administ
Go
|
Dzień dobry!
"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych" Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.
A z kogo ten cytat? Bo całkiem rozsądny jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Dzień dobry!
"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych" Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.
A z kogo ten cytat? Bo całkiem rozsądny jest. Oczywiście, źródło być powinno. Zatem podaje. http://pl.wikipedia.org/wiki/Sma%C5%BCenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja smażę frytki na patelni. Resztę smalcu pozostałego po smażeniu zużywam do jajek, mięsa czy warzyw.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Witam i odrazu pytam można smażyc na smalcu kilkanaście razy ? Np w frtkownicy? Po co aż kilkanaście razy? Smalec jest tani. Ja czasami 2 razy , max. 3 smażę na tym samym smalcu, jeśli to nie jest w długich odstępach czasowych. Ale czy z biochemicznego punktu widzenia to szkodzi, to nie mam pojecia... Admin, gdzie jesteś? Nie narzekam... ani na nadmiar ani na brak... Za dużo forsy masz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Admin, gdzie jesteś? Właśnie ustalałem z Dr-em co sobie życzy na obiad i jeszcze o takich tam innych pierdołkach... Aha...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu? Zmiana barwy i smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czyli co jesteś? 1.Szmalcowniczka 2.Smalcowniczka 3.Szmalówa czyli dziana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Chyba to drugie... wiadro smalcu na deser codziennie... Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Deoxys
Go
|
Dziękuje za odpowiedzi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Chyba to drugie... wiadro smalcu na deser codziennie... Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. Myślałam nawet o łoju, ale obawiałam się, że ktoś mnie za to złoi... A szczerze, to łoju jeszcze nie próbowałam, nawet nie wiem dokładnie jak on wygląda,. ani z jakich zwierząt jest... Jadłam jeszcze dwa dni temu zupę pomidorową na (można , tak określić) łoju. Ma inny , taki specyficzny zapach, który nie wszystkim może odpowiadać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Tu podają , że bez zapachu. Może i tak. Ale ja miałam już taki starawy i żółtawy i trochę jechał. Ale był świeży.Po prostu ze starego wieprza. Natomiast zupa była boska, choc zdaje sobie sprawę , że opis nie jest zachęcający.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Łój to podstawa wszelkich kremów odmładzających kładzionych na facjatę i gdzie tylko się da na dietach niskotłuszczowych. Bo to zamiast jeść tłuszcz, to wolą się nim smarować...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak byłam mała to moja Mama czasami kupowała "Omę", to był chyba właśnie łój, bo mówiła, że to jest tłuszcz wołowy. Używała go do smażenia placków ziemniaczanych...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|