Autor
|
Wtek: Bieganie a spacerowanie (Przeczytany 430431 razy)
|
Radzio
Go
|
Wkrótce rocznica, gdzie będziemy świętować (zdaje się, że z "Olczańską" ) Pierwszoroczną Optymalną. Za Jej przyzwoleniem, w związku z obchodami, zacytuję wybrany fragment z naszego, p r y w a t n e g o notatnika. ... 17 października 2013 czwartek Dzisiejszy dzień- przygotowałam się odpowiednio. Maszerowałam z wielkim zapałem i radością. Las przystroił się bajecznie, spadające liście z drzew uścielały dróżki, gra kolorów oszałamiała. Pobyt w lesie trwał od godziny 1250 do 1510. To był wspaniały dzień. Przyniosłam kilka liści i przystroiłam parapet okna w kuchni. Co chwila zaglądam i cieszę pięknem kolorów. ... W zaufaniu dodam,, że ostania diagnoza stanu zdrowia Mamy, postawiona przez lekarzy to, tzw. otępienie starcze (w wersji niezawoalowanej zwane kretynieniem- np. kretynieniem społeczeństwa ). Przez skromność nie wpakuję tego w "optymalne rekordy", a także z drugiego powodu- i tak wszystko zawiera się w temacie "Sport to zdrowie". Maszeruj.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Pogodna jesień i latoroślom miła.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Oczywiście, cechy naśladowcze w cytowanym opisie dnia powszedniego można wyodrębnić. Nic dziwnego, przecież dla Nauki to nic nowego. Mama bezwiednie(lekarze jej to już zagwarantowali ) równa do prawego.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Również się dziś przespacerowałem przed obiadem, bez śniadani (8km biegu w plenerze). Bardzo ciepło i słonecznie 18 stopni. Krótkie spodenki i koszulka krótka górą
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Bardzo ciepło i słonecznie 18 stopni. Krótkie spodenki i koszulka krótka górą Teraz są idealne temperatury do biegania, jedyny dyskomfort, to założona koszulka
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A! Przypomniałem sobie. Rocznica!!! Przez skromność cytatu z 25.10.2012 nie zamieszczę, ponieważ wówczas to jednoosobowa narracja była. Ale cytat z notatnika na dzień 25.10.2013... proszę bardzo. Las i mnie w nim przywitała mgła. Zakładam, że w ciągu dnia ładnie się wypogodzi i będzie można "poszaleć" w kochanym lesie. Ja "szalałem" na odcinku 8km. Bardzo miło i radośnie spędziłam czas maszerując w lesie od godziny 1225 do 1426. Szurając opadłymi liśćmi przypomniałam sobie dawne lata spędzone w lasach. Maszerując w lesie zapominam ile mam lat. To mnie bardzo cieszy. Przyjacielu mój. Możesz być dumny z siebie! P.s. Szampan tylko by popsuł nastrój świątecznego dnia.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zima idzie, Mama, póki co, nie ma na to rady. Spacery są skuteczne, ale będzie to wkrótce osoba 82-letnia i dosyć trudno jej zwiększyć zakres gimnastyki fizycznej, a co za tym idzie i gimnastyki umysłu. I co? Co może z tym zrobić pierwszy lepszy geniusz? Otóż r e w e l a c y j n y m panaceum jest lektura "notatnika" samodzielnie przez Mamę (czasami pod presją ) prowadzonego. TAM WIDAĆ JAK NA DŁONI PROGRES I POSTĘPY PRZY POWROCIE DO ZDROWIA- pełnego, choćby na jeden dzień. Bowiem po nim mogą przyjść następne, a DO w tym głowa, aby nie zastąpić niczego zwrotem "muszą". (Zanim klepnę bezmyślnie {Wyślij wiadomość}, poczytam z uwagą. Fajne, więc ... poszło DO Ludzi)
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
2:1 dla Mamy! To się nazywa Optymalność. Wynik początkowy to 0:1 w pierwszym dniu zmagań. Przeciwnik został rozpoznany, a nawet obdarowany. Pozostałe dni, to mecz do jednej bramki, dla kibiców nuda.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słońce pięknie wkomponowało się w tematykę dzisiejszej przygody. Zabrane "na wszelki wypadek kijki"i znalazły inne zastosowanie. Przepleciony za plecami przez łokcie znacznie wpłynął na poprawę sylwetki u Seniorki. Ja ten drugi, też sobie wetknąłem- dla przykładu. "Wertepy" ograniczyliśmy do 8km i do dwóch wzniesień- jutro przecież też jest dzień. Przy okazji napiszę, bowiem przypomniałem sobie. Obecnie procesy regulacyjne związane z dolegliwością nietrzymania moczu pozwalają na trzy godzinny marsz mojej Mamie. W ogóle odnotowałem znaczący spadek zapotrzebowania na produkty higieny intymnej, choć Mama- spytana bezpośrednio- sugeruje zupełnie co innego. Tyle, że to ja uzupełniam zasobniki w ten produkt. Zupełnie bez zbytniej żenady dopiszę, że problemy u panów- w podobnym miejscu zlokalizowane- marsz, podparty atrakcyjną rozmową, również przynosi podobne efekty.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
O widzisz! A ze mnie się śmiejesz, że w kamizelce korekcyjnej spaceruję
|
|