Autor
|
Wtek: lipaza lipoproteinowa (Przeczytany 145166 razy)
|
viola44
Go
|
"violu44" ty nie rób sobie jaj, bo przyjmuję, że żartujesz... Nie ładnie podpuszczać małotatów! A jeśli nie żartujesz? - no nie ma takiego emonitka, co wyraziłby moje zdziwienie, w takim przypadku! admin nawet nie wiedziałam ze mar91 to młody chłopak, pewnie 91 to rok urodzenia, i popatrz admin, taki młody chłopak i takie ciekawe rzeczy pisze, jestem pełna uznania dla jego wiedzy.... adminku a kiedy emonitki zawitają?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
W dodatku glukoza moze zostać zmieniona w glicerol, "mar91" Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powstanie glicerolu z glukozy! Natomiast są takie geny, które z glicerolu powstałego z lipolizy robią G3P(aldehyd 3-fosfoglicerynowy) i DHAP (fosfodihydroksyaceton) bez którego nie powstanie tłuszcz zapasowy. Prośba! Przestań powtarzać wyuczone z Internetu brednie! bo szkoda miejsca na moim serwerze na takie pierdoły!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
W Biiochemiach w rozny sposob opisuja badania naukowe... "misiek" kiedy wreszcie otworzysz ten twój nowy ilustrowany "modlitewnik", czy jeszcze długo będziesz się tylko tak nabożnie mu przyglądał? Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
"mar91" Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powatanie glicerolu z glukozy!
A może mu sie rypsło ?? i chciał napisać odwrotnie że z glicerolu może powstać glukoza ??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
A taka sytuacja jest akurat jak najbardziej możliwa ! I nie chodzi mi oczywiście tylko o to "jego rypsnięcie"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C 17H 31COOH.. - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację. PS no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?...
Na razie nie czytam! Lezy sobie i cieszy oko. Tym czasem, chce jescze troche "pomiec stara wiedze". BTW Wchlanianie jest uzaleznione rowniez od osobniczej "przepustowosci" a "finalnie" najwazniejsze jest, ile tego "dobrodziejstwa" jest zabetonowane w naczyniach. Ten "beton" bezposrednio wplywa na "efekt trumienny"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
No to zacznij studiować (nie tylko ilustracje), abyś swoją cyt: "wiarę w cudowną moc żółtek i podgardla" - zamienił na Wiedzę o Diecie Optymalnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mar91
Go
|
Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C 17H 31COOH.. - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację. PS no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli" CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony. Najważniejsza jej struktura przestrzenna, ona decyduje o włąściwościach cząstki. Jakjuż napisałem CLA jest bardzo bardzo mało w normalnych produktach roślinnych i zwierzecych! CLA zeby dzialało trzeba zażywac conajmniej w dawce 3g na dzień, ponieważ faktycznie pewna jego częsć od razu zostanie rozłożona w wątrobie, a pozostałość dostanie się do tkanki tłuszczowej gdzie zablokuje LPL. Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd. Jednak Ty wprowdzasz w błąd z CLA, którego kwestia została juz raczej rozwiazana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
mar91 skąd posiadasz wiedze biochemiczną,? sam się uczysz czy studiujesz tą dziedzine?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd...
