Autor
|
Wtek: Zadaj pytanie Ministrowi Zdrowia. (Przeczytany 47465 razy)
|
Radzio
Go
|
nie tedy droga. To nie MZ ma 'oswiecac' masy. Masy maja oswiecac ministra.
W historii ludzkości nigdy masy nie oświecały jednostek, a było dokładnie odwrotnie. Masa to bezwład, który może co najwyżej posłuzyć jako siła do wykorzystywania okreslonych interesów (rewolucja, wybory itp.) Ludzie muszą miec odgórnie nakazane co mają robić, bo taki jest ten świat. Moja najbliższa rodzina, znajomi, współpracownicy wolą chorować niz zainteresować sie samemu jak zadbać o własne zdrowie, a mają piękny przykład!!! Tylko, że ten przykład nie jest z telewizji, gdzie minister lub inny rządowy profesor powie: macie robic tak i tak, bo tak A jeżeli to jest tzw. "historyczny błąd"- konsekwentnie powtarzany, to co? I dlaczego "optymalna masa", to "bezwład"? Że ośmielę się, zapytać Cię.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Blakend dla mnie jest to pogląd prezentujący pogardliwy stosunek do społeczeństwa jako ogółu. Nurty społeczne są nie do przecenienia , wywierają wpływ na rządy , na politykę, Traktowanie społeczeństwa jako bezładnej masy zdolnej tylko do wykonywania określonych poleceń, rozkazów , nakazów pachnie mi totalitaryzmem.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
MariuszuM przyjedz na Ukrainę. Szukam drugiego menedżera. Podoba mi się to co piszesz.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nurty społeczne są nie do przecenienia , wywierają wpływ na rządy , na politykę, Traktowanie społeczeństwa jako bezładnej masy zdolnej tylko do wykonywania określonych poleceń, rozkazów , nakazów pachnie mi totalitaryzmem.
Nie ważne czym pachnie, ale przeważnie jest tak, że jak się masami nie kieruje, to wychodzi przysłowie typu "i Herkules dupa, kiedy ludzi kupa". Nic tak dobrze się nie daje prowadzić na postronku jak tzw "zbiorowa mądrość narodu" Sztuka kierowania tłumem polega na tym, aby np: nie zginąć bezimiennie pod Bastylią, a załapać się do Konwentu. Albo wykończyć tow. Gomułkę grudniem 70, bo już niemodny na ten czas, albo wykończyć tow. Gierka sierpniem 80 - nurtem społecznym zwanym Solidarność, aby pobawić się w rządzenie jeszcze przez dziesięć lat, albo wykończyć ręcami nurtu społecznego Solidarność tzw. komunę, aby rozkraść wspólny majątek narodowy, albo... Przyzwoleniem do kradzieży były "wolne wybory 89" Obrzydliwie śmieszne i cyniczne było wmówienie "przodującej klasie społecznej miast i wsi", że "wszyscy będą kapitalistami, tylko obalmy ustrój". No i byli na początku wszyscy kapitalistami, tylko niektórzy jak zwykle bardziej. Kto następny chętny do igraszki tłumem?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
MariuszuM przyjedz na Ukrainę. Szukam drugiego menedżera. Podoba mi się to co piszesz. A jak nie wypali będę miał daleko od domu.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wypali. Co ma nie wypalić. Jest chęć, wiedza, energia, praca to zawsze wypala.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
I dlaczego "optymalna masa", to "bezwład"?
Nie optymalna masa, a masy ludzkie - w tym wypadku synonim społeczeństwa, czyli pewna zbiorowość, która w grupie zachowuje sie inaczej niż pojedyncze jednostki, które je tworzą, gdy są osobno. Dobrym przykładem socjotechnicznym, który często stosują politycy wobec własnego społeczeństwa jest "wynalezienie" wspólnego wroga np. fundamentaliści islamcy (Bin Laden itp.) Wtedy społeczeństwo sie doskonale integruje i dziekuje bogu za przywódce, który ich od tego zła uchroni O wiele lepiej powyżej wytłumaczył to Admin - w sumie, co tu dodać jak dobrze i krótko opisane?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Blakend dla mnie jest to pogląd prezentujący pogardliwy stosunek do społeczeństwa jako ogółu.
Przyjmuje opinię z pokorą Ale za to jakie mamy dobre gusta muzyczne
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I nawet do kina pójdziemy...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A do kina, to musowo, tym bardziej, że "zepelinów" mają grać.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tylko w uszy stopery trzeba zasadzić, bo ogłuchnąć można przez tego dolbyiego surrounda! Ponoć 80% młodzieży ma uszkodzony słuch od głośnego słuchania tych iPodów i innych takich dyskotek!
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Stoperan się bierze zapobiegawczo, jak się colę zapija i popcorn zajada na seansie. Za moich czasów, to do kina chadzało się w innych celach, a nie tak tylko jeść...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Teraz prawie w każdym miejscu, na każdej uroczystości czy wczasach największą atrakcją jest jedzenie... Czy to w kinie, czy na plaży, czy na wyspie tropikalnej czy...czy...czy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A wracając do tej interpelacji poselskiej, to ona będzie wystosowana, czy na razie jest tylko rozażana taka możliwość?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...rozważana...miało być...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Blakend dla mnie jest to pogląd prezentujący pogardliwy stosunek do społeczeństwa jako ogółu.
Przyjmuje opinię z pokorą Ale za to jakie mamy dobre gusta muzyczne To fakt , poza tym jesteś bezkonfliktowy. Ugodowy. Rzekłabym rozbrajasz swoją "sympatycznością"
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Adminie nie do końca się zgadzam. Jak zinterpretujesz "pospolite ruszenie" w sprawie ACTA? Był ruch? Był. Władza się wycofała ? Wycofała.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|