krystyna48
Go
|
Witam mam na imie Krystyna,kiedys w sklepie podsluchalam rozmowe dwóch kobiet na temat żywienia optymalnego bardzo mnie zaciekawił ów temat.Postanowilam wiec poszperac w internecie i poczytac co nieco o tym modelu zywienia.Jestem wprost zafascynowana cudownymi skutkami tego żywienia.Postanowilam wiec przejsc na to żywienie i bardzo Was prosze o wyrozumialosc w zadawanych przezemnie pyataniach i o pomoc w starcie.Czego oczekuje od tego modelu zywienia no cóz jest troche lat na karku i wagi, strzyka juz tu i tam,energia juz tez nie ta niestety.Wyczytałm tez ze trzeba miec ustalone BTW,ze odpowiada to wzrostowi i wadze (jesli dobrze to zrozumialm) Mój wzrost mniej wiecej 170 a waga ok 103kg mój boże. czy wiec moje btw wynosic bedzie b-70 t-100 w-40.Pozdrawiam.Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
niech mnie madrzejsi poprawia ale przy wzroscie 170 waga nslezna ztabel dla kobiety to 65kg czyli jedzone proporcje to 65g bialka cukry to ok45-50g a tluszcze to 65x2,5 do 65x3,5 . przy poczatkowym odchudzaniu ilosc tluszczow z dolnej granicy 2,5x65. jednakze u mnie ma,z chudl przy x3.5. ale to jest w ktorejs ksiazce napisane dokladnie. pozdrawiam i niech bardziej doswiadczeni przemawiaja.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba najlepiej będzie jak przytoczę słowa samego Doktora: "Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między tymi składnikami. Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie Żywienia Optymalnego Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami jak 1 : 0,5 nie obowiązuje. Może być 1 : 1 lub nawet 1 : 1,5. Od tej zasady mogą być pewne odchylenia zależnie od właściwości psychofizycznych człowieka, warunków środowiskowych i chorób, na jakie człowiek cierpi. I tak np. otyli powinni w pierwszych miesiącach diety zmniejszyć ilość tłuszczu do l-2 gramów na 1 gram białka, gdyż intensywnie spalają własne tłuszcze, jako że dieta optymalna jest najlepszą z możliwych diet odchudzających. " http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80Jeszcze dodam, że od długoletniej stażem Optymalnej ze Szczecina słyszałam, że odchudzanie przynosi słabe efekty jeśli organizm ma sporo do "posprzątania" w organizmie. Najpierw organizm na ogół zajmuje się likwidacją schorzeń a potem zrzucaniem zbędnych kilogramów. Ta Pani zaczęła chudnąc dopiero po 4 latach DO. Teraz jest filigranowa i waga jej przez lata stoi w miejscu...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Reniu wlasnie to mi po glowie chozilo! pamietam jak na poczatku w wyliczonych posilkach ciagle za duzo wegli mi wychozdzilo - oczywiscie przez zle nawyki zywieniowe zly dobor przepisow. teraz najwiecej uwagi musze przykladac do tego by za malo wegli nie znalazlo sie w jedzeniu ... ale chyba jeszcze nie doszlam do perfekcji. bo wlasnie mnie przeziebienie ( lagodna grypa, lub cokolwiek to jest) wzielo wczoraj. ale mam zamiar do poniedzialku byc w formie. w kazdym razie zoltka i watrobka musza zrobic swoje.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
teraz najwiecej uwagi musze przykladac do tego by za malo wegli nie znalazlo sie w jedzeniu ...
Jeśli moją uwagę pochłoną jakieś wydarzenia i przywiążę mniejszą wagę do tego co jem, to też najczęściej objawia się to za małą ilością zjedzonych węglowodanów i dolegliwościami z tym związanymi...
|
|
|
|
|
|
|
krystyna48
Go
|
reniu dziekuje za odpowiedz.Własnie dostałam ksiązke doktora i zaieram sie do lektury.Zycze milego weekendu i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Jeszcze dodam, że od długoletniej stażem Optymalnej ze Szczecina słyszałam(...)
Hmm, ilu Optymalnych jest w Szczecinie? I jak mogę się z nimi skontaktować? Czy oni się spotykają ze sobą?
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Zależy mi bardzo na kontakcie.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Krystyna48 wybacz, ale zofijeczka zamknęła mi ust... dostęp do wypowiedzi. niech mnie madrzejsi poprawia ..... i niech bardziej doswiadczeni przemawiaja.
I jeszcze OT, bo po to jest! Zależy mi bardzo na kontakcie.
Co ja Ci na twój OT mogę napisać? Weź Kobietę nieoptymalną, w stosunkowo dobrym stanie i uformuj ją na Optymalną, a będziesz w... raju. Bo jeśli się sama uformuje, to ... ogon pod siebie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hmm, ilu Optymalnych jest w Szczecinie? I jak mogę się z nimi skontaktować? Czy oni się spotykają ze sobą? Musiałbyś skontaktować się telefonicznie z panią Anną Kazubą... http://optymalni.org.pl/index.php?dzial=news&id=209
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Hmm, ilu Optymalnych jest w Szczecinie? I jak mogę się z nimi skontaktować? Czy oni się spotykają ze sobą? Musiałbyś skontaktować się telefonicznie z panią Anną Kazubą... http://optymalni.org.pl/index.php?dzial=news&id=209O, dziękuję Ci bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Krystyna48 wybacz, ale zofijeczka zamknęła mi ust... dostęp do wypowiedzi. niech mnie madrzejsi poprawia ..... i niech bardziej doswiadczeni przemawiaja.
I jeszcze OT, bo po to jest! Zależy mi bardzo na kontakcie.
Co ja Ci na twój OT mogę napisać? Weź Kobietę nieoptymalną, w stosunkowo dobrym stanie i uformuj ją na Optymalną, a będziesz w... raju. Bo jeśli się sama uformuje, to ... ogon pod siebie. Ale mi nie po to Optymalni, tylko po to, żeby wymienić się namiarami na dobrą żywność. I ewentualnie dogadać się... hurtowo jest zawsze oszczędniej niż detalicznie. W kupie siła.
|
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Radzio, a co to za śliczne buciki w Twoim avatarze?
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ale cenę z wkładek to można odkleić.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ale tam już nie ma wkładek, wytarły się.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Nieprzeniknione są pixele, podstępne.
|
|