forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 22:23:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chipsy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chipsy  (Przeczytany 39093 razy)
kasara1991
Go


Email
Chipsy
« : 2013-01-06, 15:08:28 »

Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #1 : 2013-01-06, 15:17:49 »

Wystarczy podzielić węglowodany z surowych ziemniaków przez ilość upieczonych i pomnożyć przez 100 żeby wiedzieć ile W jest w 100 g po obróbce. Jeśli informacja ma dotyczyć całej porcji, to będzie ich tyle samo w całej porcji ile było przed pieczeniem.

Przy okazji: smalec lepszy - http://www.stachurska.eu/?p=10986 , a to dopiero wierzchołek góry lodowej. O mankamentach tłuszczów roślinnych na forum jest dużo informacji.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #2 : 2013-01-06, 15:30:01 »

Ciekawe skąd ta mania olejowa?
Oleje są bardzo mizerną formą dostarczania energii, bo mają "puste kalorie", jak mąka ziemniaczana, cukier buraczany, spirytus i inne rafinaty.
Więc skąd ta MANIA olejowa się pytam po raz drugi?
I nie bez podstawy, bo kiedyś słyszałem, przed Konferencją z okazji 10-ciolecia OSBO, "opty"-malnych jak się chwalili smażeniem na oliwie jajecznicy...  Sad Confused  Shocked Shocked Shocked
Nawet miałem się odezwać, że robią sobie krzywdę, ale co mi tam wyjaśniać bez potrzeby...  Wink

PS
Jajaecznicę się smaży wyłącznie na maśle lub smalcu, lub 50/50 mieszanki tych tłuszczy. NIGDY na oliwie, bo jest paskudna w smaku i kiepskiej jakości.  Confused
Pewnie niektórzy "pierwsze słyszą"?  Wink Laughing
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #3 : 2013-01-06, 15:38:01 »

Ciężko się odzwyczaić... przyzwyczajenia biorą góre... tak jak z jajecznicą z żółtek a nie z całych jajek, tak samo z jajkami na miękko, jak można wyjeść samożółtko a resztę wyrzucić???? Smile

Z czasem człowiek się przestawi a jeśli chodzi o ziemniaki to ja kroję je w coś w rodzaju frytek i smaże na patelni na 50% smalcu i 50% masła aż sie pieknie zrumienią, przewracając je na boki podczas smażenia. Po dodaniu masła zsmażone "frytki" mają fantastyczny, orzechowy posmak masła a później na tym tłuszczu robie sobie żółtkownice Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #4 : 2013-01-06, 15:42:55 »

W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...  Shocked
No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co!  Cool
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #5 : 2013-01-06, 15:47:17 »

Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o tą pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykłąd 6 żółtek i jednego całego jajka Smile

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #6 : 2013-01-06, 15:49:51 »

Nie wiem czy pisałam o smażonych kartofelkach według przepisu nr 491 z "KK" JK. Są to "Ziemniaki smażone na maśle". Małe ziemniaczki - 5 minut gotowane -  powinny być duszone na maśle, ale ja smażyłam je jak frytki na smalcu. U nas wszystkim one bardzo smakowały i ładnie  prezentowały się na talerzu... Very Happy Muszę w tym tygodniu je znowu zrobić... Rolling Eyes
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #7 : 2013-01-06, 15:52:09 »

Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o t± pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykł±d 6 żółtek i jednego całego jajka Smile



Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam...  Confused
Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść...  Confused
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #8 : 2013-01-06, 15:53:52 »

Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o t± pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykł±d 6 żółtek i jednego całego jajka Smile



Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam...  Confused
Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść...  Confused

No właśnie, człowiek się całe życie uczy... miałem na myśli tylko i wyłącznie tą białą piankę Smile

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #9 : 2013-01-06, 15:55:07 »

to "Ziemniaki smażone na maśle".

Ciekawe czemu nie podałem "Ziemniaki smażone na oleju kokosowym" albo innym tłustym płynie?  Wink
Tylko to masło, smalec, śmietanka...  Confused  Wink
No przepraszam, że nie ma nic smażonego na oleju...  Shocked Twisted Evil

OLEJE SĄ NIEJADALNE, ale jak kto lubi, to trudno...  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #10 : 2013-01-06, 16:06:42 »

Olej jest tylko tym potrzebny, którzy go mają za mało... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #11 : 2013-01-06, 16:11:24 »

Żółtka najsmaczniejsze są tak:
zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%.
Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie...  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #12 : 2013-01-06, 16:12:24 »

Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?

Dopiero zauważyłam ten post i nie wiedziałam czemu Admin tak ciągle o tym oleju pisze... Rolling Eyes

Ty "kasara" jesteś na Żywieniu Optymalnym? Książki dr Kwaśniewskiego czytałaś?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #13 : 2013-01-06, 16:14:37 »

...jak to się robi pokażę w TV...

 Very Happy Wiadomo już kiedy... Rolling Eyes
Zapisane

MariuszM
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #14 : 2013-01-06, 16:20:08 »

oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie Wink
Zapisane
RG
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #15 : 2013-01-06, 16:28:19 »

Żółtka najsmaczniejsze są tak:
zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%.
Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie...  Very Happy

Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... Smile W delegacji boczek wędzony bez dodatków Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #16 : 2013-01-06, 16:28:47 »

Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #17 : 2013-01-06, 18:03:17 »

czemu Admin tak ciągle o tym oleju pisze...

Bo to ważne!  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #18 : 2013-01-06, 18:03:53 »

...jak to się robi pokażę w TV...

 Very Happy Wiadomo już kiedy... Rolling Eyes

Jak mi żona pozwoli!  Wink  Very Happy
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #19 : 2013-01-06, 18:12:25 »

Proponuję zabrać ze sobą małżonkę jako wprawną "kucharkę" optymalną Wink
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 20 zapytaniami.