forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 13:01:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669716 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 197 198 199 200 201 [202] 203 204 205 206 207 ... 276 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I  (Przeczytany 2356083 razy)
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4020 : 2014-03-30, 16:12:15 »

Tak pieszczotliwie. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4021 : 2014-04-01, 14:28:14 »

Cytuj
Wiele mówi się i pisze o zapewnieniu członkom kadry olimpijskiej należytych warunków do startu w Seulu. Poniżej publikujemy refleksję doktor ANNY WASILEWSKIEJ z warszawskiego Instytutu Sportu dotyczące sposobu żywienia kadry narodowej ciężarowców w czasie zgrupowania w Zakopanem. Sądzimy, że zawarte w materiale dane dadzą asumpt do jeszcze ściślejszego kontaktu nauki ze sportem. Tu bowiem tkwią nadal największe rezerwy...
Cytuj
Dopuszczalny jest w całodziennej racji pokarmowej wyższy wskaźnik procentowego udziału energii pochodzącej z białka ogólem. Wskaźnik ten w granicach do 20% uznawany jest jeszcze za fizjologiczny, tzn.nie doprowadzający w organizmie zawodnika do rozrzutnej gospodarki azotem białkowym. Podaż białka zawodnikom kategorii wagowych wyższych powinna być uzupełniona albo metodą indywidualnych wzmocnień białkiem naturalnym(czyli z diety), lub też ogólnie dostępnym obecnie preparatem"Vitamaxima"(producent:Przedsiuębiorstwo Zagraniczne"Atlas" z siedzibą w Warszawie przy ul.Etiudy Rewolucyjnej nr48)
Cytuj
Badania Bergstroma i wsp.(1970) przy zastosowaniu biopsji(tzn.pobranie próbki mięsni specjalną igłą, a nasępnie wykonanie odpowiednich analiz)wykazały, że w 100g tkanki mięśniowej zawodnika będącego na diecie normalnej(czyli białko, tłuszcz, węglowodany pokrywają wartość kaloryczną pożywienia wg.wkaźnika fizjologicznego) zawierało 1,75g glikogenu, a czas pracy badanych wynosił 126 minut. Dieta tłuszczowa powodowała obniżenie zawartości glikogenu w mięsniach do 0,63g/100g tkanki, a czas pracy efektywnej skrócił się do 59 minut. Dieta zaś bogata w węglowodany, powodowała wzrost zawartości glikogenu do 3,3g/100g tkanki, a badani zawodnicy mogli intensywnie trenować aż 189 minut. WINNO TO PRZEKONAĆ TRENERÓW, LEKARZY, KIEROWNIKÓW DZIAŁÓW ŻYWIENIA W OŚRODKACH SPORTOWYCH, ŻE TENDENCJE ANTYWĘGLOWODANOWE W ŻYWIENIU SPORTOWCÓW SĄ Z GRUNTU BŁĘDNE!
http://www.sfd.pl/_CHLEB_CI%C4%98%C5%BBAROWY_-t32298.html
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4022 : 2014-04-01, 16:21:37 »

Tak pieszczotliwie. Wink
Pupsik to ładnie Very Happy

Chcecie dołączyć do stadka Pupsików? Sad  Może Pani Dasna nie zamknęła jeszcze listy podopiecznych. Confused


Ad acta Wink
Mecz dobry,wpuściłem tylko 8 bramek,ale wygraliśmy Very Happy
Martwociągi zmieniają koordynację ruchową nawet na bramce .... Laughing
https://www.youtube.com/watch?v=JyQrBtogXto
.. bramkarza mieliśmy częściej w krzakach-

Pupsik, aż tak? Shocked Wink

Oczywiście, że "aż tak"! Ja nie jestem zapominalski,... . Wink Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4023 : 2014-04-01, 17:34:21 »

