Autor
|
Wtek: ŻO bez kazeiny (Przeczytany 96371 razy)
|
zofijeczka
Go
|
Powiedzcie mi jak się mają ludzie z nietolerancją kazeiny na diecie. Co jedzą? mleka nie piją a jak to jest ze śmietaną, masłem - czytałam w necie różne rzeczy - jest napisane że najczęściej produkty te mają przynajmniej jej śladową ilość.
CZy na ŻO / czy już w tym przypadku DO. Jak się czują?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Masło ponoć można jeść a śmietany i mleka nie...kiedyś pisała tutaj "Ewa" , która była uczulona na kazeinę i zrezygnowała z mlecznych. Pisała, że dla niej nie stanowiło to problemu. Ja mleka nie piję chociaż nie mam żadnego uczulenia...Doktor Kwaśniewski mleka nie zaleca...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...mi by było trudniej żyć bez kofeiny...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Biada im, bo taki ich los skazujący na 5*wio... I GMO! Lepiej też, aby mięsa, a szczególnie podrobów i tłuszczu nie jedli, bo dla nich mięso, szczególnie wieprzowe jest rakotwórcze, a tłuszcz szkodliwy, powodując uporczywe biegunki mydlane! W związku z tym liczni przyjmują, że kazeina się nadaje tylko na guziki, ale jak się spojrzy na skład aminokwasowy, to jest doskonałe białko do budowy hemoglobiny, białek osocza, neuroprzekaźników, a żółtkami nadaje się do wszystkiego. Bo nie każdy musi być na Diecie Optymalnej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No i niech tak zostanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
och adminie a zawsze lubisz zagadki i trza linie dokładnie czytać żeby wiedzieć czy + czy - przed zdaniem postawić JA się pytam jak się mają a nie czy maja czy nie mają być. no. :)D Reniu ale to na pewno jakiś inny nik niż "Ewa" - bo obecna "Ewa" to zdaje się moja mama Ale nic to jeszcze przegrzebię - b to chyba było jakoś z nietolerancją mleka w haśle. A mleka ja też nie piję - mak w nim moczę do deserów z makiem:) - ale już potem nie mielę - bo mi się nie chce - tort mimo to jest pyszny jak się go tak zrobi:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
kazeina Twój wróg jak piszą naukowcy. Dlaczego serwatka jako źródło protein jest tak popularna? Przede wszystkim dlatego, że kazeina, będąca składnikiem większości protein zawartych w mleku, jest po zakrzepnięciu (twaróg) dla człowieka ciężko strawna. Białka kazeiny mogą u niektórych powodować reakcje alergiczne, pojawiły się nawet podejrzenia, że ze względu na swą tendencję do podwyższania poziomu cholesterolu mogą być one realnym zagrożeniem dla zdrowia. ave W najlepszym przypadku sprawiają one większości konsumentów problem, spowodowany swa skłonnością do zaflegmiania. Oprócz tego skład aminokwasowy białek kazeiny nie jest tak idealny, jak to jest w przypadku większości frakcji proteinowych serwatki. Proteinami tymi są alfa-laktalbumina, beta-laktoglobulina, immunoglobuliny, albumina surowicza, rozpuszczalna kazeina oraz pepton proteozy. W samej serwatce można również znaleźć tzw. szczepy proteinowe czyli peptydy. Jednym z najcenniejszych jest tak zwany glikomakropeptyd. Wykorzystuje się go między innymi w leczniczych oraz specjalistycznych dietach. http://www.megabol.pl/products/dynamize/dynamize_art.htmTo na niebiesko nie uczula przypadkiem wg Wandy Sławek Musze przyznać,że (naj)bardziej podchodzą mi kluseczki żółtkowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Reniu ale to na pewno jakiś inny nik niż "Ewa" - bo obecna "Ewa" to zdaje się moja mama
Nie wiem czy była "Ewa" z Forum i obecna to ta sama osoba...Twoja mama nie ma nietolerancji (laktozy czy kazeiny)?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Adminie ale ja nie przechodzę na bezkazeinową diete i serniczki jem. chodzi mi o osobę która nie może jeść kazeiny a tu od tematu odbiegamy i zastanawiamy się czy zdrowa czy nie zdrowa. Mnie byłoby w sumie trudno bez śmietanki przeżyć i takich tam. A tak w ogóle to własnie wymyślam menu na przyszły tydzień
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Reniu - nie moja mama nie ma tego problemu. i też kocha śmietanki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
no własnie )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jeszcze parę słów na temat trawienia kazeinianu wapnia z mleka w uproszczeniu. Kazeinian wapnia, rozpuszczalny w wodzie u młodych ssaków w żołądku zamienia się w parakazeinian, czyli "ser żółty", a u dorosłych w kazeinę, czyli "twaróg". Obie substancje są dobrze trawione przez pepsynę. Dlatego lepiej jest zjadać (para)kazeinę niż ją wypijać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeszcze parę słów na temat trawienia kazeinianu wapnia z mleka w uproszczeniu. Kazeinian wapnia, rozpuszczalny w wodzie u młodych ssaków w żołądku zamienia się w parakazeinian, czyli "ser żółty", a u dorosłych w kazeinę, czyli "twaróg". Obie substancje są dobrze trawione przez pepsynę. Dlatego lepiej jest zjadać (para)kazeinę niż ją wypijać... Od dziecka jem mnóstwo twarogu, a od ok. 11 lat niemal codziennie. Nigdy mi się nie znudził, nie przejadł ani nie zaszkodził. Z jajami stanowi świetny duet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jeszcze parę słów na temat trawienia kazeinianu wapnia z mleka w uproszczeniu. Kazeinian wapnia, rozpuszczalny w wodzie u młodych ssaków w żołądku zamienia się w parakazeinian, czyli "ser żółty", a u dorosłych w kazeinę, czyli "twaróg". Obie substancje są dobrze trawione przez pepsynę. Dlatego lepiej jest zjadać (para)kazeinę niż ją wypijać... Nie daję rady sobie ze swoją logiką. Jak organizm ma chęć na "ser żółty", a nie na "twaróg", to już jest młody, czy jeszcze jest młody? To znaczy... chciałem napisać niedojrzały- oczywiście.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Z jajami stanowi świetny duet.
Kazeina z jajami daje "kopa", zapita śmietanką lub z masłem, bo ma prawie 1% fosforu organicznego, co jest tożsame z ATP, z żółtek są te tak zwane mikroelementy, witaminy, a śmietana - wiadomo - zdrowe, zwierzęce, nienasycone kwasy tłuszczowe 3-6 omega, NNKT i to w idealnej proporcji, nie licząc niezdrowych, roślinnych, nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak np.: w oleju kokosowym i a do tego około 350 ważnych "ciał czynnych", których nawet w tabelach żywieniowych nie wymieniają, bo nie ma miejsca. I najważniejsze - niezwykle ważne ciało czynne -CHOELSTROL - gratis, dzięki czemu organizm nie musi go zbyt wiele produkować na potrzeby budulcowe! Twaróg, żółtka i śmietana lub masło w proporcji podanej przez Dr-a Kwaśniewskiego w zupełności wystarcza do życia, choć żelazo i wit.C trzeba co jakiś czas uzupełniać, ale z produktów naturalnych. Piękne to i prawdziwe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Z jajami stanowi świetny duet.
Piękne to i prawdziwe! Bez dwóch zdań. Choć jestem wielkim miłośnikiem mięsa świnek, twaróg z jajami może nawet ex aequo stawiam. Ale tylko może i tylko czasem. Gruby płat smażonej wątroby zapewni i żelazo i nawet wit.C...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|