Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2348634 razy)
|
Gavroche
|
Gramy na kg itp, traktuję jako ciekawostkę Jestem głodny,mam ochote na... jem B+T+mało lub wcale Ww Tak musiałem zrobić, bo te skubane kettle wysysają energię jak wampiry. Niedużo bo niedużo, ale dorzuciłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Przy jakiej proporcji między GSO? Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej. 0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
W jaki sposób upośledzić? Co może być konsekwencją?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Napady głodu, przymulenie fizyczne i niezadowolenie są pierwszymi objawami... Napady głodu są bardziej wyraziste na diecie wysokowęglowodanowej, niż wysokobiałkowej, ale nie dają przymulenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Napady głodu, przymulenie fizyczne i niezadowolenie są pierwszymi objawami... Większość Polaków musi mieć nadmiar białka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, większości Polaków gwałtownie spada poziom glukagonu, a rośnie insuliny, ponieważ notorycznie się przeżerają i żrą przy pierwszych objawach niedojedzenia, odkładając węglowodany w formie tłuszczu podskórnego, bo sobie uruchomili żarciem ten syndrom metaboliczny. Tylko alkohol może poprawić ten stan, dlatego dla ratowania zdrowia chętnie popijają, ale jak idą do lekarza, to zaraz się okazuje, że śmiertelnie chorzy są i muszą statyny albo metforminę brać do końca życia. Parę lat i do piachu, a średnia długość życia ponoć si wydłuża! Bardzo duży postęp medycyny jest w dziedzinie mnożenia "chorych" i to przewlekle!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
Tylko alkohol może poprawić ten stan, dlatego dla ratowania zdrowia chętnie popijają,
dlaczego tylko alkohol ? Znaczy sie organizm preferuje takie zrodlo do przetwarzania na energie zamiast wegli, nie mowiac juz o bialkach? A moze chodzi o cos zupelnie innego ???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wątroba jest zajęta głównie utylizacją aldehydu octowego, więc inne prace odkłada na później. Jeśli piją bez zagrychy, to powstały z etanolu acetylo-CoA wchodzi na cykl Crebsa, a białka endogenne są źródłem szczawiooctanu, co daje wychudzenie alkoholowe, a jak z zagrychą, to etanol przerabiany jest na tłuszcz dając otłuszczenie korytkowe, bo szczawiooctan jest pochodzenia węglowodanowego, a acetylo-CoA tłuszczowego. Czyli alkohol bez zagrychy jest doskonałą metodą odchudzania (wyniszczenia organizmu), a z zagrychą korytkową - doskonale się tyje. Na diecie wysokowęglowodanowej i wysokotłuszczowej organizm zaś dobrze radzi sobie z alkoholem pod warunkiem, że wilcza się go do bilansu energetycznego. Należy przyjąć, że 1g alkoholu na pierwszej diecie to około 1,5g węglowodanów i około 0,9g tłuszczu na drugiej, bo kcal nie są sobie równe! Ciekawostka: wojsko dzięki mądrości kapłanów zaś było karmione chudym mięsem pieczonym, wołowym i winem. Taka dieta daje najwyższą sprawność fizyczną i agresję, ale tylko po odkacowaniu (poście). Źle zaś wpływa na długość życia i sprawność intelektualną. Ale ani jedno, ani drugie nie było potrzebne, do sprawnego zarządzania Państwem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej. 0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm.
