Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Potrawy z podrobow (Przeczytany 17137 razy)
|
Hana
Gość
|
Plucka w piwie[b][/b] Skladniki: 600g--plucka 1000g--piwo jasne 20g-- maslo 100g--boczek wedzony 60g--cebula 10g--maka
Przyprawy:--sol,pieprz,mielony imbir,sok z cytryny,jarzynka (przyprawa do zup)
Wykonanie: 1.Plucka obmyc,usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla,zalac wrzaca osolona woda i ugotowac. 2.Ugotowane plucka wyjac,przestudzic,pokrajac w kostke. 3.Boczek pokroic w kostke,stopic,dodac plucka i kilka minut razem smazyc. 4.Piwo doprowadzic do wrzenia,wlozyc boczek z pluckami,przykryc i odstawic na 15 minut, (nie gotowac). 5.W tym czasie obrac cebule,oplukac,posiekac w drobna kostke. 6.Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic. 7.Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac;nastepnie wywar przelac przez sito,zaprawic maka,dodac maslo i przyprawy,doprawic do smaku pieprzem i sola;zagotowac. 8.Plucka podawac z ziemniakami,polanymi otrzymanym sosem piwnym.
W 100g potrawy: B--6,4 T--4,1 W--2,8
Smacznego: Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
[color=Red]Kotlety z mozdzku[/color]
skladniki: 500g--mozg cielecy lub wieprzowy 120g--jajka 30g--maslo 10g--maka
Przyprawy:tymianek,pieprz,sol,sok z cytryny,ocet
Wykonanie: 1.Mozg namoczyc w zimnej wodzie na 60 minut. 2.Zagotowac wode,posolic,dodac ocet,wlozyc mozg i gotowac kilka minut. 3.Mozg odcedzic,ostudzic i pokrajac w plastry nadajac im okragly ksztalt. 4.Kazdy plaster oproszyc pieprzem,sola i maka:zanurzyc w rozmaconych jajkach z dodatkiem tymianku a nastepnie jeszcze raz w mace.4 5.Klasc na rozgrzane maslo,zrumienic z obu stron, po czym dosmazyc na malym ogniu. 6.Podawac bezposrednio po usmazeniu z dodatkiem ostrego sosu.
W 100g--B--10,8 T--13,7 W--1,3 1 : 1,2 :0,1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Polewka Sredniowieczna
Skladniki: 300g--watroba 1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych 100g--cebula 33g--zoltka (2szt.) 25g--smalec
Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki
Wykonanie: 1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic. 2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke. 3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami. 4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac. 5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.
W 100g potrawy B--5,2 T--4,5 W--0,2
Smacznego : Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Mozdzek duszony z pieczarkami
Skladniki: 400g--mozg wieprzowy 150g--pieczarki 30g--maslo 10g--maka 50g--mala cebula 60g--jajko 200g--smietana 30% 200g--wywar z kosci
Przyprawy: natka pietruszki,sol,pieprz.
Wykonanie: 1.Mozg namoczyc w wodzie na 60 minut,wyjac,odcedzic;nastepnie wlozyc do wrzatku z dodatkiem octui obgotowac (5 minut). 2.Odcedzony mozg przestudzic,pokrajac w kostke. 3.Pieczarki oczyscic,umyc pokrajac w paseczki. 4.Cebule obrac,oplukac,drobno posiekac i przesmazyc na masle dodac pieczarki podlac wywarem i udusic. 5.Miekkie pieczarki opruszyc maka,dodac mozdzek,chwile smazyc,zalac smietana roztrzepana z zoltkiem,wymieszac przykryc i dusic. 6.Potrawe doprawic przyorawami,podawac z ziemniakamim polanymi maslem.
W 100g B--5,8 T--12,5 W--1,9 1 : 2.1 : 0,3 Smacznego: Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Gulasz z serc po wegiersku
Skladniki: 800g--serc wieprzowych 250g--bialego wina (wytrawne) 100g--cebuli 25g--masla 300g--papryka (4sztuki) 7g--maki Przyprawy:ostra papryka mielona,dwa zabki czosnku,3 lyzki pasty pomidorowej,sol.
Wykonanie: 1.Serca przekrajac wzdluz,dokladnie oplukac,pokrajac w kawalki. 2.Rozgrzac lyzkemasla i smazyc na rumiano serca--osolone i oproszone maka;przelozyc do rondla. 3.Cebule obrac,oplukac,pokrajac w talarki;papryke oczyscic z pestek i pokrajac w paski;czosnek obrac,drobno posiekac. 4.Rozgrzac reszte masla dodac cebule i czosnek,chwile smazyc;nastepnie przelozyc cebule do rondla. 5.Podlac woda i polowa wina,dodac pokrojona papryke,przykryc i dusic do miekkosci. 6.Paste pomidorowa rozrzedzic pozostalym winem i wlac do serc;jeszcze chwile dusic. 7.Podawac z kluskami potymalnymi.
