Autor
|
Wtek: Leki nowej generacji... (Przeczytany 441337 razy)
|
RG
Go
|
Coś nie skutecznie szukali, skoro nie znaleźli a pojęcie "zdrowo się odżywiać" jest pojęciem względnym, więc bez wiedzy można sobie tylko zaszkodzić... Piję kawę z cynamonem, nie smakuje mi... może dosłodzić ze 3 łyżeczki
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Coś nie skutecznie szukali, skoro nie znaleźli a pojęcie "zdrowo się odżywiać" jest pojęciem względnym, więc bez wiedzy można sobie tylko zaszkodzić... Piję kawę z cynamonem, nie smakuje mi... może dosłodzić ze 3 łyżeczki Bo to lekarstwo. Im paskudniejsze, tym lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
Coś nie skutecznie szukali, skoro nie znaleźli a pojęcie "zdrowo się odżywiać" jest pojęciem względnym, więc bez wiedzy można sobie tylko zaszkodzić... Piję kawę z cynamonem, nie smakuje mi... może dosłodzić ze 3 łyżeczki Bo to lekarstwo. Im paskudniejsze, tym lepsze. No i takiego argumentu trzeba mi było... pamiętam coś z dzieciństwa jak mama mi mówiła to samo
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Za duzo dales. Z cynamonem roznica jest o tyle subtelna o ile istotna. Za duzo - cierpki smak i duzo fusow. Musisz poprobowac. Najlepiej go dozowac odwrotna strona lyzeczki
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Dałem pół łyżeczki... w/g zaleceń Ale wytrzymam, nie takie świństwa łykałem... przez ponad 10 lat codziennie piłem wódkę
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ale przeciez nie musisz pol lyzeczki naraz, mozesz w 3 porcjach, nie? Cynamon mozna dodawac do potraw. Bez sensu sie katowac jakimis niejadalnosciami w "imie zdropwia". Od tego krok do jedzenia pestek, lykania srebrnych lyzeczek i calowania lodowki
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Nie pomyślałem o tym, że można dawkę rozbić na 3... z resztą sam widzisz, że ja nawet całe przydzielone jedzenie zjadam na raz i ciężko je podzielić na 3... Muszę się jeszcze wiele uczyć...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Blad raz popelniony to nie blad
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Dobrze, że od razu mi wyjaśniłeś, bo niezdrowo żyć w błędzie
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja lubie kawe z cynamonem w zimie, ponoc rozgrzewa choc nie wiem czy to rzeczywiscie czuje. I z reguly daje tak na wyczucie. Czasami sie sypnie za bardzo i rzeczywiscie wtedy kawa jest taka kwasno-gorzka. Ja wtedy po prostu dodaje wiecej masla
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Ja czuję taki posmak jakby kory drzewnej... mam nadzieję, że nie dostanę zgagi A po maśle w kawie zawsze mam zgagę i po budyniu śmietanowo - żółtkowym... z mamą doszliśmy do wniosku, że jak podgrzejemy śmietanę to mamy zgagę. Ale to dziwne jest, bo jak sobie zrobię żółtkownicę na maśle to nie mam zgagi i jak do zupy ale już na talerzu wleję smietanę też nic mi nie jest... czyli wychodzi na to, że masło i śmietana z wrzątku mi szkodzi
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dałem pół łyżeczki... w/g zaleceń Ale wytrzymam, nie takie świństwa łykałem... przez ponad 10 lat codziennie piłem wódkę Ja dłużej, ale wódka jest pyszna, gdzie jej do cynamonu!?
|
|
|
|
|
|
|
RG
Go
|
No nie wiem, teraz mi nie smakuje...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
a gadaliście tu już o imbirze? łyżeczka imbiru w proszku, właśnie z cynamonem i trochę gałki muszkatałowej i goździk - i taki napar pić - Ja na początku piłam to z sokiem pomarańczowym - teraz soków pomarańczowych nie piję więc z herbatą daję. Z resztą do herbaty też daję imbir w korzeniu pokrojony w plasterki. No ale rozgadałam się ale przeczytałam kilka stron wstecz i nie wiem na co to wam potrzebne ? JEżeli aby się rozgrzać to to pomaga (też na katar i stany "niewyraźne) gdyby już ktoś był chory na całego to za późno wtedy tylko wspomaga No to o czym gadacie bo nie przebrnę przez wszystkie posty
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
a gadaliście tu już o imbirze? łyżeczka imbiru w proszku, właśnie z cynamonem i trochę gałki muszkatałowej i goździk - i taki napar pić -
Ram wyzej podawalem link do tej przyrawy, ona sie sklada wlasnie z imbiru, cynamonu, kardamonu, gozdzkla i jakiegos klacza.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Gadamy w sumie o miażdżycy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ale trochę się wpasowałam tam też wspominają o miażdżycy:) http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/zingiber.html"Wskazania Troficzne (na tle metabolicznym) choroby skóry i włosów, przewlekle stany zapalne zatok obocznych nosa i uszu (plukanki, krople), zawroty głowy, szum w uszach, częste omdlenia, skąpe i nieregularne krwawienia miesiączkowe, żółte upławy (imbir doustnie i irygacje z odwaru), niemoc płciowa, problemy z zajściem w ciążę, zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmu, skapomocz, obrzęki, miażdżyca, sinica kończyn, blednica, zaburzenia koncentracji, osłabienie mięśniowe, zastoje żółci i kamica żółciowa, nieżyt oskrzeli i tchawicy, kaszel, przeziębienie, choroby zakaźne, wirusowe i bakteryjne zakażenia wątroby, nudności, wymioty, choroba lokomocyjna, zaparcia. " "Imbir jest silnym odkażalnikiem i antyseptykiem, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, zapobiega zastojom żółci, przyśpiesza procesy detoksykacji w wątrobie, poprawia krążenie skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Przenika do potu i łoju działając odkażająco na gruczoły łojowe, ekrynowe i apokrynowe. Imbir działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwpierwotniakowo, przeciwwirusowo, przeciwroztoczowo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i pojędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, przeciwwysiękowo i przeciwbólowo. Pomocny jest w leczeniu chorób skóry troficznych (związanych z zaburzeniami odżywczymi skóry), chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, zimnicy kończyn, blednicy i reumatyzmie. Jest skuteczny w leczeniu trądzików, zwłaszcza po połączeniu z olejem dziurawcowym, olejem arnikowym, krwawnikowym, wrotyczowym, tatarakowym, nagietkowym, arcydzięglowym, kolendrowym, kminkowym i rozmarynowym. Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy (psoriasis). Znakomity do leczenia stanów zapalnych i ropnych skóry owłosionej. Ponadto może być stosowany do leczenia skaleczeń, otarć, obrzęków (po urazie mechanicznym), wyprysków i owrzodzeń w obrębie narządów płciowych. Imbir pobudza ukrwienie narządów plciowych przez co wzmaga erekcję u mężczyzn, zwiększa percepcję (odbiór i analizowanie) wrażeń seksualnych u kobiet i mężczyzn."
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
ha - bo tematy wątków często się zmieniają więc już nie byłam pewna Bo tak naprawdę to liczy się tylko przedostatni wpis, czyli "wyzdrowiałem dzięki DO", ostatnie posty z gratulacjami i te pośrednie można pominąć A no to powinnam napisać gratulacje
|
|
|
|
|
|
|
|
|