Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2383818 razy)
|
Gavroche
|
No tak, ale tak mozesz kitowac kogos, kogo ledwo znasz a nie kogos kogo znasz szmat czasu hehe. Od razu sie polapie, ze cos krece
To powiedz prawdę. Albo się napij, tylko autem nie wracaj.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wlasnie o to chodzi, ze jakbym sie chcial napic to bym problemu nie robil. Choc na budowie dzisiaj, w poludnie ktos polecial po flaszeczke i kupil pol litry "Soplicy orzech laskowy", i tak po kielonku dal kazdemu na rozgrzewke, bo pierunsko zimno bylo i wialo, to od razu sie lepiej pracowalo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Stara ludowa prawda -wyślij głupka po flaszkę to przyniesie jedną.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Stara ludowa prawda -wyślij głupka po flaszkę to przyniesie jedną. Ale pełną, czy pustą?
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie wiem, bo się tym nie interesowałem, ale ponoć dzięki zawartości tego aminokwasu w szparagach, podnoszą one poziom testosteronu. A jak testosteron to - http://www.youtube.com/watch?v=x9QKRpALphM - I lepiej sztucznie nie kombinować, bo zawsze mogą być "skutki uboczne"... A cykl Krebsa jest bardzo dobrze regulowany i zabezpieczony przed sztucznymi ingerencjami.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
chodzi mi bardziej o osoby,kt maja 'problem' z 'przelaczeniem' sie na pelna betaoksydacje. Uwzglednienie w diecie wiekszej liczby naturalnych produktow bialkowych pochodzenia zwierzecego, bogatych w ten kwas mogloby pomoc. Nie 'szprycowaliby' sie tak weglowodanami?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ma możliwości fizjologicznej, ani biochemicznej, ja przynajmniej takiej nie znam, aby zabrakło szczawiooctanu i acetylo-CoA w mitochondrium - czyli substratów wyjściowych! Półprodukty pośrednie raczej opuszczają cykl niż do niego wchodzą, bo są wyjściówką do anabolizmu. Czyli jakość białka w tym ilość asparaginianu może mieć teoretycznie, ale pośredni wpływ na cykl Krebsa, ale uzasadnienie jest dyskusyjne.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
chodzi mi bardziej o osoby,kt maja 'problem' z 'przelaczeniem' sie na pelna betaoksydacje. Uwzglednienie w diecie wiekszej liczby naturalnych produktow bialkowych pochodzenia zwierzecego, bogatych w ten kwas mogloby pomoc. Nie 'szprycowaliby' sie tak weglowodanami? Do mnie pijesz?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Moze problemy tych osob polegaja w dostepnosci szczawiooctanu? A ta dostepnosc sprowadza sie do 'glodzenia',czyli wszelkie formuly 30,200,0.8g..'. Sa sytuacje,ze po pewnym czasie wysilku np pod koniec biegu, jakby 'odetkalo' sie i tempo w gore zamiast w dol. Dlatego doradaz,aby nigdy nie zjadac wiecej Ww niz B. Maks 1:1, a czym wiecej kalorii tym mniej proc kcal z Ww,poniewaz z TCA bedzie pochodzic dodatkowa ilosc Ww. Pytam sie,poniewaz chcialbym maksymalnie podrasowac siebie i osoby,kt prosza o 'pomoc'. P.s nie Gavro som lepsi, poniewaz dr Kwasniewski napisal,ze 150g glukozy jeszcze ujdzie A wíesz u mnie B na 1miejscu nastepnie T a na koncu Ww
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A! O to chodzi... Przy dużym spożyciu białka, to jak najbardziej należy dostarczać jak najwięcej asparaginianu najlepiej naturalnego, bo to wyjściówka w cyklu mocznikowym do neutralizacji silnie toksycznego jonu amonowego pochodzącego z dezaminacji aminokwasów keto i glukogennych! Na diecie wysokobiałkowej jak najbardziej, dostarczać ile się da!
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
aj tam,aj tam nie ma sie co krzywic :p wole dostarczyc wiecej B niz Ww zgodnie z zapotrzebowaniem- apetytem. Przy dobrych bialkach wychodzi mi go z 80g przy ok 70kg wagi. Jednak ja nie cwicze jak 'kulturysci' z trojboju na tem przyklad Gdybym chodzil glodny przy 80:240-320:50-70 jadlbym dalej w podobnej proporcji (wegli troszke mniej w proporcji,aby 1g/kg bylo) i nie zawracal sobie glowy trujacym amoniakiem,kt w takiej sytuacji nie ma Jakie bialko,ile bialka takie zycie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
