forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-18, 15:36:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669570 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72 ... 276 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I  (Przeczytany 2348621 razy)
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1320 : 2013-02-17, 07:15:33 »

Gramy na kg itp, traktuję jako ciekawostkę Smile
Jestem głodny,mam ochote na... Wink  jem B+T+mało lub wcale Ww Smile
Tak musiałem zrobić, bo te skubane kettle wysysają energię jak wampiry.
Niedużo bo niedużo, ale dorzuciłem.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1321 : 2013-02-17, 08:03:54 »

są też i "najnowsze" badania: http://kulturystyka.pl/zapotrzebowanie-na-bialko-najnowsze-badania/ i wychodzi że dla trenujących 1,4g białka/mc/24h

Przy jakiej proporcji między GSO?
Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej.
0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1322 : 2013-02-17, 08:09:47 »

W jaki sposób upośledzić?
Co może być konsekwencją?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1323 : 2013-02-17, 08:13:23 »

Napady głodu, przymulenie fizyczne i niezadowolenie są pierwszymi objawami...  Wink
Napady głodu są bardziej wyraziste na diecie wysokowęglowodanowej, niż wysokobiałkowej, ale nie dają przymulenia.  Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1324 : 2013-02-17, 08:18:52 »

Napady głodu, przymulenie fizyczne i niezadowolenie są pierwszymi objawami...  Wink
Większość Polaków musi mieć nadmiar białka  Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1325 : 2013-02-17, 08:32:01 »

Nie, większości Polaków gwałtownie spada poziom glukagonu, a rośnie insuliny, ponieważ notorycznie się przeżerają i żrą przy pierwszych objawach niedojedzenia, odkładając węglowodany w formie tłuszczu podskórnego, bo sobie uruchomili żarciem ten syndrom metaboliczny.
Tylko alkohol może poprawić ten stan, dlatego dla ratowania zdrowia chętnie popijają, ale jak idą do lekarza, to zaraz się okazuje, że śmiertelnie chorzy są i muszą statyny albo metforminę brać do końca życia. Parę lat i do piachu, a średnia długość życia ponoć si wydłuża!  Shocked
Bardzo duży postęp medycyny jest w dziedzinie mnożenia "chorych" i to przewlekle!  Very Happy
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1326 : 2013-02-17, 09:50:10 »

Tylko alkohol może poprawić ten stan, dlatego dla ratowania zdrowia chętnie popijają,

dlaczego tylko alkohol ? Znaczy sie organizm preferuje takie zrodlo do przetwarzania na energie zamiast wegli, nie mowiac juz o bialkach?  Shocked A moze chodzi o cos zupelnie innego ???
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1327 : 2013-02-17, 10:20:54 »

Wątroba jest zajęta głównie utylizacją aldehydu octowego, więc inne prace odkłada na później.
Jeśli piją bez zagrychy, to powstały z etanolu acetylo-CoA wchodzi na cykl Crebsa, a białka endogenne są źródłem szczawiooctanu, co daje wychudzenie alkoholowe, a jak z zagrychą, to etanol przerabiany jest na tłuszcz dając otłuszczenie korytkowe, bo szczawiooctan jest pochodzenia węglowodanowego, a acetylo-CoA tłuszczowego.
Czyli alkohol bez zagrychy jest doskonałą metodą odchudzania (wyniszczenia organizmu), a z zagrychą korytkową - doskonale się tyje.  Very Happy
Na diecie wysokowęglowodanowej i wysokotłuszczowej organizm zaś dobrze radzi sobie z alkoholem pod warunkiem, że wilcza się go do bilansu energetycznego.
Należy przyjąć, że 1g alkoholu na pierwszej diecie to około 1,5g węglowodanów i około 0,9g tłuszczu na drugiej, bo kcal nie są sobie równe!  Wink  Very Happy
Ciekawostka: wojsko dzięki mądrości kapłanów zaś było karmione chudym mięsem pieczonym, wołowym i winem. Taka dieta daje najwyższą sprawność fizyczną i agresję, ale tylko po odkacowaniu (poście). Źle zaś wpływa na długość życia i sprawność intelektualną. Ale ani jedno, ani drugie nie było potrzebne, do sprawnego zarządzania Państwem.  Confused
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1328 : 2013-02-17, 13:17:54 »

...
Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej.
0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm.

Mój Poseł właśnie tak to by ujął! Very Happy
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1329 : 2013-02-17, 13:35:26 »

są też i "najnowsze" badania: http://kulturystyka.pl/zapotrzebowanie-na-bialko-najnowsze-badania/ i wychodzi że dla trenujących 1,4g białka/mc/24h

Przy jakiej proporcji między GSO?
Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej.
0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm.

no wlasnie adminie, "niektorzy"  Wink mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje. Ale pominmy opinie niektorych niedouczonych.
Chodzi mi konkretnie o zapotrzebowanie na bialko osob intensywnie uprawiajacych sporty silowe. Bo jednak wychodzi z bilansu azotowego ze przy 1g/mc moze byc krucho. Mowisz ze GSO w tym aspekcie jest kluczowe. Pytanie: czy przy proporcjach wagowo B/T 1/3 (czyli ŻO), przecietny mezczyzna jest w stanie zbudawac mase miesniowa ponad "przekleta" wage genetyczna ? Bo wtedy rzeczywiscie regulujac apetytem moze wyjsc tego bialka 1g/mc.

