forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 04:17:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Dziwne mięso
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 8 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Dziwne mięso  (Przeczytany 133441 razy)
wisienka
Go


Email
Dziwne mięso
« : 2012-09-05, 10:31:40 »

Schabowy - kupiłam w tym samym sklepie mięsnym co zawsze, w marketach mięsa nie kupuję... i było to bardzo dziwne mięso jakie widziałam.Miało taką galaretowatą "konsystencję" i wyciekała a niego różowa ( z krwi? ) galaretka... po rozbiciu galaretka się rozwaliła, mięso było nadal galaretowate... po upieczeniu skurczyło sie o połowę... Myślę,że było ostrzykiwane jakąś chemią na zatrzymanie wody i stąd ten krwawo - galaretowaty wyciek i dziwne "konsystencja" tego mięsa.Ale nie jestem pewna... w smaku było normalne, jak schab.Co o tym myślicie?

tak wyglądało przed rozbiciem, z prawej strony widać tą wyciekającą różową galaretkę...
http://i50.tinypic.com/3311s9e.jpg
http://i48.tinypic.com/2rzfhhw.jpg

tutaj po rozbiciu
http://i47.tinypic.com/91070l.jpg

tu ten sam kawałek po upieczeniu
http://i49.tinypic.com/245kda0.jpg
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #1 : 2012-09-05, 10:35:12 »

To strasznie rakotwórcze mięso, napompowane patogenami, zgodnie z normami europejskimi.  Shocked  Wink

A na poważnie, to można sobie wpisać w goooooooglu np frazę: "dodatki utrzymujące wodę w mięsie"
Zapisane
wisienka
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #2 : 2012-09-05, 10:42:32 »

Matko z córką i synem  Shocked Adminie nie strasz ... wszyscy to jedliśmy...  Confused więcej nie kupię... już w całości ten schab był taki galaretkowato - gumowaty, od razu przed krojeniem wydał mi się dziwny... teraz będę bardzo uważać w sklepie i jak wyczuję znów taka konsystencję tego mięsa to nie wezmę.Będę musiała normalnie macać to mięso w sklepie zanim zapłacę... bo ekspedientka wybiera kawałek, waży i od razu sama pakuje do woreczka...
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #3 : 2012-09-05, 10:50:15 »

Pewnie się komu za dużo emulgatora, czy innego paskudztwa utrzymującego wodę w mięsie nastrzyknęło.
Da się zjeść...  Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57176


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #4 : 2012-09-05, 11:00:43 »

Ale z keczupem Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72230


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #5 : 2012-09-05, 11:06:07 »

 Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #6 : 2012-09-05, 12:06:43 »

Ale z keczupem Wink

Koniecznie z Włocławka!
Robią jeszcze z pomidora uprawy polowej, a nie jakichś mutantów GMO!
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #7 : 2012-09-05, 12:28:28 »

Ostatnio do mięs pakują dużo skrobi modyfikowanej, dlatego nie trzeba do obiadu karfoli podawać...  Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57176


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #8 : 2012-09-05, 12:33:57 »

A kto by jadł kartofle?  Shocked
No chyba, że jaka frytka czasami podkradziona z dziecięcego talerza, albo placek ziemniaczany od czasu do czasu Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #9 : 2012-09-05, 12:36:22 »

Niektórzy lubią to warzywo, ale jadać nie trzeba.  Cool
Szkoda miejsca w żołądku na takie węglowodany.  Wink
Zapisane
krobert
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #10 : 2012-09-05, 13:45:39 »

Dodatki skrobi można wykryć płynem Lugola, ale na te nowoczesne metody uzdatniania mięsa pewnie trzeba jakieś ciężkie działa wytoczyć.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #11 : 2012-09-05, 14:14:32 »

Wystarczy kupować mięso z małej jatki, gdzie nie ma szptyc igłowych, ani masownic, ani komór wędzarniczych z farbami...  Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57176


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #12 : 2012-09-05, 14:35:18 »

W dzisiejszym "rynkowym" świecie, to chyba trzeba by samemu upolować, aby miec pewność, że to nie szprycowane i chemią nie karmione Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #13 : 2012-09-05, 14:38:44 »

Mnie szczęście sprzyja, bo cztery przecznice dalej, mają takie mięso i wyroby, jakie chcę...  Wink
Pyszny pasztet i pasztetową też robią!  Very Happy
Receptury podałem bezpłatnie, bo to mi się opłacało!  Wink
I nawet nie wiedzą, że robią pod Dietę Optymalną!  Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57176


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #14 : 2012-09-05, 14:40:47 »

Szczęście sprzyja lepszym Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #15 : 2012-09-05, 14:44:55 »

Nie zawsze, jak to w życiu...  Confused Wink
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #16 : 2012-09-05, 14:55:25 »

