forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-17, 14:24:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669543 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 123 124 125 126 127 [128] 129 130 131 132 133 ... 276 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I  (Przeczytany 2345657 razy)
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2540 : 2013-07-06, 19:41:29 »

Cytuj z: Gavroche
Niedawno skończyłem "Brawn" Stuarta McRoberta, na ile mój angielski pozwolił mi ocenić, "Krzepa" to dobra książka.
Autor był redaktorem czasopisma "Hardgainer" i w zasadzie o tym traktuje książka.
Ogólne przesłanie jest takie, że wszyscy jesteśmy hardgainerami Laughing
Bezdopingowi, niemodyfikowani genetycznie ludzie, z pracą, rodziną i laradorem na karku, muszą trenować i jeść inaczej niż usiłują nam wmówić kolorowe gazetki.
Dobra pozycja namawiająca do zdrowego rozsądku na siłowni, taka normalna.

O fajnie, znac opinie ..ja się zabierałem za to kilka razy ale jakosnie wyszło, chociaż wiem że polecał ktoś na powerbuilding.pl bo zrobił fajne wyniki dzięki niej .. Tam chodziło chyba o rozdzielenie z siadem , czy w ogóle zmniejszenie ilości serii martwego i dodanie szrugów ....
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2541 : 2013-07-06, 19:57:35 »

Gość napisał jeszcze "Beyond Brawn", "Build Muscle Lose Fat Look Great" i jakaś nowa seria o krzepie.
Generalnie ma dobre pomysły, ale to kulturysta jednak Laughing
Wyciskanie w siadzie, ściąganie linki, prostowanie ramion i takie pierdołki obok dedliftu, dipsów i chinsów.
Ale ok, mała objętość, duża intensywność i dobra regeneracja nikomu nie zaszkodziła.
No i to dzięki niemu zacząłem się zastanawiać co ja bym zrobił, gdyby Wszechmocny postawił ultimatum:
Gavro, albo zrobisz w kwartał 10 kilo mięsa, albo ci odpadnie noga Very Happy
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2542 : 2013-07-06, 20:24:17 »

Kurcze to wtopa ... Ja miałem na myśli "Beyond brawn" .. gruba kniga ..
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2543 : 2013-07-07, 14:48:54 »

"Cukierki" w przewodzie pokarmowym Smile
Cytuj
Węglowodany przyjmowane w pożywieniu mają różną budowę, dlatego zróżnicowany jest ich proces trawienia. Wszystkie węglowodany trawione są w różnych odcinkach przewodu pokarmowego do cukrów prostych, ponieważ tylko w takiej formie mogą zostać wchłonięte.

Sacharoza – jest trawiona dopiero w jelicie cienkim, gdzie działa sacharoza. Enzym ten produkowany jest przez ścianę jelita cienkiego.

Laktoza – również rozkładana jest w jelicie cienkim przez laktozę. Aktywność tego enzymu jest największa u osesków i zmniejsza się z wiekiem.

Skrobia – Trawienie skrobi rozpoczyna się w jamie ustne, gdzie działa amylaza ślinowa, będąca składnikiem śliny. Rozbija ona wiązania 1,4-α- glikozydowi powstają różne długie dekstryny. Enzym ten działa jednak stosunkowo krótko. Jego optymalne pH wynosi 6,7 idlatego nie działa już w żołądku, gdzie unieczynniany jest przez niskie pH ( 1,5 – 2,0 ).

     Dekstryny trawione są dopiero w dwunastnicy. Wraz sokiem trzustkowym dostaje się amylaza trzustkowa. Enzym ten kontynuuje działanie amylazy ślinowej, rozbijając wiązania 1,4 –α- glikozydowe. Amylaza trzustkowa działa jednak dłużej, w wyniku czego z dekstryn powstają maltoza i izomaltoza. Obydwa trawione są w jelicie cienkim, którego ściana maltazę i izomaltazę. Enzymy te rozbijają wiązania glikozydowi w maltozie i izomaltozie, uwalniając glukozę. W podobny sposób jak skrobia trawieniu ulega glikogen.
http://docs5.chomikuj.pl/103314561,PL,0,0,TRAWIENIE-I-WCHŁANIANIE-WĘGLOWODANÓW.doc



[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2544 : 2013-07-07, 16:49:15 »

fajowe...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72197


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2545 : 2013-07-07, 17:14:03 »

Ładne kolory... Cool
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2546 : 2013-07-07, 17:23:42 »

A przy przejściu przez ścianę jelita, to błędu nie ma?
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25642

pindżar ryskow wyszy


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2547 : 2013-07-07, 19:29:45 »

no i kluczowe pytanie - co jest kiedy mamy nieszczelne jelita? wtedy te weglowodany tylko z mikstura trzeba jesc?
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2548 : 2013-07-08, 12:31:32 »

Zawsze staram się dobrze dogadywać ze swoim organizmem.
Mamy coś na kształt "gentelmen's agreement", polegającej na tym, że ja go słucham, a on mi nie robi psikusów Very Happy
Od jakiegoś czasu dostaję sygnały, że potrzeba więcej białka, muszę się więc słuchać.
Do tej pory utrzymywałem poziom 80-90 g na dobę, ale to okazuje się zbyt mało.
Dorzuciłem twaróg i mięśnie, bo jest wyraźna ochota w tym kierunku i teraz mam 120-130 g na dobę w proporcji 1:4:0,5.
Niestety lub stety siłówka(7-8 godzin tygodniowo, tonaż pojedynczej sesji 20-30, co oznacza, że przerzucam tygodniowo ponad 150 ton) podkręca u mnie apetyt na białko, pewno się szybko dziadzieje przez to Laughing
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2549 : 2013-07-08, 12:51:20 »

Cytuj z: Gavroche
Od jakiegoś czasu dostaję sygnały, że potrzeba więcej białka, muszę się więc słuchać.
Do tej pory utrzymywałem poziom 80-90 g na dobę, ale to okazuje się zbyt mało.
Dorzuciłem twaróg i mięśnie, bo jest wyraźna ochota w tym kierunku i teraz mam 120-130 g na dobę w proporcji 1:4:0,5.
A u mnie przy intensywnym tygodniu podobnie . 50-70 B to tak średnio u mnie chyba że przy samym bieganiu albo off day - wtedy 50styka spokojnieee....

