forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-18, 13:40:31

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669569 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 ... 276 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I  (Przeczytany 2348499 razy)
Dario Ronin
Go

Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #1400 : 2013-02-27, 12:02:10 »

się podłączę Smile

wróciłem z młodszym na siłkę - zamierzam ze 2 - 3 mieś . robić głównie MC , przysiad i żołnierskie 3x5
jaką kolejność ćwiczeń polecacie by nie ucierpiał kręgosłup ?

Ps. niedługo minie rok , a obojczyk nadal "trzeszczy" Sad

Dar
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

« Odpowiedz #1401 : 2013-02-27, 12:31:06 »

Maksymalnie 3 razy w tygodniu, a lepiej 2.
Jeśli musi to być na jednej sesji to:
Siady
Wyciskanie
Martwy
Swobodny zwis na drążku.
Lepiej rozbić jednak na dwa, wtedy jeden trening z siadami na czele, drugi z MC.
chill
Go

Email
« Odpowiedz #1402 : 2013-02-27, 12:36:26 »

Ale musowo przydałyby się dipsy po siadach albo mc na którymś treningu chociaż jak u kolegi @Daria obojczyk daje to nie wiem czy to good idea... Confused
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1403 : 2013-02-27, 12:41:51 »

Ale musowo przydałyby się dipsy po siadach albo mc na którymś treningu chociaż jak u kolegi @Daria obojczyk daje to nie wiem czy to good idea... Confused
He, he, he ...
Dipsy nieodzowne, co?
Po powrocie do treningów martwy ciąg i wyciskanie stojąc to świetny pomysł.
Same te dwa ćwiczenia wystarczą przez 8-12 tygodni, wzmacniają całe ciało i są bajecznie proste.
chill
Go

Email
« Odpowiedz #1404 : 2013-02-27, 12:50:05 »

A kiedyś jak napisałemna DD  że Rippetoe uważa tak na prawdę wycisk stojąc za mocarne ćwiczenie , także te które jest najlepiej miarodajne co do siły to napisałeś znak zapytania Wink
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1405 : 2013-02-27, 13:42:39 »

A kiedyś jak napisałemna DD  że Rippetoe uważa tak na prawdę wycisk stojąc za mocarne ćwiczenie , także te które jest najlepiej miarodajne co do siły to napisałeś znak zapytania Wink
Serio?
Może coś nie zczaiłem, bystrością nie grzeszę Very Happy
Mój prywatny dwubój składa się z wyciskania stojąc i martwego ciągu.
To najbardziej męskie ćwiczenie i oddziałujące na całe ciało.
Zgadzam się z panem R  Smile
W twardszych czasach zarówno w podnoszeniu ciężarów, jak i w giriewoj sporcie wyciskanie było w programie zawodów.
A zawodników futbolu amerykańskiego sprawdzano za pomocą clean & press, a nie dziecinnego wyciskania na ławce na ilość powtórzeń, jak obecnie.
Jakiś rodzaj ciągu i wyciskanie, a jeszcze lepiej wyciskanie w pochyleniu i ciało przetrenowane Cool
vigo
Go

Email
« Odpowiedz #1406 : 2013-02-27, 13:55:34 »

jechałem kiedyś trening metodą Rippetoe przez 1-2 miesiące, efekt - totalne przetrenowanie. Jednak ćwiczenia na maxa, szczególnie tak obciążające jak mc, przysiad czy ławka leżąc dwa razy w tyg. to za dużo. Można, ale ewentualnie metodą Pavla czyli CLP, cięzko (100% pon.), lekko (50% śr.), pośrednio (75% pią.).
Darek, jak chcesz jechać mc 2-3 razy w tyg., to tylko jeden raz na maxa, kolejny na sporym luzie. To samo z innymi obciążającymi OUN ćwiczeniami.
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1407 : 2013-02-27, 14:01:25 »

jechałem kiedyś trening metodą Rippetoe przez 1-2 miesiące, efekt - totalne przetrenowanie. Jednak ćwiczenia na maxa, szczególnie tak obciążające jak mc, przysiad czy ławka leżąc dwa razy w tyg. to za dużo. Można, ale ewentualnie metodą Pavla czyli CLP, cięzko (100% pon.), lekko (50% śr.), pośrednio (75% pią.).
Darek, jak chcesz jechać mc 2-3 razy w tyg., to tylko jeden raz na maxa, kolejny na sporym luzie. To samo z innymi obciążającymi OUN ćwiczeniami.
Przetrenowanie to mocno nadużywane słowo.
CLP to nie Pavla tylko Borysa Szejki  Sad
Spokojnie można robić MC i siady nawet wielokrotnie w ciągu tygodnia, tylko z głową.
Sam robiłem i pewno jeszcze będę, MC 5-8 razy w tygodniu.
Oczywiście nie jestem kulturystą  Laughing
vigo
Go

Email
« Odpowiedz #1408 : 2013-02-27, 14:10:55 »

z głową czyli nie na maxa cały czas. Doświadczenia zawodników w trójboju siłowym mówią same za siebie. Tak naprawdę maksymalne ciężary wyciskają tylko na zawodach. Reszta sezonu na pół gwizdka góra 80% CM.
chill
Go

Email
« Odpowiedz #1409 : 2013-02-27, 14:20:30 »

Cytuj z: Gavroche
W twardszych czasach zarówno w podnoszeniu ciężarów, jak i w giriewoj sporcie wyciskanie było w programie zawodów.
A zawodników futbolu amerykańskiego sprawdzano za pomocą clean & press, a nie dziecinnego wyciskania na ławce na ilość powtórzeń, jak obecnie.

