forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 00:53:41

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  offtop tłuszczowy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 Do dou Drukuj
Autor Wtek: offtop tłuszczowy  (Przeczytany 176465 razy)
administ
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #140 : 2014-01-18, 12:08:21 »

Dzień dobry!

"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych"
Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.

A z kogo ten cytat?
Bo całkiem rozsądny jest.  Very Happy
Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #141 : 2014-01-18, 12:49:33 »

Dzień dobry!

"Ze względu na przewagę tłuszczów nasyconych smalec poniżej punktu dymienia ulega starzeniu tylko w minimalnym stopniu, a używanie go przez dłuższy czas bądź wielokrotnie nie powinno mieć zauważalnych skutków. Zmiana koloru bądź przykry zapach dość wcześnie ostrzegają o zużyciu tego tłuszczu; tak samo wyraźnie przykry smak potrawy przygotowanej na starym smalcu zapobiega jej spożyciu o wiele skuteczniej niż zmiana smaku oleju – ta następuje znacznie później niż wydzielanie substancji rakotwórczych"
Temperatura dymienia smalcu - ok. 220 stopni.

A z kogo ten cytat?
Bo całkiem rozsądny jest.  Very Happy


Oczywiście, źródło być powinno. Zatem podaje.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sma%C5%BCenie
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #142 : 2014-01-18, 13:01:12 »

Ja smażę frytki na patelni.
Resztę smalcu pozostałego po smażeniu zużywam do jajek, mięsa czy warzyw.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #143 : 2014-01-18, 13:09:01 »

Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #144 : 2014-01-18, 13:11:49 »

Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #145 : 2014-01-18, 13:42:03 »

Witam i odrazu pytam Very Happy można smażyc na smalcu  kilkanaście razy ? Np w frtkownicy?

Po co aż kilkanaście razy? Smalec jest tani. Ja czasami 2 razy , max. 3 smażę na tym samym smalcu, jeśli to nie jest w długich odstępach czasowych. Ale czy z biochemicznego punktu widzenia to szkodzi, to nie mam pojecia... Rolling Eyes Cool
Admin, gdzie jesteś? Cool

Nie narzekam... Cool ani na nadmiar ani na brak... Cool
Za dużo forsy masz?  Shocked Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #146 : 2014-01-18, 13:43:21 »

Pokręciłam coś z cytowaniem. Chciałam napisać, że jestem bardzo szmalcowna... Laughing Laughing Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #147 : 2014-01-18, 13:45:10 »

Admin, gdzie jesteś? Cool

Właśnie ustalałem z Dr-em co sobie życzy na obiad i jeszcze o takich tam innych pierdołkach...  Very Happy

Aha... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #148 : 2014-01-18, 13:46:29 »

Można i tak. Ważne aby tylko nie przegrzac.
A je są objawy przegrzania smalcu?


Zmiana barwy i smaku.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #149 : 2014-01-18, 13:55:25 »

Pokręciłam coś z cytowaniem. Chciałam napisać, że jestem bardzo szmalcowna... Laughing Laughing Laughing
Czyli co jesteś? Rolling Eyes Wink
1.Szmalcowniczka
2.Smalcowniczka
3.Szmalówa czyli dziana.
 Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #150 : 2014-01-18, 14:19:05 »

Chyba to drugie... Cool Laughing wiadro smalcu na deser codziennie... Laughing
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #151 : 2014-01-18, 14:34:33 »

Chyba to drugie... Cool Laughing wiadro smalcu na deser codziennie... Laughing
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. Laughing
Zapisane
Deoxys
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #152 : 2014-01-18, 14:43:04 »

Dziękuje za odpowiedzi  Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #153 : 2014-01-18, 15:00:51 »

Chyba to drugie... Cool Laughing wiadro smalcu na deser codziennie... Laughing
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. Laughing

Myślałam nawet o łoju, ale obawiałam się, że ktoś mnie za to złoi... Laughing Wink
A szczerze, to łoju jeszcze nie próbowałam, nawet nie wiem dokładnie jak on wygląda,. ani z jakich zwierząt jest... Rolling Eyes
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #154 : 2014-01-18, 15:27:00 »

Chyba to drugie... Cool Laughing wiadro smalcu na deser codziennie... Laughing
Prawidłowo. Wiadro smalcu to podstawa. Laughing

Myślałam nawet o łoju, ale obawiałam się, że ktoś mnie za to złoi... Laughing Wink
A szczerze, to łoju jeszcze nie próbowałam, nawet nie wiem dokładnie jak on wygląda,. ani z jakich zwierząt jest... Rolling Eyes
Jadłam jeszcze dwa dni temu zupę pomidorową na (można , tak określić) łoju. Ma inny , taki specyficzny zapach, który nie wszystkim może odpowiadać.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #155 : 2014-01-18, 15:31:35 »

Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #156 : 2014-01-18, 15:34:12 »

Tu podają , że bez zapachu. Może i tak. Ale ja miałam już taki starawy i żółtawy i trochę jechał. Ale był świeży.Po prostu ze starego wieprza. Natomiast zupa była boska, choc zdaje sobie sprawę , że opis nie jest zachęcający. Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #157 : 2014-01-18, 15:50:26 »

Łój to podstawa wszelkich kremów odmładzających kładzionych na facjatę i gdzie tylko się da na dietach niskotłuszczowych.
Bo to zamiast jeść tłuszcz, to wolą się nim smarować...  Confused Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #158 : 2014-01-18, 16:00:29 »


Jak byłam mała to moja Mama czasami kupowała "Omę", to był chyba właśnie łój, bo mówiła, że to jest tłuszcz wołowy. Używała go do smażenia placków ziemniaczanych...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: offtop tłuszczowy
« Odpowiedz #159 : 2014-01-18, 16:01:32 »

Tu podają , że bez zapachu. Może i tak. Ale ja miałam już taki starawy i żółtawy i trochę jechał. Ale był świeży.Po prostu ze starego wieprza. Natomiast zupa była boska, choc zdaje sobie sprawę , że opis nie jest zachęcający. Laughing

Kiedyś coś pisałaś o jakimś cuchnącym mydle chyba z łoju... Rolling Eyes Laughing
Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.