Ale zwłaszcza po dniu z martwym .. nie ma zmiłuj 1,2 g na kg muszę zjesc u mnie to będzie koło 80-90 ale nie więcej , bo wtedy za bardzoswędzi skóra - od razu o dziwo na następny dzień . Jakoś potrafię teraz ustalic B względem ruchu co do 10g  Laughing
Apropos twarogu- wspaniale po cięzkim treningu na następne 24h .... taki supelek Wink

Cytuj z: Gavroche
Niestety lub stety siłówka(7-8 godzin tygodniowo, tonaż pojedynczej sesji 20-30, co oznacza, że przerzucam tygodniowo ponad 150 ton) podkręca u mnie apetyt na białko, pewno się szybko dziadzieje przez to Laughing

 Laughing dobrze jest gorzej jakbyś wciągał jak Gudrii kiedyś chyba ze 200-300  Shocked ... z drugiej strony nie ma co przesadzac - cos za coś a do tego przecież nie chcemy byc jak ci zniewieściali "tęczowi"  Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2550 : 2013-07-08, 13:04:11 »

Jadłem okresowo i 300, ale to mięso i twaróg było.
Dzięki zwiększeniu jakości, można faktycznie zmiejszyć ilość  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2551 : 2013-07-08, 18:07:50 »

A przy przejściu przez ścianę jelita, to błędu nie ma?
Może i jest,ale to szczegół, "mało" istotny. Wink  Za to obrazki jakie fajne som...  Laughing  Very Happy
Tera tuść Wink


[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2552 : 2013-07-09, 07:56:25 »

Jak to u wujka Charlesa, ale to o różnicy we włóknach...
http://sfd.pl/Hipertrofia_Funkcjonalna_Dla_Sportowców-t943183.html
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2553 : 2013-07-09, 07:59:19 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2554 : 2013-07-09, 08:01:52 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41592


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2555 : 2013-07-09, 08:12:33 »

Cyt:
"W badaniu opublikowanym w szanowanej publikacji Sports Medicine z 2004 roku, Dr. Andrew Fry zbadał typy włókien mięśniowych sztangistów, trójboistów i kulturystów. Fry i jego koledzy odkryli, że kulturyści posiadali największy procent włókien Typu I i najmniejszy włókien Typu II. Sztangiści natomiast, posiadali  największy odsetek włókien Typu II i najmniejszy Typu I. Trójboiści znaleźli się pośrodku: Mieli więcej włókien Typu II niż kulturyści jednak mniej niż sztangiści i więcej włókien Typu I niż sztangiści, ale nie tyle co kulturyści. Dla sportowca trenowanie jak trójboista byłoby lepsze niż jak kulturysta, a trenowanie jak sztangista byłoby lepsze niż trening jak trójboista.
Jedną z głównych koncepcji jakiej nauczam jest zamiast korzystać z procentów lepiej jest „pozwolić powtórzeniom określić ciężar”. Kierując się tą perspektywą używam następujących ogólnych przedziałów w hipertrofii włókien w jednej serii: 1-5 powtórzeń, Typ IIb; 6-12, Typ IIa; 12 = Typ I. Podstawową różnicą pomiędzy włóknami IIa i IIb jest taka, że IIb wyprodukuje znacznie większą siłę, natomiast IIa posiada większą wytrzymałość".
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2556 : 2013-07-09, 09:00:54 »

To to chyba 6-12 dla ogólnego rozwoju lepiej ,a periodycznie 1-5 coby nie byc słabym ...  12 brojlerowe mi odpadają , ale ...
jak ktoś ma jakies dysproporcje w rozwoju wielkości muskulatury tonie warto coś tam gdzieś tam więcej  Laughing  ?

Ale 6-12to trójboiści ?

Ciekawe żeja fajnie się nabiłem na 1-3 - w sensie że i dobrze wyglądałem i siła sie dobrze budowała ... Confused
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2557 : 2013-07-09, 09:02:01 »

Kurcze trzeba się spotkac i przy ognisku rozważyc Wink
Zapisane
chill
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2558 : 2013-07-09, 09:10:09 »

Kurcze oni tam na functional hypertrophy sekundy odpoczywają ...
Fajowo się zapowiada taka tyrka Smile ...

Chinsy zamiast pull-upsów ...? .... jeszcze szeroki chwyt ...hmm

może poeksperymentuje teraz z przerwami bo jamiędzy superseriami dipsów i drążka robię 4-5min
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #2559 : 2013-07-09, 09:11:46 »

Kurcze trzeba się spotkac i przy ognisku rozważyc Wink

hehe, można by jakiś zlot zrobić, może jesienią? mam dużego grilla jakby co Wink w międzyczasie możemy porzucać żelastwem na ogrodzie Wink
Zapisane
Strony: 1 ... 123 124 125 126 127 [128] 129 130 131 132 133 ... 276 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.048 sekund z 20 zapytaniami.