forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-22, 16:44:08

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669711 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Potrawy z podrobow
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Potrawy z podrobow  (Przeczytany 17137 razy)
Hana
Gość


Email
Potrawy z podrobow
« : 2006-04-20, 16:09:27 »

Plucka w piwie[b][/b]
Skladniki:
600g--plucka
1000g--piwo jasne
20g--   maslo
100g--boczek wedzony
60g--cebula
10g--maka

Przyprawy:--sol,pieprz,mielony imbir,sok z cytryny,jarzynka (przyprawa do zup)

Wykonanie:
1.Plucka obmyc,usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla,zalac wrzaca osolona woda i ugotowac.
2.Ugotowane plucka wyjac,przestudzic,pokrajac w kostke.
3.Boczek pokroic w kostke,stopic,dodac plucka i kilka minut razem smazyc.
4.Piwo doprowadzic do wrzenia,wlozyc boczek z pluckami,przykryc i odstawic na 15 minut, (nie gotowac).
5.W tym czasie obrac cebule,oplukac,posiekac w drobna kostke.
6.Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic.
7.Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac;nastepnie wywar przelac przez sito,zaprawic maka,dodac maslo i przyprawy,doprawic do smaku pieprzem i sola;zagotowac.
8.Plucka podawac z ziemniakami,polanymi otrzymanym sosem piwnym.

W 100g potrawy:  B--6,4  T--4,1  W--2,8

Smacznego:  Hana
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #1 : 2006-04-20, 19:52:45 »

[color=Red]Kotlety z mozdzku[/color]

skladniki:
500g--mozg cielecy lub wieprzowy
120g--jajka
 30g--maslo
 10g--maka

Przyprawy:tymianek,pieprz,sol,sok z cytryny,ocet

Wykonanie:
1.Mozg namoczyc w zimnej wodzie na 60 minut.
2.Zagotowac wode,posolic,dodac ocet,wlozyc mozg i gotowac kilka minut.
3.Mozg odcedzic,ostudzic i pokrajac w plastry nadajac im okragly ksztalt.
4.Kazdy plaster oproszyc pieprzem,sola i maka:zanurzyc w rozmaconych jajkach z dodatkiem tymianku a nastepnie jeszcze raz w mace.4
5.Klasc na rozgrzane maslo,zrumienic z obu stron, po czym dosmazyc na malym ogniu.
6.Podawac bezposrednio po usmazeniu z dodatkiem ostrego sosu.

  W 100g--B--10,8  T--13,7  W--1,3
                     1     :   1,2    :0,1
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #2 : 2006-04-21, 21:37:49 »

                                  Polewka Sredniowieczna

Skladniki:
300g--watroba
1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych
100g--cebula
 33g--zoltka (2szt.)
 25g--smalec

Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki

Wykonanie:
1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic.
2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke.
3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami.
4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac.
5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.

W 100g potrawy   B--5,2  T--4,5  W--0,2

Smacznego  : Hana
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #3 : 2006-04-22, 14:56:15 »

               Mozdzek duszony z pieczarkami


Skladniki:
400g--mozg wieprzowy
150g--pieczarki
 30g--maslo
 10g--maka
 50g--mala cebula
 60g--jajko
200g--smietana 30%
200g--wywar z kosci

Przyprawy: natka pietruszki,sol,pieprz.

Wykonanie:
1.Mozg namoczyc w wodzie na 60 minut,wyjac,odcedzic;nastepnie wlozyc do wrzatku z dodatkiem octui obgotowac (5 minut).
2.Odcedzony mozg przestudzic,pokrajac w kostke.
3.Pieczarki oczyscic,umyc pokrajac w paseczki.
4.Cebule obrac,oplukac,drobno posiekac i przesmazyc na masle dodac pieczarki podlac wywarem i udusic.
5.Miekkie pieczarki opruszyc maka,dodac mozdzek,chwile smazyc,zalac smietana roztrzepana z zoltkiem,wymieszac przykryc i dusic.
6.Potrawe doprawic przyorawami,podawac z ziemniakamim polanymi maslem.