No właśnie , a wiesz że to samo gadał DeFranco . Wręcz śmiał się z tych testów sprawnościowych , naboru do NFL , że trzeba wycisnąć ileś tam bodajże 100 czy 100 kilka kg ileś tam razy , kiedy to jest najmniej potrzebne ćwiczenie w całej tej zabawie na boisku. No ale nic takie wymagania i musiał chłopoków z koledży cisnąć żeby ława była niczego sobie  Very Happy Dobrze że stawia na całą ważną resztę w spotęgowanej dawce.

@Vigo ten trening jest ok jeśli masz na myśli SS ale sprintów bym już nie robił przy tym ani biegania , ani roweru do pracy - Rippetoe gada że to już nie jego trening . A i jadła trzeb ana tym niestety od groma .

Może spróbuj Texas Method tam są maxy raz na tydzien bodajże na koniec w piątek.

A dla mnie najlepeij było 2 x tydzień , z tym że teraz sprintów bym już tak nie cisnął , tylko czasem potruchtał po lesie albo nawet spacerował .  A z obciążeniem (kamizelka) to tak zamiast treningu ze sztangą . I przeplatał te cykle tymi z kettlami . Taki mam plan na bliższą przyszłość  Laughing
chill
Go

Email
« Odpowiedz #1410 : 2013-02-27, 14:29:33 »

Autorowi tematu jeszcze chciałem pogratulować profesjonalnego podejścia do tematu . Czytam to nawet w wersji papierowej na razie mam w kolekcji 1. część  Laughing

@ Gavro co do tych 2-3 g B w celu budownaia siły :

Powiem tak , u mnie jeśli chodzi o tego typu treningi , największy przyrost siły i czystej masy mięśniowej . Przy tym było sporo tłuszczu i pod 100g ww. Plus do tego kozieradka i pokrzywa i szło jak na jakimś sterydzie ....Smile

Żona jak pogłaskała po plecach na randce to było tylko - WOW!  Very Happy haha

Ale na dłuższą metę to u mnie nie ma szans , ja muszę mieć nizej B przez problemy ze skórą no i  co by się nie zestarzeć tak szybko jak Pudzian  Laughing

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1411 : 2013-02-27, 14:29:43 »

z głową czyli nie na maxa cały czas. Doświadczenia zawodników w trójboju siłowym mówią same za siebie. Tak naprawdę maksymalne ciężary wyciskają tylko na zawodach. Reszta sezonu na pół gwizdka góra 80% CM.
W naszych stronach, mówię o Europie, mamy bogate i pozytywne doświadczenia z progresją liniową.
Do niedawna, za oceanem, uważano ją za "przestarzałą".
Teraz już się niektórzy wycofują  Laughing
W przypadku trójboju startuje się na ogół z 3x3 na 65 %.
W podnoszeniu ciężarów 6x2 z 70 %.
Całość trwa 12-16 tygodni, kończy się sprawdzianem.
Potem proces zaczyna się od nowa z lekko zawyżonymi %.
Proste.Skuteczne.Genialne.
Jak proporcja  Very Happy
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1412 : 2013-02-27, 14:49:54 »

Autorowi tematu jeszcze chciałem pogratulować profesjonalnego podejścia do tematu . Czytam to nawet w wersji papierowej na razie mam w kolekcji 1. część  Laughing

@ Gavro co do tych 2-3 g B w celu budownaia siły :

Powiem tak , u mnie jeśli chodzi o tego typu treningi , największy przyrost siły i czystej masy mięśniowej . Przy tym było sporo tłuszczu i pod 100g ww. Plus do tego kozieradka i pokrzywa i szło jak na jakimś sterydzie ....Smile

Żona jak pogłaskała po plecach na randce to było tylko - WOW!  Very Happy haha

Ale na dłuższą metę to u mnie nie ma szans , ja muszę mieć nizej B przez problemy ze skórą no i  co by się nie zestarzeć tak szybko jak Pudzian  Laughing

Mariusz dobrą robotę odwalił, ciekawe tylko czy jest tam choć odrobina prawdy  Laughing
3 g B/ na kilo to pewno też okresowo i niecodziennie u mnie było, nie wiem jadłem po prostu.
Na pewno po kilku tygodniach cyklu jak już się ciężej robiło, to czułem wielki głód mięsa.
Mi właśnie nic nie rosło, wręcz spadałem z wagi 1-2 kilo w końcówce.
Ale ja unikam hipertrofii jak mogę Very Happy
Texas Method to ta, gdzie w środę robi się jakiś minimał, 1 seria MC, tak?
Dario Ronin
Go