Cytuj
Wiele mówi się i pisze o zapewnieniu członkom kadry olimpijskiej należytych warunków do startu w Seulu. Poniżej publikujemy refleksję doktor ANNY WASILEWSKIEJ z warszawskiego Instytutu Sportu dotyczące sposobu żywienia kadry narodowej ciężarowców w czasie zgrupowania w Zakopanem. Sądzimy, że zawarte w materiale dane dadzą asumpt do jeszcze ściślejszego kontaktu nauki ze sportem. Tu bowiem tkwią nadal największe rezerwy...
Cytuj
Dopuszczalny jest w całodziennej racji pokarmowej wyższy wskaźnik procentowego udziału energii pochodzącej z białka ogólem. Wskaźnik ten w granicach do 20% uznawany jest jeszcze za fizjologiczny, tzn.nie doprowadzający w organizmie zawodnika do rozrzutnej gospodarki azotem białkowym. Podaż białka zawodnikom kategorii wagowych wyższych powinna być uzupełniona albo metodą indywidualnych wzmocnień białkiem naturalnym(czyli z diety), lub też ogólnie dostępnym obecnie preparatem"Vitamaxima"(producent:Przedsiuębiorstwo Zagraniczne"Atlas" z siedzibą w Warszawie przy ul.Etiudy Rewolucyjnej nr48)
Cytuj
Badania Bergstroma i wsp.(1970) przy zastosowaniu biopsji(tzn.pobranie próbki mięsni specjalną igłą, a nasępnie wykonanie odpowiednich analiz)wykazały, że w 100g tkanki mięśniowej zawodnika będącego na diecie normalnej(czyli białko, tłuszcz, węglowodany pokrywają wartość kaloryczną pożywienia wg.wkaźnika fizjologicznego) zawierało 1,75g glikogenu, a czas pracy badanych wynosił 126 minut. Dieta tłuszczowa powodowała obniżenie zawartości glikogenu w mięsniach do 0,63g/100g tkanki, a czas pracy efektywnej skrócił się do 59 minut. Dieta zaś bogata w węglowodany, powodowała wzrost zawartości glikogenu do 3,3g/100g tkanki, a badani zawodnicy mogli intensywnie trenować aż 189 minut. WINNO TO PRZEKONAĆ TRENERÓW, LEKARZY, KIEROWNIKÓW DZIAŁÓW ŻYWIENIA W OŚRODKACH SPORTOWYCH, ŻE TENDENCJE ANTYWĘGLOWODANOWE W ŻYWIENIU SPORTOWCÓW SĄ Z GRUNTU BŁĘDNE!
http://www.sfd.pl/_CHLEB_CI%C4%98%C5%BBAROWY_-t32298.html
Hmmm.....no wiec zatem?
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4024 : 2014-04-01, 17:58:57 »

Cytuj
Wiele mówi się i pisze o zapewnieniu członkom kadry olimpijskiej należytych warunków do startu w Seulu. Poniżej publikujemy refleksję doktor ANNY WASILEWSKIEJ z warszawskiego Instytutu Sportu dotyczące sposobu żywienia kadry narodowej ciężarowców w czasie zgrupowania w Zakopanem. Sądzimy, że zawarte w materiale dane dadzą asumpt do jeszcze ściślejszego kontaktu nauki ze sportem. Tu bowiem tkwią nadal największe rezerwy...
Cytuj
Dopuszczalny jest w całodziennej racji pokarmowej wyższy wskaźnik procentowego udziału energii pochodzącej z białka ogólem. Wskaźnik ten w granicach do 20% uznawany jest jeszcze za fizjologiczny, tzn.nie doprowadzający w organizmie zawodnika do rozrzutnej gospodarki azotem białkowym. Podaż białka zawodnikom kategorii wagowych wyższych powinna być uzupełniona albo metodą indywidualnych wzmocnień białkiem naturalnym(czyli z diety), lub też ogólnie dostępnym obecnie preparatem"Vitamaxima"(producent:Przedsiuębiorstwo Zagraniczne"Atlas" z siedzibą w Warszawie przy ul.Etiudy Rewolucyjnej nr48)
Cytuj
Badania Bergstroma i wsp.(1970) przy zastosowaniu biopsji(tzn.pobranie próbki mięsni specjalną igłą, a nasępnie wykonanie odpowiednich analiz)wykazały, że w 100g tkanki mięśniowej zawodnika będącego na diecie normalnej(czyli białko, tłuszcz, węglowodany pokrywają wartość kaloryczną pożywienia wg.wkaźnika fizjologicznego) zawierało 1,75g glikogenu, a czas pracy badanych wynosił 126 minut. Dieta tłuszczowa powodowała obniżenie zawartości glikogenu w mięsniach do 0,63g/100g tkanki, a czas pracy efektywnej skrócił się do 59 minut. Dieta zaś bogata w węglowodany, powodowała wzrost zawartości glikogenu do 3,3g/100g tkanki, a badani zawodnicy mogli intensywnie trenować aż 189 minut. WINNO TO PRZEKONAĆ TRENERÓW, LEKARZY, KIEROWNIKÓW DZIAŁÓW ŻYWIENIA W OŚRODKACH SPORTOWYCH, ŻE TENDENCJE ANTYWĘGLOWODANOWE W ŻYWIENIU SPORTOWCÓW SĄ Z GRUNTU BŁĘDNE!
http://www.sfd.pl/_CHLEB_CI%C4%98%C5%BBAROWY_-t32298.html
Hmmm.....no wiec zatem?
Jak zwykle:
Jeśli się uważa, że dźwiga się glikogenem, to trza ładować 800-1000 g Ww dziennie, a nie jakieś "zrównoważone diety".
A jeśli się chce sprawdzić jak się dźwiga na niskim glikogenie, to nie trzeba się śmiać z "okresu przebudowy".
http://www.wse.oit.pl/20/materialy.doc
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,391784,dieta-wysokotluszczowa-nie-musi-grozic-otyloscia.html
http://www.dietdoctor.com/four-weeks-of-strict-lchf-and-ketone-monitoring
https://www.dietdoctor.com/couch-potato-powerlifter-2-years-lchf
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4025 : 2014-04-01, 18:12:52 »

