forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 16:53:14

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chipsy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chipsy  (Przeczytany 39168 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #20 : 2013-01-06, 18:12:48 »

...jak to się robi pokażę w TV...

 Very Happy Wiadomo już kiedy... Rolling Eyes

Jak mi żona pozwoli!  Wink  Very Happy

W takim razie jest to data nie do odgadnięcia... Rolling Eyes Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #21 : 2013-01-06, 18:26:02 »

Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... Smile W delegacji boczek wędzony bez dodatków Smile

I bardzo dobrze, bo same żółtka na twardo są suche, źle wchodzą i często powodują czkawkę...  Wink  Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #22 : 2013-01-06, 18:32:30 »

W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu,
Shocked Nigdy? A to na tej fotce z maslem i papryka to nie byly smazone??
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #23 : 2013-01-06, 18:37:04 »

W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...  Shocked
No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co!  Cool
He,he ciekawe ile jeszcze takich mitów lata po świecie...
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57199


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #24 : 2013-01-06, 21:31:35 »

Jakich mitów?  Shocked Bardzo lubię żółtka smażone na maśle z dodatkiem cebuli, choc do pracy biorę cztery, pięć jajek na twardo i 300ml smietanki 30% bo rano nie jadam. Nawet umiem sobie samodzielnie żółtka wyłuskać  Laughing Laughing Laughing
W dni wolne z reguły robię jajko na miękko, z którego wyjadam płynne żółtko łyżeczką w połowie lub wiecej (jak mi sie nabierze) wypełnioną masłem. Do tego ogórek albo papryka, albo co tam w lodówce znajdę i żyć nie umierać bez mitów Wink
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #25 : 2013-01-07, 08:09:54 »

No ale czym sie rozni "dobrze scieta jajecznica" od "smazonych zoltek" czyli zoltkownicy?

W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...  Shocked
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #26 : 2013-01-07, 08:27:44 »

Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  Wink
To ostatnie decyduje o smaku jajecznicy, bo dla jednych białawe gluty są nie do przełknięcia, a dla drugich suche wióry przegrzanych jajek...   Laughing
Ale to się zalicza do "gustu smaku", a o tym się ponoć nie dyskutuje. Jak komu smakuje, tak niech je, bo po to się ma między innymi zmysły, by wyczuć co lepiej, a co gorzej smakuje i wybrać najsmaczniejsze.  Very Happy
Instynktownie.
I to jest lepszy wybór od złej wiedzy na temat odżywiania - bo czasem niektórzy się katują dla zdrowia surowymi byczymi jajami ze słoikiem miodu i jeszcze o tym się chwalą publicznie, ku uciesze Internautów!  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #27 : 2013-01-07, 08:41:01 »

Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin.  Wink
To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle?  Shocked Confused
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #28 : 2013-01-07, 08:50:53 »

Nie, nie!
Jajecznica to potrawa, a smażone żółtka to takie naturalne suple są!  Cool
Jak komu smakują same suplementy, to bronić nie wolno...  Wink
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #29 : 2013-01-07, 08:54:28 »

Aha, bo juz przestalem na chwile lapac. Czyli wtedy te "adminskie sniadanie" to byla potrawa a nie "'zoltka" z maslem i papryka? Very Happy Sorry, ze pytam, ale mnie chyba jaks pomrocznosc jasna dopadla, bo nie zrozumialem o co biega. Chodzi o to, ze zoltka to pozywienie a nie cudowne suple albo leki?
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #30 : 2013-01-07, 09:02:07 »

Mniej albo więcej o to chodzi.  Very Happy
Zapisane
kasara1991
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #31 : 2013-01-07, 10:07:38 »

Tak, jestem na Zywieniu Optymalnym.

Chodzilo mi o olive z oliwek! A nie o olej, bardzo przepraszam! Nie mam w domu oleju, do sniadania i obiadow uzywam zawsze tylko smalec i maslo (klarowane albo nie), a do salatek 2 razu na miesiac moze jak mnie najdzie, to olive z olivek. Chcialam go dodac do chipsow, zeby smak byl inniejszy.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #32 : 2013-01-07, 10:17:51 »

Oliwę stosujemy tylko do namaszczenia na wilgotną skórę po kąpieli, bo sucha skóra nie wchłania dobrze oliwy.
Oliwa się do smażenia nie nadaje, bo obniża wartość smażonych pokarmów, co nie znaczy, że sporadycznie nie można.
Ale "można", nie oznacza "trzeba".
Trzeba zaś smażyć na maśle w niskich temperaturach i na smalcu lub maśle klarowanym w wysokich.
Nawet w radio dziś mówili, że jak jajecznica, to tylko na maśle!  Shocked
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #33 : 2013-01-07, 10:21:25 »

Kasara1991,

oliwa z oliwek to też tłuszcz roślinny Smile 
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #34 : 2013-01-07, 10:22:57 »

Oliwe to lubie dodac np do surowki z kiszonej kapusty, zeby to natluscic. Wtedy oliwa jest ok Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #35 : 2013-01-07, 10:24:58 »

Nie ma też majonezu bez oliwy!  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #36 : 2013-01-07, 10:27:30 »

Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą z olejkami zapachowymi, ponieważ wierzchnia warstwa skóry należy do tkanek bradytroficznych.   Confused
Dlatego łatwo się starzeje w niesprzyjających warunkach.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #37 : 2013-01-07, 10:29:03 »

Można też kapustę kiszoną udusić na patelni na maśle, a nawet usmażyć na smalcu Smile  Wczoraj smażyłam (nie przesadzałam z temperaturą) do pieczonego boczku Smile  
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Chipsy
« Odpowiedz #38 : 2013-01-07, 10:34:19 »

Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Chipsy
« Odpowiedz #39 : 2013-01-07, 10:36:59 »

Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą

Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.  Wink
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 20 zapytaniami.