W 100g     B--5,8  T--12,5  W--1,9
                   1      :    2.1   :   0,3
     Smacznego:  Hana
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #4 : 2006-04-28, 20:12:47 »

                                                Gulasz z serc po wegiersku         

Skladniki:
800g--serc wieprzowych
250g--bialego wina (wytrawne)
100g--cebuli
 25g--masla
300g--papryka (4sztuki)
   7g--maki
Przyprawy:ostra papryka mielona,dwa zabki czosnku,3 lyzki pasty pomidorowej,sol.

Wykonanie:
1.Serca przekrajac wzdluz,dokladnie oplukac,pokrajac w kawalki.
2.Rozgrzac lyzkemasla i smazyc na rumiano serca--osolone i oproszone maka;przelozyc do rondla.
3.Cebule obrac,oplukac,pokrajac w talarki;papryke oczyscic z pestek i pokrajac w paski;czosnek obrac,drobno posiekac.
4.Rozgrzac reszte masla dodac cebule i czosnek,chwile smazyc;nastepnie przelozyc cebule do rondla.
5.Podlac woda i polowa wina,dodac pokrojona papryke,przykryc i dusic do miekkosci.
6.Paste pomidorowa rozrzedzic pozostalym winem  i wlac do serc;jeszcze chwile dusic.
7.Podawac z kluskami potymalnymi.

W 100g potrawy:   B--8,9   T--2,5   W--3,1
                                1     0,2     0,3
Zapisane
samsun
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #5 : 2006-05-09, 16:18:21 »

Mógłby ktos wzucic jakis inny przepis dotyczący nerek, i ich przyrzadzenia? bardzo bym prosił, o prosty is maczny przepis;)
pozdrawiam
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #6 : 2006-05-09, 19:55:26 »

NA ZYCZENIE SAMSUNA


          NERKI DUSZONE Z PIECZARKAMI
Skladniki:
800g--nerki wieprzowe
1000g--mleko
    7g--maka
 250g--pieczarki
 100g--cebula
 150g--wedzony boczek
 250g--biale wino (wytrawne)
   25g--smalec

Przyprawy:czosnek (2-3 zabki),pieprz,sol

Wykonanie:
1.Nerki oczyscic z tluszczu, dokladnie obmyc, przekrajac wzdluz na polowki, usunac kanaly moczowe i namoczyc na 2-3 godziny w mleku.
2.Pieczarki oczyscic szczoteczka pod biezaca woda i pokrajac w plasterki.
3.Cebule obrac i drobno posiekac.
4.Boczek pokrajac w kostke.
5.Wymoczone nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na kilka minut do wrzacej wody; nastepnie wode wylac, nerki zas ponownie zalac woda i zagotowac; obgotowane nerki wyjac i pokrajac w plasterki.
6.Na patelni rozgrzac czesc smalcu, dodac cebule i posiekany czosnek; chwile smazyc, az cebula bedzie szklista; nastepnie dodac pieczarki, podlac kilkoma lyzkami wina i rosolu,
  przykryc i dusic.
7.W tym czasie rozgrzac pozostaly smalec i smazyc na nim obtoczone w mace nerki.
8.Usmazone nerki dodac do pieczarek, wlac reszte wina i rosolu, przyprawic pieprzem i sola do smaku;dusic do miekkosci, co jakis czas mieszajac.

W 100g potrawy   B--9,8   T--7,7   W--2,1
                             1     :0,7     :0,2
Zapisane
Tomkiewicz
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #7 : 2006-05-09, 20:10:52 »

 Hana, dziękuję bardzo, ale czy konieczne jest gotowanie tych nerek ? Nie moĹźna ich podsmaĹźyć na ogniu piekielnym , aby potem spokojnie je dusić ??

Tomek
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #8 : 2006-05-09, 20:21:24 »

 Â       CYNADRY PO SECZUANSKU

Skladniki:
800g--nerki
100g--winiak
 40g--maslo
Przyprawy:przyprawa do zup, ocet, tymianek, owoce jalowca, pieprz, sol.