Tu jeszcze:
Cytuj
Najkorzystniejszy jest w diecie następujący procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych: 12-16%kcal winno pochodzić z białka, 25-31%kcal z tłuszczu, a 53-63% z węglowodanów w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej i okresu treningowego(Kozłowski i wsp. 1976).
Zwróćcie uwagę na białko, dalej piszą, że wyjątkowo może być do 20%.
Dobre.
Gdyby zmniejszyć tłuszcz do 10%, na korzyść węgli, lub zwiększyć go do min. 75% i dać czas na adaptację, wyniki były jeszcze lepsze Very Happy
Choć tutaj miarą wyników był czas pracy, a to ma zastosowanie głównie w wytrzymałoścówce Laughing
Zapisane
Blade
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4026 : 2014-04-01, 19:31:31 »

Tu jeszcze:
Cytuj
Najkorzystniejszy jest w diecie następujący procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych: 12-16%kcal winno pochodzić z białka, 25-31%kcal z tłuszczu, a 53-63% z węglowodanów w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej i okresu treningowego(Kozłowski i wsp. 1976).
Zwróćcie uwagę na białko, dalej piszą, że wyjątkowo może być do 20%.
Dobre.
Gdyby zmniejszyć tłuszcz do 10%, na korzyść węgli, lub zwiększyć go do min. 75% i dać czas na adaptację, wyniki były jeszcze lepsze Very Happy
Choć tutaj miarą wyników był czas pracy, a to ma zastosowanie głównie w wytrzymałoścówce Laughing
I tu właśnie adaptacja ma kluczowe znaczenie na mój gust. Wyciąganie wniosków "krótkoterminowych" siła rzeczy jest niemiarodajne. Zdziwienie budzę u moich znajomych, którzy widzą moje treningi na endomondo, jak ja daje radę tyle działać bez węgli Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4027 : 2014-04-01, 19:36:10 »

