Autor
|
Wtek: Leki nowej generacji... (Przeczytany 440910 razy)
|
renia
|
Kontrola objawów i tworzenie nowych schorzeń... Cały czas podstawą "nowoczesnej" medycyny jest maksyma: "Pacjent wyleczony, to klient stracony"...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Fajnie tak sobie narzekać, wymyślcie coś lepszego niż kontrola objawów. Zaraz padnie, a bo Doktor, to czy tamto... To ja zapytam: Po jakim czasie na DO jest się wyleczonym z cukrzycy i można wrócić do diety Ww?
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Fajnie tak sobie narzekać, wymyślcie coś lepszego niż kontrola objawów. Może tak zaproponuję poetycznie z metaforą: zapastowywanie brudnych butów, albo bardziej pragmatycznie: CBA, UOP, SKW, CBŚ, US, NIK, IRCH-a, ZOMO, ORMO, MO( mogą okraść),.......... Inne lepsze propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Fajnie tak sobie narzekać, wymyślcie coś lepszego niż kontrola objawów. Zaraz padnie, a bo Doktor, to czy tamto... To ja zapytam: Po jakim czasie na DO jest się wyleczonym z cukrzycy i można wrócić do diety Ww? Dokładnie. Większości pasuje ta kontrola objawów i jest to dla nich wybawienie. Cytuję:"Jak mam sobie chleba i 'wszystkiego' odmawiać, to po co żyć?" Świetna sprawa ta kontrola objawów.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Fajnie tak sobie narzekać, wymyślcie coś lepszego niż kontrola objawów. Zaraz padnie, a bo Doktor, to czy tamto... To ja zapytam: Po jakim czasie na DO jest się wyleczonym z cukrzycy i można wrócić do diety Ww? Jak się nie je zdrowo, to nie można być zdrowym... Jest wybór, albo cukierki i chlebusiek, albo zdrowie... Do nas na grupę kiedyś taka pani przyszła, która chorowała na cukrzycę. Chciała wyzdrowieć, ale nie chciała ograniczyć jedzenia słodyczy, ciasteczek, owoców i chleba. Tak dobrze to nie ma. Coś za coś... Dla takich pozostają leki i stopniowe wysiadanie kolejnych narządów...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czyli takie DO to nie leczenie, tylko unikanie objawów?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Fajnie tak sobie narzekać, wymyślcie coś lepszego niż kontrola objawów. Zaraz padnie, a bo Doktor, to czy tamto... To ja zapytam: Po jakim czasie na DO jest się wyleczonym z cukrzycy i można wrócić do diety Ww? Jak się nie je zdrowo, to nie można być zdrowym... Jest wybór, albo cukierki i chlebusiek, albo zdrowie... Do nas na grupę kiedyś taka pani przyszła, która chorowała na cukrzycę. Chciała wyzdrowieć, ale nie chciała ograniczyć jedzenia słodyczy, ciasteczek, owoców i chleba. Tak dobrze to nie ma. Coś za coś... Dla takich pozostają leki i stopniowe wysiadanie kolejnych narządów... To miała przychodzić na grupę i sernika nie jeść?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli takie DO to nie leczenie, tylko unikanie objawów?
Unikanie choroby, uniknięcie powikłań, brak konieczności trucia się lekami, życie w zdrowiu... Np. taka cukrzyca i leki ją "leczące" sieją straszne zniszczenie organizmu, łącznie z miażdżycą, utratą wzroku, a nawet kończyn (stopa cukrzycowa) może być... Ale Ty to na pewno doskonale wiesz...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Oczywiście, zgoda. Tylko co to ma do mojego pytania? Leczenie ma doprowadzić do wyleczenia, a wyleczenie to przywrócenie dawnej funkcjonalności. Niektórzy tu się brandzlują myślą jaka to medycyna kiepska, bo leczy objawowo, a DO takie super, bo leczy przyczynowo. Czyżby? Miałaś Hashimoto, a teraz masz czy nie masz? Czy tylko unikasz objawów, odpowiednio manewrując środowiskiem?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie mam Hashimoto i bez leków nie wraca. A dla cukrzyków DO jest jedyną szansą na zdrowie. Dieta Optymalna nie jest na "trochę" - poprawa zdrowia i powrót do starych nawyków żywieniowych. Jest sposobem jedzenia na stałe...Chyba, że ktoś chce wrócic do tego co było...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nadal nie odpowiedziałaś na pytanie. Nie masz Hashi, wyleczona, czyli jak wrócisz do parametrów środowiska z okresu choroby, to ona już nie wróci? Czyli dieta dożywotnia? Czym się to różni od dożywotnich tabletek?
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Czy tylko unikasz objawów, odpowiednio manewrując środowiskiem?
Środowisko się styka z człowiekiem w jelitach, nie ma przymusu żreć na co oczy poniosą, używanie mózgu do doboru pożywienia jest jeszcze dozwolone. Można też zauważyć, że włączając ogrzewanie w samochodzie w zimie manewrujesz środowiskiem by unikając objawów hipotermii i zaparowanego widzenia. Czemuż więc dobór odpowiedniego ubrania, czy regulacja ogrzewania jest OK by uniknąć objawów hipotermii, a dobór odpowiedniego pożywienia by uniknąć objawów przecukrzenia ma nie być OK. Przykład celowo "dyskusyjny" by uniknąć syndromu "koziego rogu".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Środowisko to również wewnętrzne. Mnie się widzi, że zwyczajnie leczący się objawowo dietą, uznają leczących się objawowo tabletkami za gorszych i tyle. To ta słynna czynność umysłu?
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Czym się to różni od dożywotnich tabletek?
Tabletki to wierzchołek piramidy deregulacji samoregulacji (po ludzku ... reakcja łańcuchowa efektów ubocznych) no i wzrost PKB, z przepływem kapitału w jedynie-słusznym kierunku, no i ratunek dla ZUS-piramidy.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja pytam w czym jest gorsza jazda rowerem od jazdy konnej, a Ty mi tłumaczysz jak działa rower. Ogarnij się.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
leczący się objawowo dietą
A jak ktoś przestał pić na potęgę (a wcześniej mógł) bo mu wątroba zaczęła siadać to co, biedactwo leczy się objawowo. LoL
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nadal nie odpowiedziałaś na pytanie. Nie masz Hashi, wyleczona, czyli jak wrócisz do parametrów środowiska z okresu choroby, to ona już nie wróci? Czyli dieta dożywotnia? Czym się to różni od dożywotnich tabletek? Tym się różni od dożywotnich tabletek, że organizm zdrowieje i nie ma skutków ubocznych leków. Starczy? Mnie to wystarcza. Nie chcę rezygnować z DO. Smaczna jest... A leki nie leczą, tylko spowalniają postępy choroby i wywołują jeszcze nowe schorzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie wszystkie leki mają wyraźne skutki uboczne i nie wszyscy ludzie na tabletkach umierają młodo i w męczarniach. Po prawdzie to często wyglądają lepiej, mają więcej energii i żyją dłużej od tych zdowusi na dietkach, w tym DO.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wolny wybór... Byleby był świadomy wybór...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
leczący się objawowo dietą
A jak ktoś przestał pić na potęgę (a wcześniej mógł) bo mu wątroba zaczęła siadać to co, biedactwo leczy się objawowo. LoLAle co leczy? Wątrobę czy alkoholizm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|