Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: FILMY, KTÓRE POLECAM (Przeczytany 17816 razy)
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
http://www.youtube.com/watch?v=5AgDU8AxQjgQuo vadis, Homo sapiens? " To tkwi głęboko w nas; aby każdy dzień przynosił korzyść, aby każde nasze posunięcie opłacało się nam, by wykorzystać każdą okazję, sposobność i przeskoczyć na wyższy stopień. Wciąż zyskiwać , otrzymywać, zdobywać, osiągać, gromadzić - iść naprzód. Ale wiedz, że przyjdzie czas, chwila - że już przyszła - kiedy musisz powiedzieć pas - dziękuję. Rezygnuję z tego stopnia, punktu, zysku. Nie skorzystam, nie zarobię. Bo chcę być wolny, chcę byc uczciwy wobec siebie i wobec innych, bo to nie zgadza się z moim sumieniem; albo po prostu; bo jestem chrześcijaninem. ( dopisek: Bo jestem CZŁOWIEKIEM MYŚLĄCYM). Obyś miał - gdy przyjdzie czas próby - dostateczną ilość sił, by powiedzieć: nie."Ks Michał Maliński
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
|
"Ziemia nie należy do człowieka, człowiek należy do Ziemi. Cokolwiek przydarzy się Ziemi, przydarzy się człowiekowi. Człowiek nie utkał pajęczyny życia - jest on niteczką w tej pajęczynie. Jeżeli niszczy więc pajęczynę, niszczy samego siebie..."
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
eeee, tzn to taki "kacik ezoteryka 2" ?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
|
eeee, tzn to taki "kacik ezoteryka 2" ? Zyon, film trwa ooło 2 godzin; nie zdążyłeś przecież jeszcze go zobaczyć, a już oceniłeś. Czy pochopność w ocenach, jest cechą człowieka myślącego? Zaręczam, film jest warty obejrzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No ale nie wiem dlaczego go polecasz wiec dlatego zapytalem, bo w temacie jest, ze polecasz. Jezeli jako uzasadnienie wkleilas jakas metno-filozoficzna wypowiedz nie wiadomo kogo to tak mi sie skojarzylo od razu z internetowymi ezoterykami
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
|
No ale nie wiem dlaczego go polecasz wiec dlatego zapytalem, bo w temacie jest, ze polecasz. Jezeli jako uzasadnienie wkleilas jakas metno-filozoficzna wypowiedz nie wiadomo kogo to tak mi sie skojarzylo od razu z internetowymi ezoterykami
Po pierwsze nie pytałeś, tylko oceniłeś. Po drugie oglądnij film, to moje wpisy "poukładają się" Tobie, albo nie oglądaj i nic nie mów(nie pisz). " Źle robisz gdy chwalisz, jeszcze gorzej gdy ganisz rzecz, której dobrze nie znasz". Nie wiem kogo, nie moje, ale zgadzam się ze spostrzeżeniem.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zauwaz, ze nic nie zganilem. No ale mniejsza z tym, jezeli nie chcesz powiedziec dlaczego polecasz to trudno, ja zbyt cenie swoj czas zeby tracic poltorej godziny w ciemno.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
Obejrzałam ten film (fragmentarycznie bo trochę długi ). Jest ciekawy i pouczający...daje do myślenia...Tylko, żebyśmy my byli decyzyjni, to nie bylibyśmy tacy krótkowzroczni i bezwzględni dla środowiska...jest to podcinanie gałęzi na której się siedzi...
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
|
Obejrzałam ten film (fragmentarycznie bo trochę długi ). Jest ciekawy i pouczający...daje do myślenia...Tylko, żebyśmy my byli decyzyjni, to nie bylibyśmy tacy krótkowzroczni i bezwzględni dla środowiska...jest to podcinanie gałęzi na której się siedzi... Reniu, odpowiem Tobie cytatem z tegoż filmu, około 1.40 minut: " Czy zawsze musimy budować mury, by zrywać łańcuch ludzkiej solidarności, dzielić narody i odgradzać szczęście jednych od cierpienia innych? Za późno na pesymizm! Wiem, że jeden człowiek może zbyżyć każdy mur. Za późno na pesymizm! (....) W obliczu nędzy i cierpienia, miliony organizacji pozarządowych udowadniają, że solidarność międzyludzka jest silniejsza od egoizmu narodów. W Bangladeszu pewien człowiek założył bank, który pożycza tylko biednym...... "
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To akurat oglądałam i słuchałam...dobrze, że jest jeszcze optymizm i nadzieja. Dobrze, że jeszcze nie jest za późno. Tylko co zrobić, żeby osoby, od których zależy najwięcej - chciały chcieć, tzn., żeby spojrzały szerzej, holistycznie? Przecież ci ludzie chyba też mają dzieci i chcą aby one i ich potomkowie żyli na pięknej, nieskażonej Ziemi. Czy oni myślą o jakiejś izolacji na odległej wyspie?
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Pierwszy raz widziałam takie pola w kształcie koła (te na pustyni). Przypominają "z lotu ptaka" piktogramy (kręgi zbożowe)...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Za dużo tych wynalazków cywilizacyjnych na raz im pokazywano...Przyjaźni ludzie...tylko biali potrafili robić z innych, mniej rozwiniętych cywilizacyjnie ludzi, swoich niewolników.... Dobrze, że my takich kolczyków w nosie nie musimy nosić...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to pewnie powinieneś zmienić otoczenie...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Hmm tak , coś w tym jest. W nie jednej dżungli jest wyższa cywilizacja niż by się zdawało.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zleży co się rozumie pod słowem "cywilizacja" czy osiągnięcia techniki czy stan umysłu ludzi tzw. cywilizowanych...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Technika/technologia pozwalająca istnieć naturalnemu ziemskiemu środowisku bez większej skazy jest cywilizacyjnie zaawansowana, jeżeli do tego spełnia różne potrzeby to ho ho ho.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
To akurat oglądałam i słuchałam...dobrze, że jest jeszcze optymizm i nadzieja. Dobrze, że jeszcze nie jest za późno. Tylko co zrobić, żeby osoby, od których zależy najwięcej - chciały chcieć, tzn., żeby spojrzały szerzej, holistycznie? Przecież ci ludzie chyba też mają dzieci i chcą aby one i ich potomkowie żyli na pięknej, nieskażonej Ziemi. Czy oni myślą o jakiejś izolacji na odległej wyspie?
Ci, od których obecnie tyle "zależy" stale muszą myśleć o izolacji na odległej wyspie, na mniej odległej działce i w podobnych miejscach. Ponieważ "osobom, od których najwięcej zależy" może zachcieć się chcieć. A wtedy tylko rejterować wypadnie. Niektórzy to nawet lokum na cmentarzu mają wybudowane(piękne schrony tam widziałem ), gdyby do wyspy nie "szło" dopłynąć lub dolecieć- tacy są przewidujący.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Radzio, byłabym rada gdybyś moich postów nie komentował, bo nie piszesz wprost o co Ci chodzi...w kółko powtarzasz moje słowa i po co to...?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|