Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chipsy (Przeczytany 39135 razy)
|
kasara1991
Go
|
|
Chipsy
« : 2013-01-06, 15:08:28 » |
|
Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wystarczy podzielić węglowodany z surowych ziemniaków przez ilość upieczonych i pomnożyć przez 100 żeby wiedzieć ile W jest w 100 g po obróbce. Jeśli informacja ma dotyczyć całej porcji, to będzie ich tyle samo w całej porcji ile było przed pieczeniem. Przy okazji: smalec lepszy - http://www.stachurska.eu/?p=10986 , a to dopiero wierzchołek góry lodowej. O mankamentach tłuszczów roślinnych na forum jest dużo informacji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ciekawe skąd ta mania olejowa? Oleje są bardzo mizerną formą dostarczania energii, bo mają "puste kalorie", jak mąka ziemniaczana, cukier buraczany, spirytus i inne rafinaty. Więc skąd ta MANIA olejowa się pytam po raz drugi? I nie bez podstawy, bo kiedyś słyszałem, przed Konferencją z okazji 10-ciolecia OSBO, "opty"-malnych jak się chwalili smażeniem na oliwie jajecznicy... Nawet miałem się odezwać, że robią sobie krzywdę, ale co mi tam wyjaśniać bez potrzeby... PS Jajaecznicę się smaży wyłącznie na maśle lub smalcu, lub 50/50 mieszanki tych tłuszczy. NIGDY na oliwie, bo jest paskudna w smaku i kiepskiej jakości. Pewnie niektórzy "pierwsze słyszą"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Ciężko się odzwyczaić... przyzwyczajenia biorą góre... tak jak z jajecznicą z żółtek a nie z całych jajek, tak samo z jajkami na miękko, jak można wyjeść samożółtko a resztę wyrzucić???? Z czasem człowiek się przestawi a jeśli chodzi o ziemniaki to ja kroję je w coś w rodzaju frytek i smaże na patelni na 50% smalcu i 50% masła aż sie pieknie zrumienią, przewracając je na boki podczas smażenia. Po dodaniu masła zsmażone "frytki" mają fantastyczny, orzechowy posmak masła a później na tym tłuszczu robie sobie żółtkownice
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ... No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o tą pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykłąd 6 żółtek i jednego całego jajka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie wiem czy pisałam o smażonych kartofelkach według przepisu nr 491 z "KK" JK. Są to "Ziemniaki smażone na maśle". Małe ziemniaczki - 5 minut gotowane - powinny być duszone na maśle, ale ja smażyłam je jak frytki na smalcu. U nas wszystkim one bardzo smakowały i ładnie prezentowały się na talerzu... Muszę w tym tygodniu je znowu zrobić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o t± pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykł±d 6 żółtek i jednego całego jajka Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam... Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Bo cała sztuczka polega na zagrzaniu masła aż białko z masła się wypali (chodzi o t± pianę z masła), wtedy sam smak masła jest rewelacyjny, nie wspomnę tu już o dodaniu do nich żółtek, na przykł±d 6 żółtek i jednego całego jajka Pianka to wrząca woda, a białko jak się wypali - to powstaje taki brązowy, paskudny w smaku szlam... Takie masło jest gorzkie w smaku niestety i lepiej go nie jeść... No właśnie, człowiek się całe życie uczy... miałem na myśli tylko i wyłącznie tą białą piankę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
to "Ziemniaki smażone na maśle". Ciekawe czemu nie podałem "Ziemniaki smażone na oleju kokosowym" albo innym tłustym płynie? Tylko to masło, smalec, śmietanka... No przepraszam, że nie ma nic smażonego na oleju... OLEJE SĄ NIEJADALNE, ale jak kto lubi, to trudno...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Olej jest tylko tym potrzebny, którzy go mają za mało...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Żółtka najsmaczniejsze są tak: zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%. Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Chcialam zrobic sobie chipsy, prosto, ziemniaki w plasterki, jakies przyprawy, w oleju z oliwy i na 220 stopni do piekarnika. Ale! Zastanawiam sie jakie wyjda proporcje? Raczej weglowodanow bedzie wiecej niz w zwyklym ziemniaku, jak woda wyparuje?
Dopiero zauważyłam ten post i nie wiedziałam czemu Admin tak ciągle o tym oleju pisze... Ty "kasara" jesteś na Żywieniu Optymalnym? Książki dr Kwaśniewskiego czytałaś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...jak to się robi pokażę w TV...
Wiadomo już kiedy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
oleje mozna 'aplikowac' transdermalnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Żółtka najsmaczniejsze są tak: zagotować jaja na twardo, przestudzić, wyłuskać żółtka (jak to się robi pokażę w TV), 5 szt. wystarczy i zapić szklanką śmietanki 30%. Lepszego śniadania na wyjeździe nie ma, bo na szwedzkim stole zawsze są żółtka na twardo i śmietanka 30% na życzenie... Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... W delegacji boczek wędzony bez dodatków
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
czemu Admin tak ciągle o tym oleju pisze... Bo to ważne!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
...jak to się robi pokażę w TV...
Wiadomo już kiedy... Jak mi żona pozwoli!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Proponuję zabrać ze sobą małżonkę jako wprawną "kucharkę" optymalną
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
|