Autor
|
Wtek: ŻO bez kazeiny (Przeczytany 96448 razy)
|
Radzio
Go
|
... Pies dodaje sensu spacerowi, bez psa i kijków, to tylko zboczeńcy chodzą, twierdzi moja pani gospodarzowa A zmęczony pies, to szczęśliwy pies. Zboczeniec, powiada... piszę list do Mikołaja- o kijki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mam pytanie do Admina. Jak tłuste mleko, śmietanę z niego i twaróg, mogła produkować czerno-biała krówka, mojej ŚP.Babci powiedzmy 20 lat temu? Latem padła się na nadwiślańskich łąkach, zimę na sianku w obórce spędzała w województwie lubelskim? Z tego co pamiętam dawała dwa razy dziennie po wiaderku mleka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie wiem, bo jednoznacznie można określić % tłuszczu metodą Gerbera, ale... Jeśli mleko miało 4% tłuszczu, a z 10l odwirowano 1l śmietanki, to około 38% tłuszczu śmietanka będzie miała, jeśli z tego odwirowanego mleka zrobi się twaróg, to wyjdzie twaróg chudy a może z 1% będzie miał? Jeśli z tego litra śmietanki zrobi się masło, to będzie miało około 70-85% tłuszczu w zależności ile się wody wtłoczy, czy wygniecie. % wody (tłuszczu) w maśle ustala się zaś przez prażenie w temp 105oC, do czasu gdy próbka przestaje perlić i nie traci już masy. Na dziko wychodzi dziko, a standaryzowane ma tyle, co na etykiecie podają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Super. Dzięki, a możliwe żeby taka krowina dawała mleko 7 %? Jaki jest max % tłuszczu w krowim mleku? 11? U mieszańców zebu karmionych wytłokami arachidowymi? Zwartość tłuszczu w mleku to cecha osobnicza, czy zależna wyłącznie od diety?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Teraz czarno-białe w mieszance z HF daje średnio 5%, a polskie czerwone około 6% i dobre jerseyki ponoć do 8%, ale średnio chyba mniej. O krowach uczyłem się w stanie wojennym, więc jestem już kiepskim expertem! Ale szybko mogę się nauczyć w razie potrzeby, bo szybko się uczę!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mi to wystarczy Czyli taka babinka jak siedzi z mlekiem, masłem, śmietaną i twarogiem, to twaróg najpewniej chudy ma...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Niekoniecznie, bo jak do zrobionego twarogu doda sobie śmietanki... Ale jak siedzi, to raczej taka naiwna nie jest, aby śmietankę dla obcych marnować! U babinek pod halą mirowską można przyjąć, że twarogi są raczej beztłuszczowe, ale wszystkich jedną miarką brać nie można też. W smaku i konsystencji, czyli oceną organoleptyczną można rozróżnić twarogi szczególnie chude od tłustych, ale trzeba mieć trochę wprawy, nie tyle jednak, co kiper!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
ja spotkalem sie z tym,ze twarogi 'wiejskie' z bazaru maja 'ekstra' wode gratis w porownaniu do sklepowych :p
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
To się robi tak: 100g twarogu blenduje się z 2-3 łyżkami śmietanki na gładką masę, dolewa 200ml śmietanki 30%, waniliny wg uznania i nie więcej niż 3 płaskie łyżeczki cukru, wyblendować na jednolitą masę. Można jak kto lubi dodać 2-4 surowe żółtka i nie liczyć tylko jeść łychą do woli. Bo to twaróg pełnoporcjowy, bezresztkowy i nie obciąża żołądka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
To się robi tak: 100g twarogu blenduje się z 2-3 łyżkami śmietanki na gładką masę, dolewa 200ml śmietanki 30%, waniliny wg uznania i nie więcej niż 3 płaskie łyżeczki cukru, wyblendować na jednolitą masę. Można jak kto lubi dodać 2-4 surowe żółtka i nie liczyć tylko jeść łychą do woli. Bo to twaróg pełnoporcjowy, bezresztkowy i nie obciąża żołądka... Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma A wanilinę to nie z ligniny się robi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ważne z czego, ważne że ma pierścień, grupę metylową i starczy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
...A wanilinę to nie z ligniny się robi?
Prędzej z kupy chyba.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma To ty kawał byka jesteś
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Jak do woli to ja bym skończył w okolicach kilograma To ty kawał byka jesteś Tylko mój żołądek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeden taki u Haszka się tłumaczył żołądkiem, a nie u Hugo... He,he, tak naprawdę żołądek nie ma tu nic do rzeczy. Ja tak lubię twarożek, że nie znam umiaru, z każdą jego łyżeczką robię się zdrowszy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ja tak lubię twarożek, że nie znam umiaru, z każdą jego łyżeczką robię się zdrowszy No ale to jest twarożek ze śmietanką i jeszcze z żółtkami Ja po jednej porcji wymiękam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Baloun to ikona dzisiejszych US'tuczników Załatwili społeczeństwo na cacy tą zachłannością na zielony papier, ale tak się nie da długo "przewodzić" Wolnemu Świtu... I ani McD, ani Coca-Cola, tylko statyny i kukurydza ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|