aj tam,aj tam nie ma sie co krzywic :p wole dostarczyc wiecej B niz Ww zgodnie z zapotrzebowaniem- apetytem. Przy dobrych bialkach wychodzi mi go z 80g przy ok 70kg wagi. Jednak ja nie cwicze jak 'kulturysci' z trojboju na tem przyklad Gdybym chodzil glodny przy 80:240-320:50-70 jadlbym dalej w podobnej proporcji (wegli troszke mniej w proporcji,aby 1g/kg bylo) i nie zawracal sobie glowy trujacym amoniakiem,kt w takiej sytuacji nie ma Jakie bialko,ile bialka takie zycie Kulturyści z trójboju, to dobre! Na swoim przykładzie zauważyłem, że wysiłek anaerobowy aplikowany 8-10 razy w tygodniu po godzinie, przy całkowitym tonażu ok. 30, wymaga olbrzymich ilości białka 2,5-3 g na kilo. Rację mają ci, co piszą, że siłówka wymaga białka, najlepiej z mięśni, tak robili siłacze od dziesiątków lat, bez znajomości biochemii. Niech się wypchają pakułami ci, co twierdzą, że to nic nie daje, skraca życie i powoduje efekt cieplarniany Nie o to tu chodzi. Gdy zmniejszyłem ostatnimi czasy, tak dla draki, objętość i częstotliwość treningów do 2 razy w tygodniu, po 90 minut i tonaż o połowę, apetyt spadł elegancko i preferencje jakościowe się zmieniły. Odkąd pamiętam nie jadłem tak mało jak teraz, zwłaszcza białkowych pokarmów ( ~ 140 g B ), aż się zląkłem i wprowadziłem wątrobę oraz sery żółte, żeby nie umrzeć z niedoborów Waga spadła nieznacznie, co oczywiste, bo nie potrzebuję tylu "urządzeń" do zmniejszonej pracy. To wszystko nastąpiło spontanicznie, a zapalnikiem było ograniczenie wysiłku.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
jasne wiekszy wysilek, wiecej bialka. Gavro nie przetestoalbys dla mie cos takiego: Jadalbys gdy naszlaby ochota lub glod tak 1:3-4:0.8 Teoretycznie 120:360-480:90 gdybys dalej byl glodny a dobilbyś przy proprcji jw do 90kg-90g Ww (1g/kg) wtedy tylko BiT z automatu proporcja z wegli pojdzie w dol. 140:420-560:90 Co Ty na to. Admin nie bedzie chyba zly za takie herezje
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Admin nie bedzie chyba zly za takie herezje Gdyby chodziło o moje dziecię albo Ojca, to... Ale tak, to - "róbta co chceta" A z wynikami chętnie się zapoznam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak dla ciekawości to pomierzcie sobie poziom azotu w moczu, jak macie gdzie... Pewnie wyjdą przepały, ale nie z "pracy", tylko z nadmiaru. Jak można to podzielić na alfaaminokwasowy i kreatyninowy.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Myslalem, ze po sobotnim wyjsciu bede slaby na porannym treningu a tutaj wrecz przeciwnie! Mam nadzieje, ze to nie przez alkohiol....
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Tak dla ciekawości to pomierzcie sobie poziom azotu w moczu, jak macie gdzie... Pewnie wyjdą przepały, ale nie z "pracy", tylko z nadmiaru. Jak można to podzielić na alfaaminokwasowy i kreatyninowy.
Dlaczego Pan Tomasz zakłada przepały,"przebiałczenie"? Skoro jada się do syta,kiedy jest ochota lub jest się głodnym-czytaj zgodnie z zapotrzenowaniem zadne g/kg prócz Ww. Czym różni się wysiłek budowlańca, rolnika, dźwigających żelastwo,biegających? Intensywnością wysiłku,zapotrzebowaniem na BTW... Chyba raczej nikt nie życzy sobie,aby koncentracja,szybkość reakcji, siła,wytrzymałość,bystrość umysłu w stresowych sytuacjach, czy to u rolnika,budowlańca w czasie pracy czy u biegacza, siłacza w czasie pracy zawodziły. Dieta optymalna dla sportowca zbliżona jest do diety optymalnej dla człowieka ciężko pracującego fizycznie. W pewnych dyscyplinach wskazane byłyby pewne jej modyfikacje w zależności od tego czy chcemy u zawodnika rozwinąć szybki refleks, szybkość, wytrzymałość czy siłę.
Żywienie optymalne człowieka opiera się na następujących zasadach: Maksymalnie zwiększa się ilość białka w diecie, głównie białka zwierzęcego, do takiej ilości jaką człowiek ma ochotę zjeść. Zwiększa się znacznie ilość tłuszczów w diecie, szczególnie tłuszczów twardych, zwierzęcych, nasyconych (łój, smalec, ceres, margaryna, masło). Tłuszcze twarde są najlepszym, najbardziej wydajnym źródłem energii dla człowieka, są bardzo łatwo spalane. Węglowodany ogranicza się do minimum. Należy wyłączyć zupełnie z diety produkty zawierające głównie cukry proste ( glukoza, owoce, soki owocowe, miód, cukier, słodycze, czekolada, ciasta, torty). Cukier jest złym, mało wydajnym źródłem energii dla człowieka. Spalanie cukru w ustroju człowieka jest bardzo trudne i uciążliwe. http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=42Można gdzieś o tym poczytać?Obrót białkowy jest różny zależnie od ilości białka w diecie, organizm potrafi zwiększyć odzysk aminokwasów pochodzący z obrotu białkowego (Turnover protein) przy niewystarczającej podaży http://ajpendo.physiology.org/content/271/4/E718.reprintWażne jest również proporcja między aminokwasami http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10438025. i inne http://ajpendo.physiology.org/content/276/4/E628.fullhttp://europepmc.org/articles/PMC2612691//reload=2;jsessionid=VcS7KtMgqBiK3QdYaCj2.4Jaki wygląda poziom moczu alfaaminokwasowy i kreatyninow u Michała Jędroszkowiaka biegając 100km i treningi 20 km i czy jest to "zdrowe"? W Poznaniu powinni zasponsorować badania nad metabolizmem komórkowym przy wysiłku jw. Stosuję dietę wysokotłuszczow ą w życiu codziennym. Dla przykładu: wczoraj wszamałem 3600kcal, z czego 260 pochodziło z węglowodanów!!! Na trening trzeba liczyć 1500kcal - BS 20km w tempie 4:50 czyli jakieś 7% Ww resztę można dośpiewać sobie samemu 10-15-20% (90-135-180g) B, reszta tłuszcze 82%-73 328g
|
|
|
|
|
|
|
|
|