Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2356700 razy)
|
|
renia
|
Trzeba było się biochemii uczyć...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Przepraszam, ale ja już mam dość tej bio...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ale chyba to ktoś musi napluć, żeby były odpowiednie enzymy, bo na własne może organizm nie reagować... Tak jest, na wlasne moze nie miec przeciwcial i wtedy z infekcji nici. A jak wiadomo jak nie ma infekcji to czlowiek chory
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Co za nowatorskie wspaniałe teorie. Teraz mi przyszedł wspaniały bussssssiness do głowy. Może robić takie tabletki z zawartości byczego żwacza... Dla wegetarian to byłoby coś wspaniałego. Tylko "naukowo" uzasadnić, technologię opracować i...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może w sklepach internetowych ze zdrową bio-żywnością sprzedają taką ślinę?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Co za nowatorskie wspaniałe teorie. Teraz mi przyszedł wspaniały bussssssiness do głowy. Może robić takie tabletki z zawartości byczego żwacza... Dla wegetarian to byłoby coś wspaniałego. Tylko "naukowo" uzasadnić, technologię opracować i... I jakoś nazwać elegancko...np. bio-błonnik naturalny? Hm?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Co za nowatorskie wspaniałe teorie. Teraz mi przyszedł wspaniały bussssssiness do głowy. Może robić takie tabletki z zawartości byczego żwacza... Dla wegetarian to byłoby coś wspaniałego. Tylko "naukowo" uzasadnić, technologię opracować i... Ale kto by na te byki polował? Może jakąś korridę zorganizować...? Hm?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Od razu zainwestowac mozna w specjalne pisaki do zwracania tresci. Zeby zdrowo bylo.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie prawdą jest, że wszystkie labradory są otyłe, ciągle głodne i jedzą kupy... Pewnie te karmione psią karmą z trocin. Nasz je mięso, nie chodzi głodny, nie je kup i nie jest otyły...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale to są tabletki z mielonych żwaczy, wypłukanych i rozmrożonych, jak dla ludzi na flaki, tylko starszych Z zawartości żwacza nie robią. Moje psy jak raz dostały nieczyszczony żwacz, to nie wiedziały co z nim robić, jeść, tarzać się czy nosić i się chwalić. Też są szczupłe, tylko w sezonie wystawowym trzeba je mocniej karmić, bo jako psy pracujące w zimnej wodzie, w komentarzu do wzorca mają " pewien stopień tkanki tłuszczowej " , jak laby z resztą.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No to jest jeszcze jakaś szansa! Patentować i...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No to jest jeszcze jakaś szansa! Patentować i... Hola, hola, natury nie można patentować, zdaje się. A zawartość żwacza...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Sypnie się jakiego syntetycznego minerała i patnt pewny!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hola, hola, natury nie można patentować, zdaje się.
Dlatego robią tabletki z jaj...ajajaj jakie "szczwane"...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Z racji,że w internecie krąży co niemiara poglądów w rodzaju -tłuszcze "zużywają"/potrzebują więcej tlenu itp poszperałem sobie w necie i pozwolę sobie wrzucić jak wygląda udział VO2:VCO2 przy danym RQ Tytułem wstępu W zależności od rodzaju spalanego składnika, ta sama ilość tlenu może dać więcej kalorii lub mniej. Organizm spala wyłącznie węgiel i wodór.Jeden gram węgla po spaleniu daje 7,87 Kcal, a jeden gram wodoru 34,3 Kcal. Wodór zatem jest dużo lepszym paliwem od węgla. Węgiel spala się na CO2 (dwutlenek węgla), z który organizm zawsze ma kłopoty i który jest związkiem toksycznym. Wodór spala się na H2O, czyli na wodę destylowaną, która jest zawsze potrzebna dla życia. Ten sam 1 g tlenu po połączeniu z węglem daje 2,95 Kcal, głównie w postaci ciepła. Ten sam 1 g tlenu po połączeniu z wodorem daje 4,3 Kcal, głównie w postaci energii użytecznej związanej w akumulatorach zwanych związkami fosforowymi wysokoenergetycznymi. Z ciepła organizm energii nie może uzyskać.
Przy spalaniu węglowodanów tzw. współczynnik oddechowy, czyli stosunek wydalanego dwutlenku węgla do pobieranego tlenu, wynosi 1. Oznacza to, że w końcowym efekcie cały pobierany tlen idzie na spalenie węgla. Przy spalaniu tłuszczów stosunek ten wynosi poniżej 0,7 i jest tym niższy, im spożywane tłuszcze zawierają więcej wodoru, co oznacza, że znaczny procent przyswajanego tlenu spala wodór. Im więcej organizm spala wodoru, a mniej węgla, tym lepiej.
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=682oraz 1 gramoatom węgla waży 12 g. 1 gramoatom wodoru waży nieco ponad 1 g. Gramocząsteczka metanu waży zatem 16 gram. 1 g węgla, po spaleniu z 2,7 tlenu daje 7,87 kcal. 1 g wodoru spalony z 8 g tlenu daje 34,3 kcal. Zatem 12 g węgla spalone z 32,4 g tlenu daje 94 kcal, głównie ciepła. A 4 gramy wodoru spalone z 32 g tlenu daje 137 kcal, głównie energii "elektrycznej". http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=715Obrazkowo Optymalne RQ , udział VO2:VCO2 RQ=0,74 http://images41.fotosik.pl/1904/8a97e614c8bbd888.jpgRQ=0,84 http://images41.fotosik.pl/1904/b62b4586c06be6ef.jpgRQ=0,86 http://images46.fotosik.pl/1917/1d5dba5435541fad.jpgNie zapomnijcie zabrać ze sobą baru tlenowego
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kurdelek, a ja do śniadania 80 g chałwy zjadłem
|
|