grenis
Go
|
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa. a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Mniej albo więcej o to chodzi. Kiedys na dd dyskutowalem o tym z miloszem1984 tlumaczac, ze pozywienie to nie suplement. Niestety to milosnik mikstur, blonnik w mozgu skutecznie utrudnia myslenie Ja zamiast wyciagac zoltko z jajka ugotowanego na twardo i rozcierac z maslem wole sobie wziac do pracy usmazone zoltko na masle Tyle, ze trzeba w folie zawinac aluminiowa albo woreczek jakis.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W. Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grenis
Go
|
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W. Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g. I nie czujesz (za)pelny po takiej biesiadzie ? BTW takiej przekaski = 68:262:19 (2700kcal) Rosolu i ziemniakow/piwa nie liczylem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Ziemniaki, boczek i sernik wymiennie, nigdy nie razem.
U mnie to wychodzi B44:T162:W30, razem ok. 500g i 1700kcal.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ja na szczęście problem mam z głowy bo jadam tylko raz dziennie i to wieczorem a zawsze wieczorem jestem w domu Dlatego muszę uzupełniać T w postaci samego smalcu (ok. 50g) rozpuszczonego w rosole bo na jeden posiłek nie da się zjeść odpowiedniej ilości B i T i W. Całość posiłku waży mniej więcej 500g i w skład wchodzi 50g smalcu w rosole, 50g masła w jajecznicy, (60g całe jajko, 100-120g żółtka) i ok. 150g wędzonego boczku. Węgle przeważnie w piwie lub w smażonych/gotowanych ziemniakach. Wtedy więcej T wychodzi bo smażę na tłuszczu lub do gotowanyc dodaje tłuszcz i całkowicie mi to wystarcza na 24 godziny. Jak mam optymalny sernik to rano do kawy zjadam ok. 120g. Ulala, sroga porcja Ja rosol lubie z lyzka masla, jest taki wtedy pyszny i pachnacy
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RG
Go
|
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem. Zaraz po przyjściu do domu (ok. 17:00) wypijam a właściwie jem łyżką małą szklaneczkę rosołu z 50g smalcu a kolację jem dopiero o 19. Muszę napisać, że po tej porcji rosołu ze smalcem wcale nie jestem głodny o 19 i jem w zasadzie z rozsądku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem Kurcze no Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol Ale pszyne to jest
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Skórę dobrze jest natłuszczać oliwą Oliwa odtwarza natychmiast zmytą mydłem naturalną warstwę bakteriostatyczną, dzięki czemu nawet przy częstym myciu - pryszczy się nie nabywa. a olej kokosowy poza natluszczeniem nie splenia takich funkcji ? Olej kokosowy też, jeśli komu pasuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ja wolę pachnieć "maślan(i)e" jak mawiała "była"... Zapewne to od "kokosowego" Masła
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Właśnie mi jakoś nie pasuje rosół z masłem Kurcze no Ja jeszcze smietany dodaje czasami, tak ze wychodzi zupa a nie rosol Ale pszyne to jest Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ja musiałbym dodać koncentratu pomidorowego, wtedy śmietana i masło by mi smakowała, w czystym rosole tylko smalec W samym rosole jest chyba dość smalcu? Bigos 3 dniowy z masłem pychotka Kapustę zasmażana najlepsza na smalcu-dla mnie rzecz jasna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Ja nie liczę 150-180ml rosołu z tłuszczem w ogóle, liczę tylko te dodatkowe 50g tłuszczu czyli smalcu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dusic na masle nigdy nie probowalem, moze sprobuje.
Ja nie lubię dusić na maśle (chociaż czasami duszę) bo trzeba przy tym stać i uważać na temperaturę bo moment nieuwagi i jest brązowe (nieprawda, że dziewczyny lubią brąz ). Jajecznicę robię na maśle (lub na boczku) bo to krótko...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Smakiem, konsystencją, kolorem i ilością ściętej struktury czwartorzędowej albumin. To ja juz nic nie rozumiem, jajecznica to sa usmazone cale jajka tak? A usmazone same zoltka to zle? Jajecznica to są rozbełtane całe jajka. Jajecznica optymalna (tzw. żółtkownica) to jest rozbełtane jedno białko z żółtkami (skolko ugodno) no i oczywiście masło, czy boczek albo smalec albo coś tam innego byle nie olej...( z tym trzeba zrobić to co sama nazwa mówi )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką. Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Sadzone to gotowane na twardo?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Gotowane na twardo, to gotowane na twardo, a sadzone, to sadzone! Ożeń się, to nie będziesz się musiał martwić o takie ważne rzeczy... To nie boli, a nawet jest fajne, bo mówisz rano "jaja na twardo" albo "żółtka sadzone", a już się zrobią...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
Żółtkownica więcej przyjmuje masła, 50g masła już dobrze się zmiesza z jednym jajkiem i 3 żółtkami. Więc przy większej ilości żółtek można namieszać więcej masła Ja też lubie sadzone ale perspektywa dojadania masła jakoś mnie powstrzymuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
O właśnie i to jest bardzo zdrowe na Diecie Optymalnej, ale mnie nie smakuje, więc ja nie jadam, bo wolę żółtka sadzone z masłem i papryczką. Ale jak komuś smakuje, to jak najbardziej jest taka żłótkownica jadalna. Teraz jest jasne jak słońce...i to wcale nie przez te pogrubienia...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|