Tu jeszcze:
Cytuj
Najkorzystniejszy jest w diecie następujący procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych: 12-16%kcal winno pochodzić z białka, 25-31%kcal z tłuszczu, a 53-63% z węglowodanów w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej i okresu treningowego(Kozłowski i wsp. 1976).
Zwróćcie uwagę na białko, dalej piszą, że wyjątkowo może być do 20%.
Dobre.
Gdyby zmniejszyć tłuszcz do 10%, na korzyść węgli, lub zwiększyć go do min. 75% i dać czas na adaptację, wyniki były jeszcze lepsze Very Happy
Choć tutaj miarą wyników był czas pracy, a to ma zastosowanie głównie w wytrzymałoścówce Laughing
I tu właśnie adaptacja ma kluczowe znaczenie na mój gust. Wyciąganie wniosków "krótkoterminowych" siła rzeczy jest niemiarodajne. Zdziwienie budzę u moich znajomych, którzy widzą moje treningi na endomondo, jak ja daje radę tyle działać bez węgli Wink
Ale tylko u karmionych korytkowo i Ww.
Bo tacy Czukcze nie muszą, a zasuwają jak małe samochodziki Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4028 : 2014-04-01, 19:56:44 »

Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4029 : 2014-04-01, 22:25:18 »

a propo adaptacji w kontekście tekstu, który przytoczył Gavroche - o tym pisze też dr. Greg Ellis w wywiadzie sprzed 4-5 lat:

"Większość eksperymentów dotyczących glikogenu przeprowadzono w późnych latach 60-tych przez szwedzkich lekarzy medycy sportowej. Karmili "obiekty" tylko proteinami i tłuszczem, co spowodowało po ponad 3 dniach zużycie ich zapasów glikogenu. Potem jedna grupa dostawała mięso i tłuszcz a druga była "ładowana" dużymi ilościami węglowodanów - to potężnie naładowało ich zapasy. 7 dnia zaczęli testy na rowerku. Goście od mięsa i tłuszczu wykonali tylko 50% tego, co przed eksperymentem. Goście na węglowodanach 125%. To doprowadziło do powstania poglądu, że ładowanie glikogenu przynosi korzyści a węglowodany są ważne. Popełnili jednak błąd rozdmuchując te dane i mówiąc, że są one prawdziwe we wszystkich okolicznościach. A nie są.

MM: Jak to?

DE: Eksperyment ten nie dał grupie "tłuszczowej" wystarczającej ilości czasu na zaadoptowanie się do diety. Jeśli nie jadasz dużo tłuszczu, twój organizm "usuwa" enzymy, które go przetwarzają. Goście od eksperymentu nie mieli tych enzymów, więc nie spalali tłuszczu efektywnie. Potrzeba od 4 do 20 tygodni by enzymy te zaczęły pracować pełną parą. Gdy tak się stanie, zaczynasz być energetyczną elektrownią i możesz zdmuchnąć glikogenowych gości z powierzchni ziemi. Nie będą nawet w stanie konkurować. Niskie poziomy glikogenu - jeśli odżywiasz się węglowodanami - mogą być odczuwalne tylko dla osób, które wykonują długotrwającą aktywność fizyczną. Ciężko trenujący kulturyści czy trenerzy nie są nawet blisko, by zużyć swoje zapasy glikogenu. Ogromna większość energii i tak pochodzi z tłuszczu - dlatego ładowanie glikogenu jest stratą czasu. Ludzie nie chcą się z tym pogodzić. "
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4030 : 2014-04-01, 23:35:48 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4031 : 2014-04-02, 08:51:35 »

Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4032 : 2014-04-02, 08:58:42 »

a propo adaptacji w kontekście tekstu, który przytoczył Gavroche - o tym pisze też dr. Greg Ellis w wywiadzie sprzed 4-5 lat:

"Większość eksperymentów dotyczących glikogenu przeprowadzono w późnych latach 60-tych przez szwedzkich lekarzy medycy sportowej. Karmili "obiekty" tylko proteinami i tłuszczem, co spowodowało po ponad 3 dniach zużycie ich zapasów glikogenu. Potem jedna grupa dostawała mięso i tłuszcz a druga była "ładowana" dużymi ilościami węglowodanów - to potężnie naładowało ich zapasy. 7 dnia zaczęli testy na rowerku. Goście od mięsa i tłuszczu wykonali tylko 50% tego, co przed eksperymentem. Goście na węglowodanach 125%. To doprowadziło do powstania poglądu, że ładowanie glikogenu przynosi korzyści a węglowodany są ważne. Popełnili jednak błąd rozdmuchując te dane i mówiąc, że są one prawdziwe we wszystkich okolicznościach. A nie są.

MM: Jak to?