Email
« Odpowiedz #1413 : 2013-02-27, 15:06:31 »

niestety , dipsy robię z trudem - ze 3 "połówki" dam radę , ale próbuję Very Happy

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1414 : 2013-02-27, 15:08:43 »

niestety , dipsy robię z trudem - ze 3 "połówki" dam radę , ale próbuję Very Happy

Ale to przez obojczyk?
Trzeszczy tylko czy boli?
Kiedy bardziej, kiedy mniej?
Dario Ronin
Go

Email
« Odpowiedz #1415 : 2013-02-27, 15:47:51 »

Ale to przez obojczyk?
Trzeszczy tylko czy boli?
Kiedy bardziej, kiedy mniej?
mam zgrubienie blisko stawu barkowego , boli nawet jak leżę na tym boku ;
jak ćwiczę czuję "dyskomfort" , lekki ból mięśni raczej , przyczepów więc odpuszczam maxy , ale ćwiczę
nie ma że boli - ból uszlachetnia Very Happy

chill
Go

Email
« Odpowiedz #1416 : 2013-02-27, 17:23:20 »

Cytuj z: Gavroche
Texas Method to ta, gdzie w środę robi się jakiś minimał, 1 seria MC, tak?

Monday
High Volume and Moderate Intensity
ie. 5 work sets of 5 across
Assistance work

Wednesday
Low Volume and Low Intensity
ie. 2 or 3 lighter sets of 5 @ ≈80% of 5RM
or 2 or 3 heavy sets, 3-5 reps of an accessory exercise (standing press, front squat, etc.)
Light assistance work

Friday
Low Volume and High Intensity
ie. Maxes or new PR's with heavy singles, doubles, triples, or 1 max set of 5. Sets ramped or across.
or
Speed Sets of high sets and low reps with short rest (Template 4 has examples for incorporating Speed Sets)
Assistance work

Przykład:

Monday [High Volume/Moderate Intensity]
Squat 5X5
Standing Press 5X5
Bench Press Assistance
Power Clean 5X3 (or Bentover BB Row 3x8)

Wednesday [Low Volume/Low Intensity]
Front Squat 3X3
Back Extensions or GHR 5x10
Chin ups 3x12

Friday [Low Volume/High Intensity]
Squat 1X5
Bench Press 1x5
Press Assistance
Deadlift 1X5

Więcej przykładów tutaj :
http://startingstrength.wikia.com/wiki/The_Texas_Method

Generalnie Ripp poleca to przy maksymalnym wyciśnięciu wszystkiego co się da z Starting Strength. Chociaz jak czytałęm z nim kilka wywiadów to gadał że i można całe życie jechac na SS przy jakich tylko minimalnych zmianach .

Ale ja osobiście wolę 2x/ tydzień . Lepiej się regeneruje . 3x w tygodniu to już dla mnie za dużo... akurat takiego planu.. może bardziej ogólnorozwojowy mógłbym częściej...
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #1417 : 2013-02-27, 17:53:48 »

A myślałeś o sobie, jak o tzw. "hardgainerze"?
Znam parę osób, które urosły w oczach na tym:
http://powerbuilding.pl/plan-treningowy-dla-hardgainerow/
I to na 2-dniowej wersji.
chill
Go

Email
« Odpowiedz #1418 : 2013-02-27, 18:14:04 »

A hardgainer to taki że na wunglu tyje ? Bo ja tak mam niestety... Cały czas mi się wydaje że ja do takich nie należe ....

No ale plan spoko zwłaszcza ten :

Plan treningowy 2 x na tydzień:

Dzień 1:

Pompki na poręczach lub wyciskanie 2-3 serie x 6-8 powtórzeń
    Wyciskanie górny skos lub rozpiętki pod górnym skosem 2 x 10-12
    Wyciskanie stojąc lub wyciskanie na maszynie Hammer Strength 2-3 x 6-8
    Francuskie ‚wyciskanie’ na triceps lub triceps na wyciągu 2-3 x 10-12
    Brzuch z obciążeniem 3 x 10

Dzień 2:

Podciąganie 3 x maks
    Wiosłowanie sztangą 2-3 x 8
    Uginanie na biceps sztangą łamaną lub hantlami 1-2 x 10
    Przysiad 2 x 10
    Martwy ciąg lub Martwy ciąg na prostych nogach 1 x 10

Tylko brzuch bym robił kółko . A przysiad i martwy na jednym treningu i wdodatku pod koniec ?? WTF ? Confused
A i  jaka progresja przy tym ? 1-1,5 % na tydzień ?
MariuszM
Go

Email
« Odpowiedz #1419 : 2013-02-27, 18:38:39 »

Mariusz dobrą robotę odwalił, ciekawe tylko czy jest tam choć odrobina prawdy  Laughing
Teraz rozpoczną się badania z podwójną ślepą próbą na setkach internautów... Wink  Laughing Aby Bruford i jemu podobni nie zanegowali wyników Smile  Twisted Evil

Będę kolekcjonował zdjęcia Wink ,znaczy zbierał dokumentację-ad acta .  Very Happy
Strony: 1 ... 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 ... 276 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 3.282 sekund z 20 zapytaniami.