Wykonanie:
1.Nerki przekrajac wzdluz na polowki, dokladnie umyc, usunac tluszcz pokrajac na cienkie plasterki, wlozyc do szklanego naczynia, zalac winiakiem i pozostawic na 60 minut.
2.Po tym czasie nerki wyjac, osaczyc i wlozyc na ok. 30 minut do zimnej wody.
3.W odpowiedniej  wielkosci rondlu zagotowac wode  z dodatkiem jalowca i pieprzu.
4.Cynadry wrzucuc do osolonego wrzatku i trzymac do ostudzenia, po czym czynnosc te powtorzyc.
5.Nastepnie cynadry wyjac lyzka cedzakowa, wlozyc do salaterki, polac octem  wymieszanym z przyprawa do zup, tymiankiem i roztopionym maslem.
6.Marynowac 4-5 godzin w chlodnym miejscu.
7.Podawac jako przystawke na zimno.

W 100g potrawy:   B--13,6    T--6,2    W--1,5
 Â                             1     :     0,4    :    0,1
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #9 : 2006-05-09, 20:26:36 »

Ja chetnie bym najpierw udusila, a nastepnie podsmazala na piekielnym ogniu (ale nie nerki tylko.........mam juz namiary).
     Hana
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #10 : 2006-05-12, 11:02:01 »

                   CYNADRY DUSZONE W PIWIE

Skladniki:
600g--nerki wieprzowe
 25g--smalec
  7g--maka
150g--wywar z kosci
100g--piwo jasne
 50g--cebula

Przyprawy: przyprawa do zup,majeranek, pieprz, sol.

Wykonanie:
1.Nerki umyc rozciac wzdluz na polowki, usunac przewody moczowe, oplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda, i obgotowac; wode zlac, nerki ponownie zalac zimnaa woda i ugotowac do miekkosci; wyjac, przestudzic.
2.Cebule obrac, pokrajac w drobna kostke.
3.Nerki pokrajac w cienkie plasterki, wlozyc do odpowiedniej wielkosci rondla.
4.Rozgrzac tluszcz, dodac cebule, przysmazyc na szklisto, dodac make, lekko zrumienic, rozprowadzic rosolem i przelozyc do rondla z nerkami.
5.Do nerek dodac przyprawe do zup i majeranek, wlac piwo, przyprawic pieprzem i sola do smaku przykryc i dusic na malym ogniu do miekkosci.

W 100g   B---10,6   T---5,0   W---2,4
                     1    :   0,5    :    0,2
Zapisane
Radzio
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #11 : 2013-12-02, 18:28:55 »

Czernina staropolska. Cool

Przepis w necie,
do zoptymalizowania samodzielnie,
na pewno oba przypadki znajdziecie. Very Happy ituitu
Zapisane
Radzio
Gość


Email
Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #12 : 2013-12-14, 08:23:22 »

Czernina staropolska. Cool

Przepis w necie,
do zoptymalizowania samodzielnie,
na pewno oba przypadki znajdziecie. Very Happy ituitu

W mojej znalazł miejsce też wołowy ogon. Smile Na przykład. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomości: 41595


Odp: Potrawy z podrobow
« Odpowiedz #13 : 2014-03-25, 15:26:13 »

                                  Polewka Sredniowieczna

Skladniki:
300g--watroba
1000g--wywar z kosci wieprzowo-wolowych
100g--cebula
 33g--zoltka (2szt.)
 25g--smalec

Przyprawy: galka muszkatalowa,sol,jarzynka,natka pietruszki

Wykonanie:
1.Watrobe umyc,obrac z blony,przesmazyc na smalcu, dodac pokrojona w kostke cebule i jeszcze chwile dusic.
2.Watrobe wyjac ,przestudzic,pokroic w kostke.
3.Wlozyc watrobe,cebule do wywaru,przyprawic do smaku przyprawami.
4.Do roztrzepanych zoltek dodac stopniowo goracy wywar stale mieszajac.
5.Podawac z grzankami z chleba optymalnego.

W 100g potrawy   B--5,2  T--4,5  W--0,2

Smacznego  : Hana
Fajne.
Tylko czy w średniowieczu był chleb optymalny? Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 20 zapytaniami.