Dziwie sie, ze przyznajesz sie do "bledu" a nie idziesz w "zaparte". Widac, ze jestes "poczatkujacy" w te "Biochemiczne Klocki". BTW Co by jednak "nie zrozumiec" to najwazniejsze jest aby: 1.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia" 2.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia" 3.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia" Czyli tak, aby w 60-80-tym roku zycia nie bylo "efektu trumiennego", ktory decyduje o "globalnej sumie emerytury" czyli o "wyjeciu z naddatkiem" tego co sie "wlozylo".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony. A wiesz ty, co to są "dieny"? Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm. Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony. A wiesz ty, co to są "dieny"? Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm. Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego". admin ja nie bardzo kumam co to dieny, chciałam zapytac czy ten kwas linolowy o którym kiedys pisałam olej lniany budwingowy który zakupiłam, nie wiem czy kojarzysz to to samo co CLA?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Nie mam pojęcia, bo nic nie wiem o budwingowym oleju lnianym. Olej lniany - to olej lniany. Niejadalny, jak każdy olej na ŻO i tyle. A CLA - to izomer kwasu linolowego i już. A gadanie o cudownych właściwościach sprzężenia, "bo jest wygięty i w cis, i trans" - no lubię takie gadanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mar91
Go
|
dieny to poprostu chodzi o to, ze ma dwa wiązania podwójne w łańcuchu, w przypadku zwykłego kwasu linolowego są one przy oddalonych od siebie atomach węgla, a przy CLA przy sąsiednich. Zmienia to wygięcie czasteczki kwasu i zapewnia odpowiednie wlasciwości. może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia, tylko nie mów o weglowodanach, bo to i ja uzasadniłem, typowa ketoza. Dlaczego niby duże sożycie tłuszczy jakie jest doradzane w diecie ma powodować spadek wagi. Watpie by własciwości kwasu linolowego i CLA były identyczne, bo mają inne położenie wiazan podwójnych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia, Jakoś nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mar91
Go
|
Jako¶ nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ? tam nie ma napisanego nic konkretnego. Jak byś mógł powtórzyć, to byloby super!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Ja rozumiem to w ten sposób, przyczyną braku odkładania tłuszczu w postaci sadła na D.O. jest przede wszystkim spożywanie niewielkiej ilości węglowodanów a jak wszyscy wiemy to właśnie one występując w nadmiarze bardzo łatwo w wątrobie zamieniane są na TG a następnie w postaci frakcji VLDL oddawane tkance tłuszczowej ( po rozłożeniu przez lipazę lipoproteinową do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu gdzie kwasy tłuszczowe wędrują do adypocyta a glicerol do krwi) w adypocycie łatwo k.t. ulegają estryfikakcji z uwagi na dostępność glicerolo3 fosforanu (pochodzącego z glukozy), glicerol nie może być wykorzystany w tkance tłuszczowej jako źródło glicerolo-3 fosforanu z uwagi na brak kinazy glicerolowej, potrzebna jest właśnie dostępność glukozy.
Ponieważ na diecie optymalnej nie ma nadmiaru glukozy więc tym samym nie ma mowy o tyciu, główne źródło energii stanowią kwasy tłuszczowe które nie mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowe : 1) ze względu na brak możliwości wykorzystania glicerolu jako źródła glicerolo-3 fosforanu (brak kinazy glicerolowej) niezbędnego do estryfikacji kwasów tłuszczowych w adypocycie, glicerol nawiasem mówiąc nawet nie wchodzi do tkanki tłuszczowej, po rozłożeniu TG przez lipaze lipoproteinową glicerol wędruje z powrotem do krwi gdzie jest wychwytywany przez wątrobe i zużywany albo do glukoneogenezy albo syntezy glikogenu albo lipogenezy 2) ze względu na zbyt małą podaż glukozy w pokarmie która jak wcześniej pisałam jest źródłem G3P niezbędnego do utworzenia TG w tkance tłuszczowej.
Więc jednym z elementów tego że nie przybieramy na wadze jest ograniczona podaż węglowodanów, elementem który przyspiesza spalanie własnych tłuszczów u ludzi z nadwagą( wiedza zaczerpnięta z książki dr Kwaśniewskiego) jest po pierwsze ograniczenie tłuszczy do 1,5-2 g tłuszczy na 1 g białka /dobe oraz spożycie całej puli węglowodanów w jednym posiłku ale już bez tłuszczy na noc. Aby organizm mógł spalić spożyte węglowodany musi dostarczyć energii, tę właśnie energie pobierze z własnych zapasów tłuszczowych i tym oto sposobem organizm spali własne tłuszcze. Oczywiście tak należy postępować do momentu osiagniecia wagi należnej po czym zwiekszyć nieco tłuszcze w zależnosci od potrzeb organizmu.
Oczywiście sytuacja może zmienić się diametralnie gdy na D.O. będziemy spożywać zbyt duże ilości węglowodanów czy białek a najniebezpieczniej gdy jednego i drugiego równocześninie, wówczas waga bardzo szybko zmieni swoje parametry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|