Schabowy - kupiłam w tym samym sklepie mięsnym co zawsze, w marketach mięsa nie kupuję... i było to bardzo dziwne mięso jakie widziałam.Miało taką galaretowatą "konsystencję" i wyciekała a niego różowa ( z krwi? ) galaretka... po rozbiciu galaretka się rozwaliła, mięso było nadal galaretowate... po upieczeniu skurczyło sie o połowę... Myślę,że było ostrzykiwane jakąś chemią na zatrzymanie wody i stąd ten krwawo - galaretowaty wyciek i dziwne "konsystencja" tego mięsa.Ale nie jestem pewna... w smaku było normalne, jak schab.Co o tym myślicie?

tak wyglądało przed rozbiciem, z prawej strony widać tą wyciekającą różową galaretkę...
http://i50.tinypic.com/3311s9e.jpg
http://i48.tinypic.com/2rzfhhw.jpg

tutaj po rozbiciu
http://i47.tinypic.com/91070l.jpg

tu ten sam kawałek po upieczeniu
http://i49.tinypic.com/245kda0.jpg


normalnie z takiego miesa poznopopoludniowa zmiana  robi dzial grilowy,,cos na grila,, ,posypywany obficie  przyprawami, musialas zalapac sie jeszcze na kawalek bez przypraw Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #17 : 2016-01-23, 12:31:09 »

Ale z keczupem Wink
Koniecznie z Włocławka!
Robią jeszcze z pomidora uprawy polowej, a nie jakichś mutantów GMO!

@ Ketchup pikantny, Włocławek - pomidory (161 g), woda, cukier, przeciery z cebuli i selera, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.

wolę :

@ Culinair ketchup, Heinz - skład: pomidory (z 207 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier, ocet balsamiczny 7,5 proc., ocet, sól, melasa, zioła, ekstrakt bazylii i oregano, przyprawy. Nie ma dodatków poprawiających trwałość i wygląd sosu.

Robią Pudliszki.

lub ten

@ Ketchup łagodny, Heinz - skład: pomidory (132 g), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (z selerem), przyprawy. Bez konserwantów i zagęszczaczy.



http://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24-na-weekend/ile-kosztuje-nas-tanie-mieso-gotujemy-sobie-farmagedon,23,525

Dla producentów niewiedza konsumentów jest wygodna. Nie zależy im, aby zmieniać obecny stan rzeczy. Dlatego – jak wynika z badania Linking Environment and Farming

Jedną z nich jest sztuczne przyśpieszanie wzrostu zwierząt poprzez stosowanie ogromnych ilości antybiotyków.


 Chów przemysłowy jest największą i najbardziej okrutną pomyłką ludzkości. Nie jest opłacalny dla nikogo oprócz producentów. Ten model pogłębia problem niedożywienia, bo ogromne ilości roślin uprawnych przeznaczane są na pasze dla zwierząt zamiast na pokarm dla ludzi. Nie opłaca się zużywać kilkunastu kilogramów paszy, aby wyprodukować zaledwie 1 kg mięsa. Większą część tej ziemi uprawnej można po prostu lepiej i efektywniej wykorzysta    Shocked

Natomiast przeciętny Amerykanin już w 2009 r. zjadał średnio 120 kg mięsa każdego roku. Gdyby każdy mieszkaniec Ziemi chciał się tak odżywiać, potrzebowalibyśmy czterech-pięciu planet, by wyżywić świat. A według prognoz w 2050 r. na naszej planecie będzie żyło już 9 mld ludzi.

Rolnicy mogliby produkować trzy-cztery razy więcej, ale nie pozwalają im na to przepisy. Prawo organiczna produkcję do posiadanego areału ziemi. Rolnik może hodować tylko taką liczbę zwierząt, na jaką pozwala mu posiadana ziemia, na której będzie zagospodarowywał gnojowicę. Dopóki jest u nas taki stan prawny, to nie ma obawy, aby ten model gwałtownie się rozwijał w Polsce – uspokaja Choiński

Chiny - – Jeszcze pół wieku temu jedzono tam zaledwie 5 kg rocznie na głowę – dziś to już 56 kg   Shocked

 w Niemczech już 10 proc. społeczeństwa, czyli 7 mln osób to wegetarianie i weganie.    Shocked  Polska  Dziś można szacować, że to około 5 proc. społeczeństwa   Shocked


Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #18 : 2016-01-23, 12:43:08 »

Na szczęście nie ma jeszcze ustawy, że jedynie słuszny jest Włocławek. Wink  Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Dziwne mięso
« Odpowiedz #19 : 2016-01-23, 12:54:54 »

Cytuj
acetylowany adypinian diskrobiowy
Toż to skrobia zwykła jest. Smile
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 8 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 20 zapytaniami.