|
administ
Go
|
Ja żółteczka na twardo to rozgniatam z masłem (dużo masła) taka pasta i jazda na placek serowy... W delegacji boczek wędzony bez dodatków I bardzo dobrze, bo same żółtka na twardo są suche, źle wchodzą i często powodują czkawkę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, Nigdy? A to na tej fotce z maslem i papryka to nie byly smazone??
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ... No, ale jak komu smakuje, albo co gorsza jest na Diecie Optymalnej, to bronić nie ma co! He,he ciekawe ile jeszcze takich mitów lata po świecie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
No ale czym sie rozni "dobrze scieta jajecznica" od "smazonych zoltek" czyli zoltkownicy? W życiu nie jadłem smażonych żółtek z wyjątkiem razu, bo jest to dużo gorsza w smaku papa niż prawdziwa dobrze ścięta jajecznica ...
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin. To ostatnie decyduje o smaku jajecznicy, bo dla jednych białawe gluty są nie do przełknięcia, a dla drugich suche wióry przegrzanych jajek... Ale to się zalicza do "gustu smaku", a o tym się ponoć nie dyskutuje. Jak komu smakuje, tak niech je, bo po to się ma między innymi zmysły, by wyczuć co lepiej, a co gorzej smakuje i wybrać najsmaczniejsze. Instynktownie. I to jest lepszy wybór od złej wiedzy na temat odżywiania - bo czasem niektórzy się katują dla zdrowia surowymi byczymi jajami ze słoikiem miodu i jeszcze o tym się chwalą publicznie, ku uciesze Internautów!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin. To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Nie, nie! Jajecznica to potrawa, a smażone żółtka to takie naturalne suple są! Jak komu smakują same suplementy, to bronić nie wolno...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Aha, bo juz przestalem na chwile lapac. Czyli wtedy te "adminskie sniadanie" to byla potrawa a nie "'zoltka" z maslem i papryka? Sorry, ze pytam, ale mnie chyba jaks pomrocznosc jasna dopadla, bo nie zrozumialem o co biega. Chodzi o to, ze zoltka to pozywienie a nie cudowne suple albo leki?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Mniej albo więcej o to chodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kasara1991
Go
|
Tak, jestem na Zywieniu Optymalnym.
Chodzilo mi o olive z oliwek! A nie o olej, bardzo przepraszam! Nie mam w domu oleju, do sniadania i obiadow uzywam zawsze tylko smalec i maslo (klarowane albo nie), a do salatek 2 razu na miesiac moze jak mnie najdzie, to olive z olivek. Chcialam go dodac do chipsow, zeby smak byl inniejszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Oliwę stosujemy tylko do namaszczenia na wilgotną skórę po kąpieli, bo sucha skóra nie wchłania dobrze oliwy. Oliwa się do smażenia nie nadaje, bo obniża wartość smażonych pokarmów, co nie znaczy, że sporadycznie nie można. Ale "można", nie oznacza "trzeba". Trzeba zaś smażyć na maśle w niskich temperaturach i na smalcu lub maśle klarowanym w wysokich. Nawet w radio dziś mówili, że jak jajecznica, to tylko na maśle!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kasara1991, oliwa z oliwek to też tłuszcz roślinny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Oliwe to lubie dodac np do surowki z kiszonej kapusty, zeby to natluscic. Wtedy oliwa jest ok
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Nie ma też majonezu bez oliwy!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą z olejkami zapachowymi, ponieważ wierzchnia warstwa skóry należy do tkanek bradytroficznych. Dlatego łatwo się starzeje w niesprzyjających warunkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Można też kapustę kiszoną udusić na patelni na maśle, a nawet usmażyć na smalcu Wczoraj smażyłam (nie przesadzałam z temperaturą) do pieczonego boczku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|