Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2347160 razy)
|
MariuszM
Go
|
Aktywność biologiczna związków należących do witamin grupy A jest zróżnicowana. Ich uszeregowanie według malejącej aktywności jest następujące: retinol (A1) > retinal > 13-cis-retinol > 3-dehydroretinol (A2) > 9,13-cis-retinol. Witamina A2 wykazuje około 50% aktywności witaminy A1. Obecnie zaleca się wyrażanie aktywności za pomocą tzw. równoważnika retinolu. Przy określaniu ilości retinolu stosuje się następujące przeliczenia:
1 mikrogram równoważnika retinolu = = 1 mikrogram czystej formy retinolu (pochodzenia zwierzęcego) = 6 mikrogram ß-karotenu (pochodzenia roślinnego) = 12 mikrogram innych karotenoidów (pochodzenia roślinnego)
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To Wy tym kettlem , hypertrophy robicie czy muscular endurance ? Ja to tak macham, jak zły jestem
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj popełniłem dwukrotny trening: Rano: Rwanie oburącz 2x20 24 kg Rwanie jednorącz 2x5 48 kg Zarzut oburącz 2x10 48kg Wyciskanie żołnierskie 2x5 48kg A po około 10 godzinach przerwy: Podrzut na pełny siad 2x5 48 kg Wyciskanie boczne 2x5 32 kg Wyciskanie w pochyleniu 2x5 48kg Wyciskanie huśtawkowe 2x10 32 kg Odważniki lekko uzależniają
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Olej rzepakowy lepszy od drogiej wiecznie dziewicy oliwy? Podobnie olej słonecznikowy? Kwaśniewski znowu się nie mydli?! http://tiny.pl/h2brd
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbiggy
Go
|
Olej rzepakowy lepszy od drogiej wiecznie dziewicy oliwy? Podobnie olej słonecznikowy? http://tiny.pl/h2brd siema pierwszy post tutaj, witam wszystkich (czy my się gdzieś nie widzieliśmy?) wracając do oleju - rzepakowy wygrał bo ma mniej kw. nasyconych - czyli ranking zgodny z mainstreamową lipofobią. wg takich kryteriów, olej kokosowy zostałby sklasyfikowany jako czyste zło ... ... co zresztą nie byłoby dalekie od prawdy. niedawno widziałem porównanie olej kokosowy vs. cały orzech olej to tłuszcz i praktycznie 0% czegokolwiek innego, a orzech to bogactwo minerałów, witaminy itd no i mały słoiczek oleju kosztuje (strzelam) 10zł a orzech 1.99 podobnie z olejem słonecznikowym czy rzepakowym czy oliwą - taki oczyszczony olej to puste kalorie odpowiednikiem takiego oleju na HC byłby czysty cukier vs. owoce
|
|
|
|
|
|
|
Blade
Go
|
Olej rzepakowy lepszy od drogiej wiecznie dziewicy oliwy? Podobnie olej słonecznikowy? http://tiny.pl/h2brd siema pierwszy post tutaj, witam wszystkich (czy my się gdzieś nie widzieliśmy?) Siema Zbiggy, Jakże miło, kolejny transfer
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zależy co kogo satysfakcjonuje Kulturyści pewno nie muszą, ale siły czy techniki nie zrobisz zbyt dużej na 4 treningach...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
wywary mięsno kostne O wreszcie ktoś rosół poprawnie nazwał!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
wywary mięsno kostne O wreszcie ktoś rosół poprawnie nazwał! Zaraz Dasna powie, że je się bulion lub rosół, a wywar czy wyciąg wodny to wulgarne i nieapetyczne
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Olej rzepakowy lepszy od drogiej wiecznie dziewicy oliwy? Podobnie olej słonecznikowy? http://tiny.pl/h2brd siema pierwszy post tutaj, witam wszystkich (czy my się gdzieś nie widzieliśmy?) hehe siema, jak widzisz nie bylo to takie trudne
