Autor
|
Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I (Przeczytany 2346178 razy)
|
Gavroche
|
Czasem zaglądam, jak mam jakiś trójbojowy okres. Zun silny chłopak
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Pojawiają się tu i ówdzie nieśmiałe głosy, że trening na czczo nie musi być taki zabójczy, jak uważano dotąd. Kupiłem dziś wszystkie te szmatławe pisemka kulturystyczne jakie mi wpadły w ręce i czytam sobie A co, trza być na bieżąco. Otóż: Trening na czczo wydaje się ok, po jakimś tam badaniu, którego uczestnicy mimo, że nic nie jedli przed, nie umarli ani nie zapadli na czarną febrę. Są nawet pozytywy: -"docieranie" układu współczulnego, wskutek czego uwalniane są katecholaminy, pomocne w wykorzystywaniu tłuszczu jako paliwa -zwiększona energia/czujność przez dłuższy czas -zwiększanie wrażliwości insulinowej, co prowadzi do silniejszej reakcji anabolicznej, jak już zjemy posiłek -zwiększenie poziomu AMPK, co posiada szereg działań w kierunku spalania tłuszczu, a nawet rozwoju siły maksymalnej Nadal jednak trzeba łykać BCAA, lub lepiej samą leucynę. Podobno tylko leucyna inicjuje syntezę białek.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Łykać coś to akurat- bez łaski- do śmierci wypada. Ale nie jestem przekonany, czy o BCAA chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
chill
Go
|
Kupiłem dziś wszystkie te szmatławe pisemka kulturystyczne jakie mi wpadły w ręce i czytam sobie Laughing A co, trza być na bieżąco. Składujesz to w chacie póżniej czy starsze idą w kosz ? Chyba już niezła kolekcja się uzbierała ?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kupiłem dziś wszystkie te szmatławe pisemka kulturystyczne jakie mi wpadły w ręce i czytam sobie Laughing A co, trza być na bieżąco. Składujesz to w chacie póżniej czy starsze idą w kosz ? Chyba już niezła kolekcja się uzbierała ? Co parę miesięcy kupuję, więc wiele tego nie ma, 4-5 gazetek... Zanoszę na siłownię, tam chłopaki wiedzą co z tym zrobić
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Czasem zaglądam, jak mam jakiś trójbojowy okres. Zun silny chłopak zun to ten moder od macka i jego rekompozycji? spoko koles, od macka juz zabral manele i sie wyniosl
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Czasem zaglądam, jak mam jakiś trójbojowy okres. Zun silny chłopak zun to ten moder od macka i jego rekompozycji? spoko koles, od macka juz zabral manele i sie wyniosl Ten sam. Lekki i silny. I lubi 5x5
|
|
|
|
|
|
|
zbiggy
Go
|
Nie mam dobrej wymówki dla robienia bicka...
ja mam sun's out, guns outnie za dużo ale jak już wychodzę do szatni to seryjkę curlsów czy dwie można zrobić, nie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie mam dobrej wymówki dla robienia bicka...
ja mam sun's out, guns outnie za dużo ale jak już wychodzę do szatni to seryjkę curlsów czy dwie można zrobić, nie Szukam dalej.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Było o treningu na czczo, teraz o posiłku potreningowym. Niestety nadal trzeba go jeść/pić 5-45 minut po zakończeniu sesji, ale nie musi być w nim węgli! Pogląd, że potrzebujemy węglowodanów po treningu, by zainicjować syntezę białek mięśniowych odchodzi w siną dal. Okazuje się, że do spowodowania wyrzutu insuliny na poziom 15 mU/L wystarczy spożycie serwatki czy kazeiny, lub nawet albumin jaja. Poziom 15-20 mU/L uważa się za wystarczający do powstrzymania rozpadu białek i rozpoczęcia syntezy nowych, a to potrafi zrobić 15-20 g białek serwatkowych. Podobno nawet 10 g leucyny wystarczy. Na redukcji obowiązkowo wyrzucamy węglowodany z 2-3 posiłków po treningu, na masie mogą być, ale większego sensu to nie ma gdy ilość białka jest wystarczająca, a w przypadku siły bezwęglowy posiłek, spożyty później, 45-60 minut po działa najlepiej. Chodzi pewno o wyrzut hormonów, który insulina blokuje.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
co za herezje he he Podobno na chwile obecna, tylko 2 aminokwasy sa niezbedne czlowiekowi,nie 8-10 ale ta nauka pedzi.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
co za herezje he he Podobno na chwile obecna, tylko 2 aminokwasy sa niezbedne czlowiekowi,nie 8-10 ale ta nauka pedzi. Serio? To ciekawe. Wszyscy trąbią w prasie kulturystycznej o potrzebie zjadania dużej ilości białka. Dopatrzono się nawet pozytywnego wpływu białka na syndromy, nadciśnienie, poziom cholesterolu czy nowotwory. Białko, białko. Jeden gość z Holandii zauważył tylko, że to niekoniecznie białko, ale może tłuszcz? W badaniach więcej białka oznacza mniej węglowodanów(a nie tłuszczów)w diecie osób badanych, pojawiła się niejasność: czy to większa ilość białka per se, czy też mniejsze spożycie węglowodanów jest takie skuteczne? Zaraz faceta zje....
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
tak nie moze byc, przemysl suplemenciarski juz preparuje odpowiednie badania!
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
dzisiaj poczulem rano zew i byl return to the kettlebell, swing i podwojny clean&press.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Zyon
|
hehe nie, nie rusza mnie to zupelnie, jakbym sie zdaniem idiotow przejmowal i denerwowal to zle by bylo Wiem, ze trolla sie nie powinno karmic i sam zdechnie ale od zawsze mam jakas przewrotna radoche ze szczypania takich czubko, identyko bylo z yaroshem. To jedna z radosci internetu
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj ławka:
WL 3-5 seri rozgrzewowych i 4x4 Aktywne opuszczanie 110%/2x2 Trzymanie sztangi na czas 115%/20sekund x2 Wyciskanie wąsko 6,4,4,4 Poręcze 6,6,6 Full contact twist 4x4
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ach ten twaróg nie budujący mięśni, za to podobno świetny antykatabolik... Na pewno tylko antykatabolik? BCAAAminokwasy niezbędne – Essential amino acids (g * 16 g N–1) Lys 8,62 +/-0,03 Met + Cysa 2,88 0,36 Cys 0,31 0,08 Thr 3,51 0,06 Ile 3,83 0,08Trp 1 1,35 0,15 Val 6,11 0,21Leu 11,27 0,25His 2,73 0,10 Phe + Tyr 9,61 0,34 Tyr 4,76 0,21 Aminokwasy endogenne – Non-essential amino acids (g * 16 g N–1) Arg 3,67 +/-0,02 Asp 8,04 0,10 Ser 6,27 0,05 Glu 22,36 0,48 "nośnik" azotu Pro 3,43 0,06 Gly 1,62 0,09 Ala 2,75 0,19 "nośnik" azotu Suma – Total AA (g * 16 g N–1) 98,05 +/- 2,19 http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S002604951200087X-gr6.jpg aminokwasy ważna rzecz http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S002604951200087X-gr8.jpg http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002604951200087X
|
|
|
|
|
|
|
|
|