, ale źle "wystukałam". Jest 1 : 2,8 : 0,6...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Eeeee... : 0,6...
"My" wiemy,że Ty wiesz,że My wiemy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja się cieszę, że Wy wiecie, że ja wiem, że Wy wiecie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
4 zoltka, jedno jajko, 400 gr ziemniaka i 20 gr tluszczu?
Adampio jak Ty czytasz? To jest 40g - pisze jak byk!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Sorry, masz racje zle przeczytalem. 40 gr ziemniaka- a mialo byc 400 - 600 gr Mam nadzieje, ze zaden huszpan nie patrzy na to co piszemy, bo nazwal by to profanacja. To co zrobilas to jest omlet z ziemniakiem. Moze i dobrze smakowal ale byl tak daleko od tortilli jak zakopane od Barcelony. To zadna krytyka. Zapytam tylko, czy ten przepis, ktory wstawilem jest niezrozumialy? Tylko pytam, bez zadnego tam podtekstu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Sorry, masz racje zle przeczytalem. 40 gr ziemniaka- a mialo byc 400 - 600 gr Mam nadzieje, ze zaden huszpan nie patrzy na to co piszemy, bo nazwal by to profanacja. To co zrobilas to jest omlet z ziemniakiem. Moze i dobrze smakowal ale byl tak daleko od tortilli jak zakopane od Barcelony. To zadna krytyka. Zapytam tylko, czy ten przepis, ktory wstawilem jest niezrozumialy? Tylko pytam, bez zadnego tam podtekstu. Jest zrozumiały. Ale ja celowo chciałam na jego podstawie zrobić omlet z ziemniakiem, cebulą i czosnkiem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Eeeee... : 0,6...
"My" wiemy,że Ty wiesz,że My wiemy Zgoda, te poprawki tylko wprowadzają niepotrzebny zamęt w tej wiedzy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Internet to dobra sparwa ale widze, ze nie jest najlepsza Adijos!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Trochę mi głupio, sam tak rżę. Podam powód mojej radości, choć zdaję sobie sprawę, że interpretacja będzie dowolna. Internet to dobra sparwa ale widze, ze nie jest najlepsza ... Otóż z internetem jest jak z ... reklamowanym Media Ma... coś tam. Należycie oceniając swoje możliwości, ponad to zgodnie z zaleceniami zawartymi w reklamie... z obu atrakcji staram sięi nie korzystać. A w szczególności wlec je, jak smród, za sobą i to w miejsca, które uważam za boskie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|