DE: Eksperyment ten nie dał grupie "tłuszczowej" wystarczającej ilości czasu na zaadoptowanie się do diety. Jeśli nie jadasz dużo tłuszczu, twój organizm "usuwa" enzymy, które go przetwarzają. Goście od eksperymentu nie mieli tych enzymów, więc nie spalali tłuszczu efektywnie. Potrzeba od 4 do 20 tygodni by enzymy te zaczęły pracować pełną parą. Gdy tak się stanie, zaczynasz być energetyczną elektrownią i możesz zdmuchnąć glikogenowych gości z powierzchni ziemi. Nie będą nawet w stanie konkurować. Niskie poziomy glikogenu - jeśli odżywiasz się węglowodanami - mogą być odczuwalne tylko dla osób, które wykonują długotrwającą aktywność fizyczną. Ciężko trenujący kulturyści czy trenerzy nie są nawet blisko, by zużyć swoje zapasy glikogenu. Ogromna większość energii i tak pochodzi z tłuszczu - dlatego ładowanie glikogenu jest stratą czasu. Ludzie nie chcą się z tym pogodzić. "
Bardzo dobre, tez gdzies to czytalem.
Zapisane

Work Buy Consume Die
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4033 : 2014-04-02, 09:01:17 »

...osobiście czytałeś? Cool
Zapisane

MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4034 : 2014-04-02, 09:55:49 »

Co słychać u dr. Ellisa, dalej stosuje ZERO Ww? Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4035 : 2014-04-02, 10:19:24 »

Przepis na LCHF, to nie białko na poziomie 30-40%, tłuszcze 50-60% und x%Ww,  wtedy wydolność i submaksymalne wysiłki cierpią
Dieta odchudzająca http://www.researchgate.net/publication/6407300_Endurance_capacity_and_high-intensity_exercise_performance_responses_to_a_high_fat_diet
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4036 : 2014-04-02, 10:22:15 »

No jacha Very Happy
Temu się tak wszyscy dziwują, że jak to tak, na LCHF i takie wyniki?
Jednak jak wciągałem wysokobiałkowe LC, też nie mogłem narzekać... Confused
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4037 : 2014-04-02, 11:15:00 »

No jacha Very Happy
Temu się tak wszyscy dziwują, że jak to tak, na LCHF i takie wyniki?
Jednak jak wciągałem wysokobiałkowe LC, też nie mogłem narzekać... Confused
Jak sam zauważyłeś Twoja wydolność po wejściu na czajniki była żadna. Very Happy Podobnie będzie z bieganiem,pływaniem, rowerami etc.
Duże uproszczenie
Treningi 5x5 lecą na
1. fosfokreatynie(maksymalne ciężary>100% Vo2max),
2 glikogenie Ww (>85% Vo2max)
3 glikogenie T (IMTG 80-85% Vo2max), http://tiny.pl/qn9c3
wtedy większe ilości B przechodzą 'bez echa' w przeciwieństwie do jw.Takie wysiłki są zbyt krótkie (20-40s),aby odczuć różnicę w stosunku B:Ww. Lepiej, aby szczawiooctan powstawał z pirogronianu, a ten z Ww niż z B. Smile

Choć zależy to jeszcze od zdolności adaptacyjnych, indywidualnych predyspozycji oraz stopnia wytrenowania danej jednostki. Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4038 : 2014-04-02, 11:17:38 »

P.S Ty zjadałeś do 120g Ww. "Oni" w badaniach jadają 60-70g (jest już dobrze), a często dużo, dużo mniej Ww Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Kulturysta optymalny a "złota proporcja" cz. I
« Odpowiedz #4039 : 2014-04-02, 11:42:12 »

P.S Ty zjadałeś do 120g Ww. "Oni" w badaniach jadają 60-70g (jest już dobrze), a często dużo, dużo mniej Ww Smile

Wytrzymałościówka to inna para kaloszy...
Teraz mam cały czas progres, a już jestem na ilości powtórzeń "poza konkursem" Laughing
Tylko piracki hak by się przydał zamiast dłoni Confused
Zapisane
Strony: 1 ... 197 198 199 200 201 [202] 203 204 205 206 207 ... 276 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.053 sekund z 20 zapytaniami.