PS. pominmy tez aspekt ideologiczny, pt. "czlowiekowi potrzebny jest sprawny/duzy mozg, a nie miesnie"



Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1330 : 2013-02-17, 13:38:03 »

Mozna to o alkoholu szefie siekierka ciach-ciach i do "odpowiedzi", coby potem czlowiek nie zastanawial sie gdzie to bylo o tym piciu Cool Tak samo te o adipocytach i apoptozie jezeli mozna
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1331 : 2013-02-17, 13:52:00 »

"niektorzy"  Wink mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje.

Jak się tłuszczu boją albo zapijają się rafinatami olejowymi, to zapotrzebowanie na białko rośnie, ale wyjaśnianie kolejny raz jest dla mnie strasznie nudne...  Confused
Skądś muszą brać kcal, jeśli nie z węglowodanów i jeśli nie z tłuszczu, to mogą się mocznikować wydalając strasznie dużo azotu z moczem, ale efekty takiego postępowania są raczej opłakane na dłuższą metę.  Cool
I zapamiętać, że z białka łatwo powstaje i tłuszcz, i węglowodany, ale jest to uzależnione od składu aminokwasowego, dlatego LC wysokobiałkowe, nie jest takie LC jak się mniemać niektórym zdaje.
Dlatego wyniki badań są często sprzeczne, a zjadacze chleba się podniecają z tego powodu zupełnie niepotrzebnie...  Confused
I zapamiętać, że z węglowodanów i z tłuszczów łatwo syntetyzują się aminokwasy endogenne, więc limitem podaży białka są aminokwasy egzogenne, na które zapotrzebowanie jest dokładnie określone, choć "niektórym" nieznane!  Shocked  Laughing
Im jest ich więcej w białku pokarmowym, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na białko wyrażone w g/kg mn/D.  Cool
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1332 : 2013-02-17, 14:05:03 »

"niektorzy"  Wink mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje.

..., to mogą się mocznikować wydalając strasznie dużo azotu z moczem,

czyli dla osoby intensywnie uprawiajacej sporty silowe chcacej zbudowac troche "mięcha" 1g/kg mc bialka jest wystarczajace przy jedynej slusznej GSO ? Przy np. 1,5g/ kg mc będziemy "mocznikowac" ?
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1333 : 2013-02-17, 14:08:05 »

"niektorzy"  Wink mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje.

Im jest ich więcej w białku pokarmowym, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na białko wyrażone w g/kg mn/D.  Cool

Problem kiedy mc a mn odbiegaja od siebie o te - dajmy na to - 10-15kg mięśni.
Chociaż z drugiej strony, chyba apteki tutaj nie bedziemy robic  Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1334 : 2013-02-17, 14:08:46 »

Właśnie.
Do tego Prawo minimum Liebiga w dietetyce to obok Prawa Kwaśniewskiego - "nie mieszać paliw" jest podstawą poprawnego odżywiania i zachowania zdrowia do późnej starości.  Very Happy
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1335 : 2013-02-17, 14:22:58 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_minimum_Liebiga - czyli ta najkrotsza klepka to niezbedna/minimalna ilosc bialka = "stary i syty dni"  Very Happy
eeech, nie ma lekko jak ktos chce urosnac i chce sobie troche pobialkowac  Wink
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1336 : 2013-02-17, 14:28:07 »

Nie białka a witamin i minerałów.
Dlatego żółtka, sery żółte,wątroba,twarogi,mięso the best, nie kurczaki itp Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1337 : 2013-02-17, 14:29:02 »

A na dietach wysokobiałkowych, duże ilości wydalanego azotu nie świadczą o ujemnym bilansie białkowym, a o przeznaczeniu białka na cele ENERGETYCZNE, co jest wysoce nieefektywne w chowie zwierząt i na co żaden rozsądny chłop sobie nie pozwoli, bo szybko splajtuje.  Confused
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1338 : 2013-02-17, 14:29:14 »

czy czynnika ograniczajacego
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1339 : 2013-02-17, 14:37:28 »

W fizjologii i biochemii prawo minimum przyjmuje brzmienie: będziesz żarł aż ci brzuch pęknie, aby dostarczyć minimalną niezbędną do życia ilość składnika limitującego.  Wink
To lepiej se Plusssza łyknąć, niż aż tak się męczyć ze swoją nieudolnością.  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72 ... 276 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.073 sekund z 20 zapytaniami.