forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 19:27:23

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  lipaza lipoproteinowa
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: lipaza lipoproteinowa  (Przeczytany 145106 razy)
viola44
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #60 : 2009-08-03, 08:44:06 »

Smile "violu44" ty nie rób sobie jaj, bo przyjmuję, że żartujesz... Nie ładnie podpuszczać małotatów!
A jeśli nie żartujesz? - no nie ma takiego emonitka, co wyraziłby moje zdziwienie, w takim przypadku!

admin nawet nie wiedziałam ze mar91 to młody chłopak, pewnie 91 to rok urodzenia, Smile i popatrz admin, taki młody chłopak i takie ciekawe rzeczy pisze, jestem pełna uznania dla jego wiedzy....

adminku a kiedy emonitki zawitają? Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #61 : 2009-08-03, 08:53:55 »

W dodatku glukoza moze zostać zmieniona w glicerol,

"mar91"
Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powstanie glicerolu z glukozy! Natomiast są takie geny, które z glicerolu powstałego z lipolizy robią G3P(aldehyd 3-fosfoglicerynowy) i DHAP (fosfodihydroksyaceton) bez którego nie powstanie tłuszcz zapasowy.
Prośba!
Przestań powtarzać wyuczone z Internetu brednie! bo szkoda miejsca na moim serwerze na takie pierdoły!.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #62 : 2009-08-03, 09:00:29 »

W Biiochemiach w rozny sposob opisuja badania naukowe...

"misiek"
kiedy wreszcie otworzysz ten twój nowy ilustrowany "modlitewnik", czy jeszcze długo będziesz się tylko tak nabożnie mu przyglądał?
Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #63 : 2009-08-03, 09:10:38 »

"mar91"
Nie ma takich genów, ani enzymów, które umożliwiałyby powatanie glicerolu z glukozy!
A może mu sie rypsło ?? i chciał napisać odwrotnie że z glicerolu może powstać glukoza ?? Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #64 : 2009-08-03, 09:15:37 »

A taka sytuacja jest akurat jak najbardziej możliwa !
I nie chodzi mi oczywiście tylko o to "jego rypsnięcie"... Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #65 : 2009-08-03, 10:45:55 »

Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C17H31COOH.. Smile - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację.

PS
no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli" Wink
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #66 : 2009-08-03, 11:06:45 »

...Może chociaż zacytujesz dokładnie frazę o ilości wchłanianego cholesterolu z pożywienia, bo jestem ciekaw, czy coś się zmieniła?...

Na razie nie czytam! Smile Lezy sobie i cieszy oko. Smile
Tym czasem, chce jescze troche "pomiec stara wiedze". Smile

BTW
Wchlanianie jest uzaleznione rowniez od osobniczej "przepustowosci"
a "finalnie" najwazniejsze jest, ile tego "dobrodziejstwa" jest zabetonowane w naczyniach.
Ten "beton" bezposrednio wplywa na "efekt trumienny" Smile

Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #67 : 2009-08-03, 11:10:55 »

No to zacznij studiować (nie tylko ilustracje), abyś swoją cyt: "wiarę w cudowną moc żółtek i podgardla" - zamienił na Wiedzę o Diecie Optymalnej. Wink
Zapisane
mar91
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #68 : 2009-08-03, 12:21:24 »

Dodam tylko, że pod magiczną nazwą "CLA" - kryje się zwykły kwas linolowy o wzorze sumarycznym - C17H31COOH.. Smile - składnik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, i wchodzi jak każdy tłuszcz pokarmowy praktycznie w całości na beta-oksydację.

PS
no chyba, że ktoś użyje preparatu "Alli" Wink

CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony. Najważniejsza jej struktura przestrzenna, ona decyduje o włąściwościach cząstki. Jakjuż napisałem CLA jest bardzo bardzo mało w normalnych produktach roślinnych i zwierzecych! CLA zeby dzialało trzeba zażywac conajmniej w dawce 3g na dzień, ponieważ faktycznie pewna jego częsć od razu zostanie rozłożona w wątrobie, a pozostałość dostanie się do tkanki tłuszczowej gdzie zablokuje LPL.

Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd. Jednak Ty wprowdzasz w błąd z CLA, którego kwestia została juz raczej rozwiazana.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #69 : 2009-08-03, 12:53:41 »

mar91 skąd posiadasz wiedze biochemiczną,? sam się uczysz czy studiujesz tą dziedzine?Smile
Zapisane
grizzly
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #70 : 2009-08-03, 13:06:18 »

...Z przemianą glukozy w glicerol faktycznie mój błąd...

Dziwie sie, ze przyznajesz sie do "bledu" a nie idziesz w "zaparte".  Smile
Widac, ze jestes "poczatkujacy" w te "Biochemiczne Klocki".  Smile

BTW
Co by jednak "nie zrozumiec" to najwazniejsze jest aby:

1.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"
2.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"
3.) zmusic metabolizm do "zdrowia i dlugiego przezycia"

Czyli tak, aby w 60-80-tym roku zycia nie bylo "efektu trumiennego",
ktory decyduje o "globalnej sumie emerytury"
czyli o "wyjeciu z naddatkiem" tego co sie "wlozylo". Smile

 
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #71 : 2009-08-03, 14:38:37 »

CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony.

A wiesz ty, co to są "dieny"?
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego". Wink
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #72 : 2009-08-03, 15:03:09 »

CLA to nie jest zwykły kwas linolowy, choć ma identyczny wzór sumaryczny to inny strukturalny, dlatego jest sprzężony.