W 100g potrawy: B--8,9 T--2,5 W--3,1 1 0,2 0,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
samsun
Gość
|
MĂłgĹby ktos wzucic jakis inny przepis dotyczÄ
cy nerek, i ich przyrzadzenia? bardzo bym prosiĹ, o prosty is maczny przepis;) pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
NA ZYCZENIE SAMSUNA
NERKI DUSZONE Z PIECZARKAMI Skladniki: 800g--nerki wieprzowe 1000g--mleko 7g--maka 250g--pieczarki 100g--cebula 150g--wedzony boczek 250g--biale wino (wytrawne) 25g--smalec
Przyprawy:czosnek (2-3 zabki),pieprz,sol
Wykonanie: 1.Nerki oczyscic z tluszczu, dokladnie obmyc, przekrajac wzdluz na polowki, usunac kanaly moczowe i namoczyc na 2-3 godziny w mleku. 2.Pieczarki oczyscic szczoteczka pod biezaca woda i pokrajac w plasterki. 3.Cebule obrac i drobno posiekac. 4.Boczek pokrajac w kostke. 5.Wymoczone nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na kilka minut do wrzacej wody; nastepnie wode wylac, nerki zas ponownie zalac woda i zagotowac; obgotowane nerki wyjac i pokrajac w plasterki. 6.Na patelni rozgrzac czesc smalcu, dodac cebule i posiekany czosnek; chwile smazyc, az cebula bedzie szklista; nastepnie dodac pieczarki, podlac kilkoma lyzkami wina i rosolu, przykryc i dusic. 7.W tym czasie rozgrzac pozostaly smalec i smazyc na nim obtoczone w mace nerki. 8.Usmazone nerki dodac do pieczarek, wlac reszte wina i rosolu, przyprawic pieprzem i sola do smaku;dusic do miekkosci, co jakis czas mieszajac.
W 100g potrawy B--9,8 T--7,7 W--2,1 1 :0,7 :0,2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Gość
|
Hana, dziÄkujÄ bardzo, ale czy konieczne jest gotowanie tych nerek ? Nie moĹźna ich podsmaĹźyÄ na ogniu piekielnym , aby potem spokojnie je dusiÄ ??
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
    CYNADRY PO SECZUANSKU
Skladniki: 800g--nerki 100g--winiak 40g--maslo Przyprawy:przyprawa do zup, ocet, tymianek, owoce jalowca, pieprz, sol.
Wykonanie: 1.Nerki przekrajac wzdluz na polowki, dokladnie umyc, usunac tluszcz pokrajac na cienkie plasterki, wlozyc do szklanego naczynia, zalac winiakiem i pozostawic na 60 minut. 2.Po tym czasie nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na ok. 30 minut do zimnej wody. 3.W odpowiedniej  wielkosci rondlu zagotowac wode  z dodatkiem jalowca i pieprzu. 4.Cynadry wrzucuc do osolonego wrzatku i trzymac do ostudzenia, po czym czynnosc te powtorzyc. 5.Nastepnie cynadry wyjac lyzka cedzakowa, wlozyc do salaterki, polac octem  wymieszanym z przyprawa do zup, tymiankiem i roztopionym maslem. 6.Marynowac 4-5 godzin w chlodnym miejscu. 7.Podawac jako przystawke na zimno.
W 100g potrawy: Â B--13,6 Â Â T--6,2 Â Â W--1,5 Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 1 Â Â : Â Â 0,4 Â Â : Â Â 0,1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Ja chetnie bym najpierw udusila, a nastepnie podsmazala na piekielnym ogniu (ale nie nerki tylko.........mam juz namiary). Hana
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Gość
|
CYNADRY DUSZONE W PIWIE
Skladniki: 600g--nerki wieprzowe 25g--smalec 7g--maka 150g--wywar z kosci 100g--piwo jasne 50g--cebula
Przyprawy: przyprawa do zup,majeranek, pieprz, sol.
Wykonanie: 1.Nerki umyc rozciac wzdluz na polowki, usunac przewody moczowe, oplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda, i obgotowac; wode zlac, nerki ponownie zalac zimnaa woda i ugotowac do miekkosci; wyjac, przestudzic. 2.Cebule obrac, pokrajac w drobna kostke. 3.Nerki pokrajac w cienkie plasterki, wlozyc do odpowiedniej wielkosci rondla. 4.Rozgrzac tluszcz, dodac cebule, przysmazyc na szklisto, dodac make, lekko zrumienic, rozprowadzic rosolem i przelozyc do rondla z nerkami. 5.Do nerek dodac przyprawe do zup i majeranek, wlac piwo, przyprawic pieprzem i sola do smaku przykryc i dusic na malym ogniu do miekkosci.
W 100g B---10,6 T---5,0 W---2,4 1 : 0,5 : 0,2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Czernina staropolska. Przepis w necie, do zoptymalizowania samodzielnie, na pewno oba przypadki znajdziecie. ituitu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Gość
|
Czernina staropolska. Przepis w necie, do zoptymalizowania samodzielnie, na pewno oba przypadki znajdziecie. ituitu W mojej znalazĹ miejsce teĹź woĹowy ogon. Na przykĹad.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
                  Polewka Sredniowieczna
Skladniki: 300g--watroba 1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych 100g--cebula 33g--zoltka (2szt.) 25g--smalec
Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki
Wykonanie: 1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic. 2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke. 3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami. 4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac. 5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.
W 100g potrawy  B--5,2 T--4,5 W--0,2
Smacznego : Hana
Fajne. Tylko czy w Ĺredniowieczu byĹ chleb optymalny?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|