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Zależy co kogo satysfakcjonuje Kulturyści pewno nie muszą, ale siły czy techniki nie zrobisz zbyt dużej na 4 treningach... Właśnie w kawie na śniadanie Pani 106cm ciśnie 125kg jest mięsożerna jak to określiła, trenuje 5 w tygodniu,nie je pieczywa. Zgoda,że większy wysiłek więcej białka potrzebuje,ale potrzebuje również energii. Po co człowiek ma utleniać np leucynę czy inne ketokwasy BCAA ,aby pozyskiwać z nich energię? Jest to mało wydajne. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić 11-19 naście treningów w tyg na siłę czy wytrzymałość. A gdzie miejsce na regenerację. Kontuzja po pół roku raczej murowana. "Szarym" ludzikom przy białkach jw, spokojnie wystarczą takie wartości. Wystarczy również 4-5 treningów tygodniowo,aby budować siłę czy wytrzymałość i 2 dni na regeneracje-tak sobie myślę. W ciągu jednego dnia nie odbywają się chyba dwa treningi siłowe? Jeden np techniczny, a drugi jest siłowy? I dobry instruktor,trener od techniki by się przydał, wtedy spokojnie wystarczy mniej treningów w tyg.(da się zamknąć w 10) Takie sobie subiektywnie myślę
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Olej rzepakowy lepszy od drogiej wiecznie dziewicy oliwy? Podobnie olej słonecznikowy? http://tiny.pl/h2brd siema pierwszy post tutaj, witam wszystkich (czy my się gdzieś nie widzieliśmy?) wracając do oleju - rzepakowy wygrał bo ma mniej kw. nasyconych - czyli ranking zgodny z mainstreamową lipofobią. wg takich kryteriów, olej kokosowy zostałby sklasyfikowany jako czyste zło ... ... co zresztą nie byłoby dalekie od prawdy. niedawno widziałem porównanie olej kokosowy vs. cały orzech olej to tłuszcz i praktycznie 0% czegokolwiek innego, a orzech to bogactwo minerałów, witaminy itd no i mały słoiczek oleju kosztuje (strzelam) 10zł a orzech 1.99 podobnie z olejem słonecznikowym czy rzepakowym czy oliwą - taki oczyszczony olej to puste kalorie odpowiednikiem takiego oleju na HC byłby czysty cukier vs. owoce Każdy dietetyk Ci powie,że oliwa jest The Best Of Wniosek: Dietetycy nie znają składu produktów,które polecają?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Właśnie w kawie na śniadanie Pani 106cm ciśnie 125kg....
Czy 160 cm...? Czy to o jakiś obwód chodzi? Czy "literatka"...?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zależy co kogo satysfakcjonuje Kulturyści pewno nie muszą, ale siły czy techniki nie zrobisz zbyt dużej na 4 treningach... Właśnie w kawie na śniadanie Pani 106cm ciśnie 125kg jest mięsożerna jak to określiła, trenuje 5 w tygodniu,nie je pieczywa. Zgoda,że większy wysiłek więcej białka potrzebuje,ale potrzebuje również energii. Po co człowiek ma utleniać np leucynę czy inne ketokwasy BCAA ,aby pozyskiwać z nich energię? Jest to mało wydajne. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić 11-19 naście treningów w tyg na siłę czy wytrzymałość. A gdzie miejsce na regenerację. Kontuzja po pół roku raczej murowana. "Szarym" ludzikom przy białkach jw, spokojnie wystarczą takie wartości. Wystarczy również 4-5 treningów tygodniowo,aby budować siłę czy wytrzymałość i 2 dni na regeneracje-tak sobie myślę. W ciągu jednego dnia nie odbywają się chyba dwa treningi siłowe? Jeden np techniczny, a drugi jest siłowy? I dobry instruktor,trener od techniki by się przydał, wtedy spokojnie wystarczy mniej treningów w tyg.(da się zamknąć w 10) Takie sobie subiektywnie myślę Dobrzy trenerzy zawsze zalecają więcej. Dwa treningi dziennie to norma w sportach jakościowych... Poczytaj ile trenują zawodnicy, a także jak. Osiem godzin dziennie to wcale nie tak dużo, Ty patrzysz przez pryzmat pakerki i tyle. Jeśli jeden zawodnik trenuje 14 razy w tygodniu, a drugi 7, to ten pierwszy jest dwa razy lepszy, zakładając podobne możliwości fizyczne. A regeneracja to proces całodobowy, dobry trening go nie zakłóca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|