A wiesz ty, co to są "dieny"?
Kwas linolowy ma dien sprzężony, co w żaden sposób nie wpływa na jego metabolizm.
Ale "sprzężony kwas linolowy", a jeszcze lepiej CLA, albo Bio-CLA - to taka świetna nazwa kwasu linolowego robiąca większe wrażenie na naiwniakach. Czyli taki sprzężony marketing "oleju lnianego". Wink

admin ja nie bardzo kumam co to dieny, chciałam zapytac czy ten kwas linolowy o którym kiedys pisałam  olej lniany budwingowy który zakupiłam, nie wiem czy kojarzysz to to samo co CLA?
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #73 : 2009-08-03, 15:26:43 »

Nie mam pojęcia, bo nic nie wiem o budwingowym oleju lnianym.
Olej lniany - to olej lniany. Niejadalny, jak każdy olej na ŻO i tyle.
A CLA - to izomer kwasu linolowego i już. A gadanie o cudownych właściwościach sprzężenia, "bo jest wygięty i w cis, i trans" - no lubię takie gadanie.
Zapisane
mar91
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #74 : 2009-08-03, 16:12:47 »

dieny to poprostu chodzi o to, ze ma dwa wiązania podwójne w łańcuchu, w przypadku zwykłego kwasu linolowego są one przy oddalonych od siebie atomach węgla, a przy CLA przy sąsiednich. Zmienia to wygięcie czasteczki kwasu i zapewnia odpowiednie wlasciwości. może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia, tylko nie mów o weglowodanach, bo to i ja uzasadniłem, typowa ketoza. Dlaczego niby duże sożycie tłuszczy jakie jest doradzane w diecie ma powodować spadek wagi. Watpie by własciwości kwasu linolowego i CLA były identyczne, bo mają inne położenie wiazan podwójnych.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #75 : 2009-08-03, 17:44:09 »

może uzasadnisz mi czemu na diecie optymalnej nastąpi chudnęcie, z biochemicznego punktu widzenia,

Jakoś nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ?
Zapisane
mar91
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #76 : 2009-08-03, 18:07:10 »

Jako¶ nie chce mi się powtarzać. A nie możesz sobie odszukać na tym Forum samodzielnie, albo na www.dr-kwasniewski.pl ?

tam nie ma napisanego nic konkretnego. Jak byś mógł powtórzyć, to byloby super!
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #77 : 2009-08-03, 19:16:04 »

A np: tu - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=288 - jeśli mało to szukaj, aż znajdziesz, co cię intresuje.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #78 : 2009-08-03, 19:45:26 »

Ja rozumiem to w ten sposób,  przyczyną braku odkładania tłuszczu w postaci sadła na D.O. jest przede wszystkim spożywanie niewielkiej ilości węglowodanów a jak wszyscy wiemy to właśnie one występując w nadmiarze bardzo łatwo w wątrobie zamieniane są na TG  a następnie w postaci frakcji VLDL oddawane tkance tłuszczowej ( po rozłożeniu przez lipazę lipoproteinową do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu gdzie kwasy tłuszczowe wędrują do adypocyta a glicerol do krwi) w adypocycie łatwo k.t. ulegają estryfikakcji z uwagi na dostępność glicerolo3 fosforanu (pochodzącego z glukozy), glicerol nie może być wykorzystany w tkance tłuszczowej jako źródło glicerolo-3 fosforanu z uwagi na brak kinazy glicerolowej, potrzebna jest właśnie dostępność glukozy.

Ponieważ na diecie optymalnej nie ma nadmiaru glukozy więc tym samym nie ma mowy o tyciu, główne źródło energii stanowią  kwasy tłuszczowe które nie mogą odkładać się w postaci tkanki tłuszczowe :
1) ze względu na brak możliwości wykorzystania glicerolu jako źródła glicerolo-3 fosforanu (brak kinazy glicerolowej) niezbędnego do estryfikacji kwasów tłuszczowych w adypocycie, glicerol nawiasem mówiąc nawet nie wchodzi do tkanki tłuszczowej, po rozłożeniu  TG przez lipaze lipoproteinową glicerol wędruje z powrotem do krwi gdzie jest wychwytywany przez wątrobe i zużywany albo do glukoneogenezy albo syntezy glikogenu albo lipogenezy 
2) ze względu na zbyt małą podaż glukozy w pokarmie która jak wcześniej pisałam jest źródłem G3P niezbędnego do utworzenia TG w tkance tłuszczowej.

Więc jednym z elementów tego że nie przybieramy na wadze jest ograniczona podaż węglowodanów,
elementem który przyspiesza spalanie własnych tłuszczów u ludzi z nadwagą( wiedza zaczerpnięta z książki dr Kwaśniewskiego) jest po pierwsze ograniczenie tłuszczy do 1,5-2 g tłuszczy  na 1 g białka /dobe oraz spożycie całej puli węglowodanów w jednym posiłku ale już bez tłuszczy na noc. Aby organizm mógł spalić spożyte węglowodany musi dostarczyć energii, tę właśnie energie pobierze z własnych zapasów tłuszczowych i tym oto sposobem organizm spali własne tłuszcze. Oczywiście tak należy postępować do momentu osiagniecia wagi należnej po czym zwiekszyć nieco tłuszcze w zależnosci od potrzeb organizmu.

Oczywiście sytuacja może zmienić się diametralnie gdy na D.O. będziemy spożywać zbyt duże ilości węglowodanów czy białek a najniebezpieczniej gdy jednego i drugiego równocześninie, wówczas waga bardzo szybko zmieni swoje parametry.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: lipaza lipoproteinowa
« Odpowiedz #79 : 2009-08-03, 19:46:56 »

olej lniany...

"viola44"
Same puste kalorie!. Nie ma nic z wyjątkiem wit. E Sad
Jeśli chcesz sprawdź sobie sama: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ - wpisz w keyword(s) - Flaxseed oil
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.348 sekund z 18 zapytaniami.