Mój Poseł właśnie tak to by ujął!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
Przy jakiej proporcji między GSO? Mogę powiedzieć przy jakiej, ale nie chcę zabierać rozrywki umysłowej. 0,8g wystarcza w zupełności pod pewnymi warunkami, przekraczanie zaś 1g białka może upośledzić metabolizm. no wlasnie adminie, "niektorzy" mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje. Ale pominmy opinie niektorych niedouczonych. Chodzi mi konkretnie o zapotrzebowanie na bialko osob intensywnie uprawiajacych sporty silowe. Bo jednak wychodzi z bilansu azotowego ze przy 1g/mc moze byc krucho. Mowisz ze GSO w tym aspekcie jest kluczowe. Pytanie: czy przy proporcjach wagowo B/T 1/3 (czyli ŻO), przecietny mezczyzna jest w stanie zbudawac mase miesniowa ponad "przekleta" wage genetyczna ? Bo wtedy rzeczywiscie regulujac apetytem moze wyjsc tego bialka 1g/mc. PS. pominmy tez aspekt ideologiczny, pt. "czlowiekowi potrzebny jest sprawny/duzy mozg, a nie miesnie"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Mozna to o alkoholu szefie siekierka ciach-ciach i do "odpowiedzi", coby potem czlowiek nie zastanawial sie gdzie to bylo o tym piciu Tak samo te o adipocytach i apoptozie jezeli mozna
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
"niektorzy" mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje. Jak się tłuszczu boją albo zapijają się rafinatami olejowymi, to zapotrzebowanie na białko rośnie, ale wyjaśnianie kolejny raz jest dla mnie strasznie nudne... Skądś muszą brać kcal, jeśli nie z węglowodanów i jeśli nie z tłuszczu, to mogą się mocznikować wydalając strasznie dużo azotu z moczem, ale efekty takiego postępowania są raczej opłakane na dłuższą metę. I zapamiętać, że z białka łatwo powstaje i tłuszcz, i węglowodany, ale jest to uzależnione od składu aminokwasowego, dlatego LC wysokobiałkowe, nie jest takie LC jak się mniemać niektórym zdaje. Dlatego wyniki badań są często sprzeczne, a zjadacze chleba się podniecają z tego powodu zupełnie niepotrzebnie... I zapamiętać, że z węglowodanów i z tłuszczów łatwo syntetyzują się aminokwasy endogenne, więc limitem podaży białka są aminokwasy egzogenne, na które zapotrzebowanie jest dokładnie określone, choć "niektórym" nieznane! Im jest ich więcej w białku pokarmowym, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na białko wyrażone w g/kg mn/D.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
"niektorzy" mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje. ..., to mogą się mocznikować wydalając strasznie dużo azotu z moczem, czyli dla osoby intensywnie uprawiajacej sporty silowe chcacej zbudowac troche "mięcha" 1g/kg mc bialka jest wystarczajace przy jedynej slusznej GSO ? Przy np. 1,5g/ kg mc będziemy "mocznikowac" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
"niektorzy" mowia ze dietach ogolnie LC zapotrzebowanie na bialko rosnie, a nie maleje. Im jest ich więcej w białku pokarmowym, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na białko wyrażone w g/kg mn/D. Problem kiedy mc a mn odbiegaja od siebie o te - dajmy na to - 10-15kg mięśni. Chociaż z drugiej strony, chyba apteki tutaj nie bedziemy robic
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Właśnie. Do tego Prawo minimum Liebiga w dietetyce to obok Prawa Kwaśniewskiego - "nie mieszać paliw" jest podstawą poprawnego odżywiania i zachowania zdrowia do późnej starości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie białka a witamin i minerałów. Dlatego żółtka, sery żółte,wątroba,twarogi,mięso the best, nie kurczaki itp
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A na dietach wysokobiałkowych, duże ilości wydalanego azotu nie świadczą o ujemnym bilansie białkowym, a o przeznaczeniu białka na cele ENERGETYCZNE, co jest wysoce nieefektywne w chowie zwierząt i na co żaden rozsądny chłop sobie nie pozwoli, bo szybko splajtuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
czy czynnika ograniczajacego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
W fizjologii i biochemii prawo minimum przyjmuje brzmienie: będziesz żarł aż ci brzuch pęknie, aby dostarczyć minimalną niezbędną do życia ilość składnika limitującego. To lepiej se Plusssza łyknąć, niż aż tak się męczyć ze swoją nieudolnością.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|