adampio
Gość
|
5 jaj ( 250 gr) 200 ml smietanki 38% jeden pomidor ( okolo 100 gr ) 50gr oliwek jedna cebula ( najlepiej bananowa) okolo 60 gr pol peczka bazyli 40gr maslo
Piekarnik wlaczamy na 180 stopni. Jajka i smieane ubijamy widelcem. Na patelni podgrzewamy maslo i wlewamy mase jajeczno - smietanowa. Nastepnie wkladamy patelnie do nagrzanego piekarnika na min 8 min albo na tak dlugo aby masa stala sie omletem. W miedzy czasie kroimy ceule na bardzo coenkie plasterki, pol-plasterki alebo na takie kawalki jakie lubicie. Tu wazne jest aby cebula byla bardzo cienko pokrojona wowczas najlepiej smakuje. Ale to kwestia smaku. Kroimy pomidora tez na cieniutkie plasterki, szatkujemy oliwki, oraz bazylie.
Kiedy omlet jest gotowy wyjmujemy patelnie z piekarnika, posypujemy pieprzem i rozsypujemy na niego pomidory, cebule, bazylie i oliwki.
Jest to przepis dla dwoch osob.
BTW 1:3,8:0,5
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Adampio, jak widzÄ nowy temat, w ktĂłrym "omlet" jest w tytule, to nawet nie muszÄ sprawdzaÄ kto to napisaĹ, tylko szybko czytam, co teĹź fajnego tym razem nam zaserwujeszÂ
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Na ksiazke nie mam jeszcze materialow ale zaczalem skladac przepisy na omlety i dania z jaj w odpowiednie miejsce. Najgorsze to to, ze nie pamietam jakie przepisu juz istnieja tu na kuchni. Ale co tam najwyzej bedzie powtorka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ty teĹź ksiÄ
ĹźkÄ piszesz?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale ja nie piszÄ - tak dla rĂłwnowagi tylko
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ty teĹź ksiÄ
ĹźkÄ piszesz? Moje zycie to wielka ksiega cudow. Wiecej pisac nie musze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli masz cudowne Ĺźycie...
|
|